Božične red velvet palačinke s cimetom in kremnim sirom

09:00

Recepta za palačinke nisem objavila že res kar nekaj časa (čudno na mojo obsesijo z njimi 😁), kot tudi med njimi ni bilo še nobenih čokoladnih. Zato so se mi teli praznični dni zazdeli čudovit izgovor, da z vami delim nove okusne palačinke. 🎅


Palačinke bi sicer morale biti precej bolj red velvet, torej žametno rdeče barve, vendar moja rdeča barva za živila žal ni bila dovolj močna, da bi tisto očitno prevladala nad kakavom v palačinkah. Prepozno sem se spomnila, da bi morala kupiti rdečo pasto od Wiltona (prodajajo v vseh specializiranih trgovinah za peko), a nič ne de. Morda niso ravno zelo rdeče, so pa prav tako izjemno okusne. Kakavove, sladke in puhaste. Kaj bi od palačink človek še želel? 😉


S temi palačinkami (sploh, če se boste odločili narediti red velvet) zagotovo ne boste zgrešili, če jih boste za svoje bližnje spekli na božični dan. 😉 So čudovit in nasiten zajtrk, ki bi se ga razveselil prav vsak. Priprava in peka morda res vzameta nekoliko več časa, kot če bi spekel jajce na oko ali na kruh namazal marmelado, vendar se tu in tam splača razvajati sebe in bližnje. 😊 In zakaj ne bi ravno na tak vesel in praznični čas razveselil koga še s čim drugim kakor darili pod božično jelko. 😉🎄🎅🎇


Sestavine:
(za 10 palačink)

Za palačinke:
  • 8 jušnih žlic pirine moke
  • 6 jušnih žlic navadne bele moke
  • 1 jušna žlica kakava v prahu
  • 1,5 jušne žlice rjavega sladkorja
  • 1  čž pecilni
  • 1/2 čž sode
  • 1 čž cimeta
  • 150 ml pinjenca
  • 1 jajce
  • 1 čž vanilijevega ekstrakta
  • 55 g stopljenega masla 
  • rdeča barva v pasti od Wiltona
Za nadev s kremnim sirom:
  • 120  g kremnega sira
  • 60 ml  smetane
  • 1 žlico sladkorja v prahu
  • javorjev sirup/med/agavin sirup
  • 1 čž vanilijevega ekstrakta (opcijsko)
  • pekan ali navadno orehi (opcijsko)
Postopek:
  1. Jajce ločimo na beljak in rumenjak. Beljak skupaj s ščepom soli stepemo v trd sneg. 
  2. Rumenjak penasto vmešamo s sladkorjem, dodamo stopljeno maslo, vanilijev ekstrakt in pinjenec.
  3.  Če pinjenca doma slučajno nimamo, nič hudega. Vse kar potrebujemo je 250 ml mleka in 2 jušni žlici limoninega soka ali belega kisa. Pustimo 30 minut, da se zgosti in potem lahko brez težav uporabimo v naših palačinkah. 😊
  4. Posebej zmešamo suhe sestavine. Torej moko (vi lahko uporabite samo navadno belo, jaz sem uporabila tudi pirino), potem sodo bikarbono, pecilni, cimet in kakav. Kakav je dobro pretresti skozi cedilo, saj ima velikokrat veliko grudic, ki jih v palačinkah nočemo. 
  5. Suhe sestavine vmešamo k mokrim, toliko da se povsem povežejo med seboj.
  6. Dodamo rdečo barvo v pasti. Zares je najbolje uporabiti Wiltonovo, saj gel od Dr. Oetkar žal ni opravil svoje naloge. Lahko pa to povsem izpustite, če nočete rdečih palačink. 😉
  7. Na koncu še nežno vmešamo beljak - kot bi rezal skozi zrak, da ne izbijemo vsega zraka ven. Seveda najprej z lopatko vmešamo polovico, da maso "razrahljamo" in nato še preostanek.
  8. Palačinke pečemo na nizkem do srednjem ognju z malo masla ali olja ali na ponvi, ki je premazana proti prijemanju. 
  9. Delamo za jušno žlico velike palačinke - maso apliciramo na ponev in jo nekoliko po ponvi razmažemo. 
  10. Palačinko obrnemo, ko se na zgornji strani začnejo pojavljati mehurčki. 
  11. Ko imamo vse palačinke pečene, pripravimo nadev zanje. 
  12. Smetano trdno stepemo in jo nato nežno vmešamo v kremni sir (kateregakoli imate v hladilniku bo opravil svojo nalogo, mora biti samo brez dodatkov). Dodamo sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt.
  13. Na sredino palačinke damo za žličko nadeva in pokrijemo z drugo palačinko ter zložimo neke vrste stolpec.
  14. Na vrh zadnje palačinke damo več nadeva, vanj po želji potisnemo kakšen oreh in vse skupaj polijemo z nekaj javorjevega sirupa, medu ali agavinega sirupa. Meni javorjevega sirupa ni uspelo uporabiti, ker nisem mogla odviti pokrovčka, 💪😕🙀 vendar je na srečo domači gozdni med tudi odlično opravil nalogo. Nasploh uporabite karkoli imate v kuhinji, ker bo vse izpadlo odlično. 😉
Prijetno božično sladkanje! 😙🎄


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Arhiv

Skupno število ogledov strani