Sladke snežinke in zvezdice s sladkornim oblivom

11:37

Prazniki so vse bližje (samo še en teden! 🙀🙀), zato se ponekod že na veliko peče piškote. Navsezadnje piškoti zaprti v posodi in brez nadevov ali oblivov brez težav počakajo en teden - tudi dva. Predvsem pa je dobro kdaj speči kakšno stvar v naprej, da ne bomo hiteli v zadnjem trenutku ali če že vnaprej vemo, da bo zadnji teden pred prazniki norišnica na vseh možnih področjih. Zato se nam izplača prihraniti živce in se peke lotiti prej. Na koncu nam tako ali drugače vedno čas nekam uide - vem iz lastnih izkušenj. 😀 Gre za klasične sladke maslene piškote na modelčke, ki sem jih seveda morala malo spremeniti. 😏

 

V testo sem obvezno morala potlačiti pirino moko, 😀😃 vi pa lahko seveda v celoti uporabite navadno belo moko. Piškote par dni prej okrasimo (če se jih odločimo peči v naprej) po lastnih željah. Jaz sem tokrat izbrala sladkorni obliv, sami pa jih lahko potopite tudi v stopljeno čokolado, potresete z mrvicami, namažete z marmelado, ... In če slučajno ne bomo imeli časa z okraševanjem, lahko brez skrbi zaposlimo najmlajše. Zagotovo bodo uživali v risanju na piškote z različnimi barvami sladkornih oblivov. 😉


Sestavine:

Za testo: 
  • 170 g pirine moke
  • 200 g navadne bele moke
  • 1 čž pecilnega praška
  • 1/4 čž soli
  • 180 g belega sladkorja
  • 1 jajce
  • 220 g zmehčanega masla
  • 1 jušno žlico vanilijeve esence
Za sladkorni obliv:
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak sobne temperature
  • 1 -2 čž limoninega soka
  • Zeleno/rdečo barvo v gelu ali pasti za obarvanje
Postopek:
  1. Maslo vsaj 20 minut prej postavimo na sobno temperaturo, da se zmehča. Če smo na to pozabili, nič ne de - za okoli 30 sekund ga lahko postavimo v mikrovalovno pečico, da postane mehek. Ne sme se nam povsem stopiti!
  2. Maslo z električnim mešalnikom mešamo toliko časa, da postane kremasto. Dodamo sladkor in ga spet dobro vmešamo.
  3. K kremastemu maslu in sladkorju ubijemo eno večje jajce in vanilijevo esenco. Ponovno dobro vmešamo, da se vse dobro poveže med seboj. 
  4. V posebni posebej skupaj zmešamo moko, sol in pecilni. 
  5. Suhe sestavine obvezno presejemo k mokrim! Ker uporabljamo pirino moko, je ta postopek pomemben, da naši piškoti ne bodo zbiti. 
  6. Moko počasi vmešamo s kuhalnico, nato pa z rokami. Dobiti moramo lepo kepo testa, ki se le rahlo prijema na roke. Naše testo lahko prenehamo gnesti, ko je posoda ali delovna površina čista - pomeni, da smo vso moko vgnetli, vendar se na skledo ne prijema. 
  7. Testo zavijemo v plastično kuhinjsko folijo, ga sploščimo v disk (hitreje se bo ohladilo) in ga za najmanj eno uro postavimo v hladilnik (še boljše pa če za več).
  8. Delovno površino pomokamo ali pa uporabimo silikonsko podlogo. Testo je najbolje razvaljati po delih in ne vsega naenkrat. Razvaljamo na 2-3 mm. 
  9. Z modelčki za piškote odtisnemo želeno obliko - jaz sem uporabila snežinke in zvezdice.
  10. Piškote odlagamo na pekač obložen s peki papirjem precej skupaj - ne smejo pa se dotikati med seboj. 
  11. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 180°C od 8-10 minut, odvisno od zmogljivosti vaše pečice, dokler niso na robovih zlato-rjavo zapečeni. 
  12. Piškote povsem ohladimo, preden jih pospravimo v plastično ali kovinsko posodo. 
Za sladkorni obliv:
  1. Piškoti morajo biti povsem ohlajeni, ko se jih lotimo okraševati s sladkornim oblivom. Najboljše je, če jih pustimo kar par ur, da se res povsem ohladijo. 
  2. Beljak sobne temperature stepamo toliko časa, da se začnejo pojavljati mehki vrhovi, nato pa zraven počasi začnemo dodajati sladkor. Rajši ne vsega naenkrat, da ne bomo dobili vsega sladkorja v glavo. 😏
  3. Obliv pride zelo gost, zato dodamo žličko limoninega soka, da ga rahlo "razredčimo." Za risanje po piškotih je sicer najboljši bolj gost obliv, da se obdrži na mestu. Če pa želimo celoten piškot imeti narejen s sladkornim oblivom, je pa boljše, če je obliv nekoliko bolj gost. 
  4. Več o samem okraševanju si lahko preberete tukaj, kjer je zelo lepo predstavljeno kakšen obliv potrebujemo za kakšno tehniko. 
  5. Vsak piškotek okrasimo kakor želimo in damo domišljiji prosto pot. ;) Lahko uporabimo tudi barve v gelu ali pasti - najboljše so od Wiltona, ki jih dobimo v vsaki specializirani trgovini za peko (Peki.si, Dekoracija Sladic, ...) 


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Arhiv

Skupno število ogledov strani