Praznični pirini kolački s koščki temne čokolade s pomarančo in mandljem

15:00

Le kdo ne mara božiča in z njim povezanih praznikov?😊🎄 Okraševanje smrečice, lučke, prazničnega vzdušja povsod kamor te zanese, okusno kuhano vino, ... Da seveda sploh ne omenjam vseh dobrot, ki jih v tem času lahko brezskrbno uživamo. Dieta nas bo že počakala po novem letu. 😁😂


Jaz vsekakor sodim med tiste, ki pred prazniki zagotovo rada peče kakšne okusne praznične sladice, kolačke, piškotke. Reseda se orehove potice res še nisem lotila, kar moram v kratkem spremeniti in iti malo v šolo k mami, 😊 vendar zato rada ustvarjam vse ostalo. Muffini so zagotovo eno od stvari, ki jih rada večkrat naredim. Potrebne sestavine za katerekoli kolačke imam vedno doma, narejeni so hitro in brez posebno vloženega truda vsakokrat odlično uspejo.


Sestavine:
  • 80 g pirine polnozrnate moke
  • 90 g pirine moke
  • 1 jušna žlica gustina oziroma jedilnega škroba (za večjo rahlost)
  • 20 g  nesladkanega kakava v prahu
  • 1 čž vanijeve esence
  • 2 čž pecilnega praška
  • ščep soli
  • 1 čž cimeta
  • 2 jajci
  • 100 ml olja
  • 150 ml mandljevega mleka
  • 60 g rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja
  • 1 jušna žlica kisle smetane (po želji izpustimo, dodamo za jušno žlico olja)
  • 80 g temne čokolade mandelj s pomarančo (moja je bila od Kandit)
  • 1 in 1/2 zrele zmečkane banane
Postopek:
  1. Postopek je enak kot za kakršnekoli muffine, Penasto vmešamo jajci, dodamo sladkor, vanilijevo esenco, mleko, olje in kislo smetano. Dobro premešamo. 
  2. V mokre sestavine dodamo še zmečkano banano. 
  3. Posebej zmešamo suhe sestavine - moko, sol, pecilni, cimet, kakav v prahu in jedilni škrob. Premešamo, da se vse sestavine lepo razporedijo. 
  4. Čokolado nasekljamo na majhne koščke in jih kar stresemo k suhim sestavinam,
  5. Suhe sestavine dodamo mokrim in z lopatko mešamo le toliko, da se vse lepo poveže med seboj in ni več videti moke. Ne mešamo preveč, ker nočemo zbitih muffinov.
  6. Pekač za muffine obložimo z lepimi prazničnimi papirčki 🎅 in jih nadevamo z maso do 3/4. 
  7. Muffine pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 18-20 minut. Pečeni so, ko pride zobotrebec ven iz njih čist.
  8. Po želji jih okrasimo še z nekaj stopljene temne čokolade, ko so že povsem ohlajeni.
Prijetno sladkanje!


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Arhiv

Skupno število ogledov strani