Zimska pravljica iz mehkih medenjakov

19:27

Že kar nekaj časa se spravljam izdelati pravo gingerbread hišo, vendar mi pred prazniki vedno tako ali drugače zmanjka časa za vse. Morda bo naslednje leto končno nastala prava in zelo okrašena medena hiša. 😀



Tokrat sem se bolj lotila izdelave 3D novoletnih smrečic, saj sem si že v začetku decembra priskrbela primerne modelčke za piškote- paket zvezdic, ki vsebujejo vsaj 5 različnih velikosti modelčkov. Šele kasneje sem ugotovila, da se da dobiti tudi večja pakiranja npr. 10 v paketu, vendar jih je tudi polovico manj povsem zadostovalo za krasen efekt smrečice. 😃🎄


Seveda pa nisem mogla iz svoje kože, da navsezadnje le ne bi naredila še kakšne hiške ali dve, 😀 zato sem naredila dve pomanjšani verziji hišic. Na list papirja sem preprosto z ravnilom naredila "model," da se bodo gradbeni elementi moje hiše skladali skupaj in to je bilo to. Na hitro sem piškotke okrasila še s sladkornim oblivom in dobila sem "zimsko pravljico," ki je postavljena v čudovitem krožniku iz Rogaške in tokrat krasi našo klubsko mizico v dnevni sobi in je lepa božična dekoracija pred okrašenim novoletnim drevescem. Na srečo je piškotov nastalo več kot dovolj, da se nihče ne spravi jesti strehe hiše ali smrečice. 😀😂😄


Za izdelavo smrečic in hišice sem vzela preprosto testo za medenjake, ki ga razvaljaš. s tem da sem polovico moke nadomestila s polnozrnato - piškoti so prav tako odlično uspeli. :) Seveda nam ni potrebno kupovati posebnih modelčkov za smrečice, preprosto naredimo piškote iz modelčkov, ki jih imamo doma, saj so mehki medenjaki neverjetno dobri in brez težav jih lahko naredimo tudi za novo leto. 

Na sredino sem seveda morala dodati enega gingerbread man-a, ki v snegu dela angelčke. 😀😇
Sestavine:
  • 250 g polnozrnate moke
  • 250 g navadne bele moke
  • 150 g mletega sladkorja
  • 150 g medu
  • 150 g masla ali margarine
  • 2 jajci
  • 1 čž sode bikarbone
  • 1/2 čž cimeta
  • 1/2 čž ingverja
Za sladkorni obliv:
  • 1 večji beljak
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1-2 čž limoninega soka
  • jedilne barve po izbiri (opcijsko)
Postopek:
  1. Kakor za vsake piškote, mora biti maslo povsem zmehčano. Nekaj časa ga pustimo na kuhinjskem pultu ali za 10 sekund postavimo v mikrovalovno. 
  2. Maslo kremasto zmiksamo z električnim mešalnikom, dodamo mu sladkor, med in jajca. 
  3. Moko, cimet, sodo in ingver zmešamo posebej. Obvezno presejemo zaradi polnozrnate moke, da piškoti ne bodo zbiti.
  4. Suhe sestavine počasi dodajamo k mokrim in ves čas mesimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Če se preveč lepi na roke, dodamo še malo moke.
  5. Testo zavijemo v folijo in ga razdelimo na dva dela, saj se bo tako hitreje ohladil. V hladilnik ga moramo postaviti za najmanj 2 uri, še najbolje, če kar čez noč. Zvečer pred spanjem zamesimo testo in zjutraj spečemo piškote. ;)
  6. Ko je testo dovolj časa počivalo, ga na pomokani površini razvaljamo do 3 mm debelo in vanj odtisnemo izbrane oblike modelčkov za piškote. 
  7. Odlagamo jih na pekač obložen s peki papirjem in pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 10 minut. 
  8. Ko spečemo vse piškote in se slednji povsem ohladijo, se lahko lotimo okraševanja ali pa pustimo kar takšne - so tudi odlični.
  9. Ločimo jajce na rumenjak (uporabimo lahko npr. v Orehovih piškotkih z marmelado) in beljak. Beljak stepamo  z električnim mešalnikom v sneg dokler se ne začnejo pojavljati mehki vrhovi in sedaj počasi začnemo dodajati sladkor v prahu. Predlagam, da med stepanjem z ročnim električnim mešalnikom posodo pokrijete s čisto kuhinjsko krpo, da vsega mletega sladkorja ne dobite v glavo. ;) 
  10. Dodamo še žličko ali dve limoninega soka, če pride obliv preveč gost.
  11. Z njim nadevamo dresirno vrečko z zelo majhnim nastavkom, če mislimo okraševati le piškote. Lahko nadevamo tudi navadno kuhinjsko vrečko, prebodemo z zobotrebcem in bo enako dobro opravila nalogo. ;)
  12. Za hiške in 3D smrečice potrebujemo nekoliko več sladkornega obliva, saj se morajo piškoti sprijeti skupaj, zato nikar ne skoparimo. ;) In še gingerbread hiše morajo biti zasnežene. Če bi poleg tega želeli okrasiti še preostanek piškotov, obliv po enakem postopku ponovimo še enkrat. 
  13. Piškote hranimo v zaprti posodi do uporabe. 
Prijetno sladkanje! 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Arhiv

Skupno število ogledov strani