Čokoladne kroglice z ovseno moko in čokoladnim likerjem

12:00

Še ene odlične čokoladne kroglice, ki jih lahko pripravimo hitro in naredimo celo nekoliko bolj zdrave za uvod v ta veseli december in praznični čas. 😉🎄🎅 Marsikatero stvar se v teh časih v standardnih receptih, da spremeniti, izboljšati, nasploh uporabiti bolj zdravo različico sestavin iz takšnih ali drugačnih razlogov.


V receptu za spodnje kroglice se žal sladkorju povsem ne da izogniti, saj pridejo brez njega kljub čokoladi precej grenke. Sem jih preizkusila brez, vendar če jih delamo za večji krog ljudi, jih vsi ne bi želeli jesti. Lahko sicer uporabimo kakšno tekoče sladilo namesto sladkorja v prahu, obnesla bi se tudi stevia ali sukrin.


Uporabili pa bi zagotovo lahko tudi datljevo sladilo ali pasto, ki jo enostavno naredimo doma. Nekaj datljev za nekaj ur damo namakati v vodo in jih nato z nekaj vode zmiksamo v pasto oziroma tekoče sladilo. Izbiro imamo veliko in posežemo lahko po tisti, ki nam najbolj ustreza. 

Sestavine:
  • 100 g ovsene moke
  • 70 g kakava v prahu
  • 50 g kokosovega masla ali navadnega masla
  • 100 ml riževega kokosovega mleka ali navadnega kravjega mleka
  • 100 g kokosove moke
  • 3 jušne žlice sladkorja v prahu (oziroma ga dodajte toliko kolikor se vam zdi dovolj sladko) ali uporabite tekoče sladilo (med, agavin ali javorjev sirup)
  • 1 jušna žlica čokoladnega likerja (lahko tudi ruma, baileys', viski)
  • okoli 180 g temne kvalitetne čokolade za obliv
  • kokosova moka za posip
Postopek:
  1. Mleko v kozici ogrejemo toliko, da v njem raztopimo maslo. Odstavimo.
  2. Dodamo čokoladni liker, kakav v prahu, sladkor in ovseno moko. Ovseno moko dobimo tako, da navadne ovsene kosmiče v multipraktiku zmeljemo v moko. 
  3. Primešamo še kokosovo moko. Dobili bomo precej zbito maso, kateri po potrebi dodajmo še kakšno žlico mleka. Če se nam zdi preveč grenka, lahko dodamo še malo sladkorja. Računajte pa na to, da bomo kroglice oblili še s čokolado. 
  4. Masa bo zaradi mleka prišla kar topla in preden jo oblikujemo v kroglice in polijemo s čokolado, jo moramo ohladiti. 
  5. Lahko jo zgolj zavijemo v plastično folijo in položimo v hladilnik. Lažje pa nam bo kasneje oblikovati kroglice, če bomo na pladenj obložen s peki papirjem odlagali za čajno žličko velike kupčke mase. Tako jih bomo potem samo še vzeli v dlani in preoblikovali v kroglice.
  6. Maso za vsaj pol ure, najbolje pa če za 1 uro postavimo v hladilnik.
  7. Čokolado stopimo nad soparo ali v mikrovalovni pečici, kjer jo nekajkrat premešamo, da se nam ne bi zažgala in bi po nepotrebnem zavrgli čokolado. 
  8. Ko je čokoladna masa bila dovolj časa na hladnem, naredimo iz nje majhne kroglice. Meni so ljubše, če so nekoliko manjše. 
  9. Vsako kroglico z vilico potopimo/povaljamo po čokoladi. Raje delajmo z vilico, saj bo odvečna čokolada odtekla skozi reže in več kroglic bomo lahko potopili v čokolado. 
  10. Vsako kroglico položimo na pekač obložen s peki papirjem in po vrhu potresemo s kokosom. Lahko pa po želji celo povaljamo v kokosu. 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Arhiv

Skupno število ogledov strani