Smartis piškoti
11:00
Vsekakor še ena različica okusnih piškotov, ki jih lahko pripravimo tudi kot darilo v smislu piškotov iz kozarca. Pri izdelovanju piškotov pa lahko sodelujejo tudi otroci, saj jim bo zagotovo zabavno izdelovati kroglice, ki so polne pisanih bonbonov. 😉
Sestavine:
- 1 jajce
- 110 g masla
- 1 čž vanilijeve esence
- 100 g rjavega sladkorja
- 40 g belega sladkorja
- 115 g polnozrnate pirine moke
- 80 g pirine moke
- 1 čž sode bikarbone
- 1/4 čž soli
- 110 g zdrobljenih ovsenih kosmičev
- 100 g Smartis ali M&M bombonov - rdeči in zeleni, da bo še bolj božično :)
- 100 g čokoladnih kapljic ali nasekljane čokolade
- 50 g nasekljanih ameriških pekanov ali navadnih orehov
- Maslo vsaj eno uro pred izdelavo piškotov postavimo ven iz hladilnika, da se zmehča. Če smo slučajno na to pozabili, ga lahko za okoli 20 sekund postavimo v mikrovalovno, da se samo nekoliko zmehča.
- Maslu dodamo sladkor in oboje z električnim mešalnikom ali metlico mešamo toliko časa, da dobimo lepo kremasto zmes.
- Temu potem dodamo večje jajce in vanilijevo aromo. Postavimo na stran.
- V posebni skledi zmešamo skupaj moko, pecilni, sol, sodo bikarbono, nasekljane (pekan) orehe in čokoladne kapljice. Premešamo. Ovsene kosmiče lahko že kupimo nekoliko zdrobljene (Lidl) ali pa jih vržemo v multipraktik in jih zmiksamo. Brez težav jih lahko tudi fino zmiksamo.
- Bombonov v tej fazi še ne dodajamo. Ravno zadnjič sem gledala, da jih je bolje dodati, takrat ko so piškotki že pečeni, da se ne prepečejo preveč.
- Suhe sestavine po tretjinah dodajmo k mokrim, da zamesimo gladko kepo testa. Testo je dovolj zgneteno takrat, ko v naši posodi ali na delovni površini ni več nobene moke. Pravzaprav dobimo povsem čisto posodo. Za najmanj pol ure damo testo počivati v hladilnik.
- Ko je testo dovolj časa počivalo, se lotimo oblikovanja kroglic. Delamo npr. za ferrero roche velike kroglice ali manjše in jih na pekač odlagamo vsaj 1.5 cm narazen. Vsako kroglico še med rokam sploščimo v disk. Lažje bomo potem dodali Smartise.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 12-14 minut, odvisno od zmogljivosti vaše pečice (v moji so potrebovali ravno 12 min).
- Takoj, ko vzamemo pekač ven iz pečice v vsak piškot nežno potisnemo nekaj bombonov. Enako naredimo z vsemi piškoti, ko so pečeni. Piškotke potem nekaj časa pustimo pri miru, da se Smartisi res nekoliko stopijo in prilepijo na pečen piškot. Moji so prišli kot kakšni jelenčki, samo še rogovje jim manjka. 😀
0 komentarji