Božična granola s čokoladnimi kapljicami

19:00

O tem kako lahko je pripraviti domačo granolo sem že enkrat govorila, ko sem delala kokosovo granolo z brusnicami, sedaj pa sem se času primerno odločila narediti še bolj praznično - gingerbread oziroma božično granolo.


Granola je res nekaj takšnega, kar se nam bolj splača narediti doma kot kupovati v trgovini. Hitro imamo pripravljeno, v njej so samo stvari, ki so nam všeč in precej bolj zdrava je, saj ne vsebuje polno sladkorja.


Božična granola pa je tudi lahko odlično darilo za družino ali prijatelje, če vemo, da radi uživajo v kvalitetnem zajtrku. Vse kar potrebujemo je lep večji kozarček (jaz svojega našla v Mömaxu) in trši papir na katerega zapišemo ime kosmičev in kaj vse vsebujejo. In to je to. Je morda lahko še lažje? :) Kosmiče brez težav pripravimo tudi med prazniki, če jih želimo dati za darilo, saj si s prijatelji velikokrat ne izmenjamo daril točno na božično jutro. ;) 

Sestavine:
  • 2 skodelici ovsenih kosmičev
  • 2 skodelici rženih kosmičev
  • 1 1/2 skodelice nasekljanih oreščkov (jaz sem uporabila orehe, mandlje, pražene lešnike in arašide)
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1 čajno žličko cimeta
  • 1/2 čajne žličke mletega ingverja
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 1/2 semen vanilijevega stroka (ali dodamo eno vrečko vanilijevega sladkorja z burbonsko vanilijo ali 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta)
  • 1/2 skodelice suhih brusnic (ali rozin)
  • 1/2 skodelice temnih čokoladnih kapljic ali nasekljane čokolade
  • 50 ml kokosovega olja 
  • 50 ml olivnega olja 
  • 3 jušne žlice medu
  • 3 jušne žlice javorjevega sirupa
  • 2 jušni žlici melase
Postopek:
  1. Pečico najprej vklopimo na 150°C, da se nam bo ogrela preden bomo pekač s kosmiči potisnili vanjo. 
  2. Vzamemo si kar večjo skledo/posodo, saj bomo v njej lažje premešali vse skupaj. Lonček za čaj nam bo pomagal pri meri in lažje bo kot tehtati vsako stvar posebej. Večji bo naš lonček več kosmičev bomo na koncu dobili. :)
  3. V posodo najprej stresemo ovsene in ržene kosmiče, nato sesekljamo oreščke in jih dodamo kosmičem. Dodamo cimet, vaniljo in chia semena.
  4. Sestavine premešamo z žlico ali kuhalnico in dodamo še med ter melaso. Vse skupaj dobro premešamo. Melaso brez težave izpustimo, če je nimamo. Medu po potrebi dodajmo več, če se nam zdi preveč suho in se kosmiči ne lepijo nič med sabo. 
  5. Dodamo kokosovo olje in  olivno. 
  6. Brusnice in čokolade ne dodajamo še v tej fazi, ampak počakamo do konca, ko je granola že spečena in še vedno topla. 
  7. Kosmiče stresemo na pekač obložen s peki papirjem ali silikonsko podlago in jih lepo razporedimo po celotni površini. Pekač potisnemo že v dobro razgreto pečico in pečemo 10 minut. 
  8. Po 10 minutah ga vzamemo ven, dobro premešamo in nato spet damo nazaj peči. To ponovimo še vsaj dvakrat. Mešanje pomaga, da se granola z vseh strani dobro zapeče. 
  9. Ko ven vzamemo že tretjič dodamo brusnice in na koščke narezano čokolado ter premešamo. 
  10. Če je naša granola že zlatorjava jo pustimo zunaj, da se ohladi,  sicer jo pečemo še nekaj minutk. Preden jo pospravimo v kozarce za shranjevanje, se mora popolnoma ohladiti.

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Arhiv

Skupno število ogledov strani