Chocolate fudge

13:42

Najprej naj vsem zaželim čudovite praznike (bolje pozno kot nikoli 😀). Upam, da ste jih preživeli čim lepše s svojimi najdražjimi. 🎄🎅🎊😉 Tokrat sem si za praznična darila naložila kar nekaj dela, saj sem hotela narediti čim več domačih sladkih ali slanih darilc in mi je na koncu zmanjkalo časa, da bi pripravila kakšno okusno božično tortico, kot je Božični cheesecake z brusnicami. 😉 Zato sem že prej pripravila chocolate fudge, ki pa je bil vsem neznansko všeč in je šel kot za med. 😊 Ko sem po internetu iskala za primernim prevodom, sem bolj ali manj ugotovila, da gre za mehke čokoladne kocke, katere pripravimo samo iz dveh sestavin - čokolade in kondenziranega mleka.


Te slastne čokoladne mehke kocke so lahko krasno božično/novoletno ali rojstnidnevno darilo (namesto bonboniere) za prijatelje, vendar je kondezirano mleko sestavina, ki je ponavadi nimamo ravno na zalogi. Vendar tudi to ni posebna težava, ki je ne bi mogli rešiti kar s sestavinami, ki jih imamo doma. Enostavno ga pripravimo sami. Vse kar potrebujemo je mleko in sladkor, saj gre pri kondeziranem mleku za sladkano zgoščeno mleko iz katerega je med kuhanjem izhlapela voda. Več o tem kako si ga pripraviti lahko najdete tukaj, kjer je vse bolj podrobno opisano z videom, da si lažje predstavljamo sam postopek.


Zato se res lahko lotimo priprave čokoladnih kock, ki jih za zraven obogatimo še s kakšnimi oreščki, suhim sadjem ali zdrobljenimi pepermintovimi palčkami, da bo še bolj času primerno. Sama sem delala tako iz bele in temne čokolade in se težko odločim katere so mi ljubše, saj so oboje neverjetno dobro uspele. Gostom pa so bile najbolj všeč bele mehke kocke, verjetno zaradi slanih pistacij, ki zelo dobro izpadejo skupaj z belo čokolado. 😃


Sestavine:

Za temne čokoladne kocke:
  • 306 ml kondeziranega mleka (moj je bil od Nestle)
  • 525 g temne čokolade
  • 1/2 čž soli
  • 1 čž vanilijeve arome
  • nasekljani praženi lešniki
  • praženi nasekljani orehi
Za bele kocke:
  • 306 ml kondeziranega mleka
  • 500 g bele čokolade
  • nasekljane pistacije
  • nasekljane suhe brusnice
Postopek:
  1. Čokolado in kondezirano mleko skupaj stopimo nad soparo ali v mikrovalovni pečici. V mikrovalovni najprej nastavimo na 1,5 minute, dobro premešamo in nato še za slabo minuto. Pri beli čokoladi čas zmanjšamo, saj je čokolada bolj delikatna in se nam hitreje lahko zažge. Če nismo vešči, raje to naredimo nad soparo. Časa nam bo res vzelo več, vendar je bolj več časa kot zažgana čokolada, kajne? 😉
  2. Ko imamo oboje dobro premešamo, dodamo še sol in vanilijevo, v temno čokolado bi lahko dali tudi kakšen čokoladni liker v belo pa kakšen kokosov, kot je Malibu - če bi ga na koncu potresli s kokosom. 
  3. Izbrane oreške dobro nasekljamo, da jih bomo potresli po čokoladi. Lahko jih na hitro zmiksamo tudi v multipraktiku.
  4. Temno čokoladno mešanico nadevamo v pekač obložen s peki papirjem ali plastično kuhinjsko folijo, ki naj bo velikosti okoli 23x23 cm. Lahko je večji, samo potem mešanice ne razmažemo po celotnem pekaču. Naj bo vsaj okoli 1 cm na debelo, da bomo dobili lepe kocke. 
  5. Po temni čokoladi oreščke potresemo po vrhu. Pri beli čokoladi pa 3/4 oreškov vmešamo v čokolado, enako razporedimo po pekaču kot s temno čokolado, nato pa preostalih 1/4 potresemo še po vrhu in rahlo pritisnemo, da se bolje primejo. Dobimo čudovit efekt, ko čokolado enkrat razrežemo, saj gredo barve super skupaj. 😉
  6. Čokolado postavimo za najmanj 6 ur v hladilnik oziroma še bolje, če kar čez noč, da se čokolada strdi in okusi prepojijo med seboj.
  7. Ko smo se že res načakali, da preizkusimo našo mojstrovino 😀 jo narežemo na majhne kocke, saj so zelo sladke.  
  8. Če pa jih imamo namen podariti za darilo, pa lahko vanje odtisnemo modelčke za piškote, da dobimo kakšne praznične oblike- zvezdice, snežinke, ginerbread man, snežake, smrečice,... 
  9. Hranimo na hladnem, saj se na sobni temperaturi zmehčajo. 
Prijetno sladkanje! 😉🎄




You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Arhiv

Skupno število ogledov strani