Gingerbread mini tortica

10:00

Prazniki se vse bolj približujejo in že vsaj en mesec nas iz vseh strani bombardirajo z božičnimi okraski in piškoti, idejami za darilo in še in še. Zdi se mi, da je sedaj že vsako leto prej vse to na policah trgovin in ti se lahko zgolj čudiš, ker do praznikov je še kar daleč. Seveda pa ob vsem tem že zamika kaj kupiti, v glavi že počasi sestavljaš seznam za okrasitev božičnega dreveščka ali dekoracijo prostorov ter seveda kaj tudi kupiš, čeprav so tiste bunkice ali zlati dekorativno krožniki še vsaj dva meseca pospravljeni v omari.


Zagotovo pa vsakemu tudi zapašejo vsi tisti piškoti in medenjaki obliti s čokolado, ko jih dan na dan gledaš na policah, vendar ne kupiš, ker se ti vse skupaj zdi malo neumno. In če ob tem še rahlo paziš na linijo, ker bo tako ali tako že za praznike preveč vsega, si na koncu že skorajda rahlo nesrečen in z velikim hrepenenjem ogleduješ sladke dobrote na trgovskih policah. Sicer bi si piškote načeloma lahko eno sobotno popoldne pripravil sam, vendar v tem času večino ljudi za peko nima ne časa, ali se kuhinje od daleč izogiba. Recept za mini gingerbread tortico je tako nadvse odličen približek tistih kupljenih piškotov, naredimo si lahko bolj zdravo različico in še priprava ter peka ne vzame več kot le nekaj minut, če pečemo v mikrovalovni. Torej sami dobri razlogi, da se razvajamo in posladkamo - lahko seveda tudi za zajtrk. 😉


Sestavine:
  • 4 jušne žlice pirine moke
  • 1/2 jušne žlice rjavega sladkorja
  • ščep cimeta
  • majhen ščep soli
  • 1/4 čajne žličke mletega ingverja
  • 4 jušne žlice mandljevega mleka
  • 1 jušno žlico olja/kokosovega olja
  • 1/2 jušne žlice javorjevega sirupa (če ga nimate lahko načeloma uporabite med/agavin sirup, da pa javorjev sirup pravi okus)
  • sladka smetana za okrasitev
Postopek:
  1. Če bomo pekli v mikrovalovni, lahko vse sestavine zmešamo skupaj kar v navadni skodelici za čaj, sicer pa zmešajmo v posebni majhni skledi in pretresimo nato v ramekin, silikonski modelček.
  2. Najprej zmešajmo skupaj suhe sestavine. Sladkor, moko, sol, ingver in cimet. Premešamo lahko kar z žlico. 
  3. Zraven vlijemo olje, mleko in javorjev sirup. Premešamo.
  4. Jaz raje zmešamo vedno v posebni skledici in nato predanem v ramekin, silikonski modelček ali skodelico za čaj. Če nameravamo našo tortico pojesti iz krožnika, predhodno ramekin namastimo s tankim slojem olja, da jo bomo lepo spravili ven.
  5. Tortico v mikrovalovni pečemo okoli 1- 1,5 minute, odvisno kako zmogljivo mikrovalovno imate. Tortica je pečena, ko je na otip še mehka. 
  6. V pečici pa pečemo v predhodno ogreti na 180°C okoli 8-10 minut. Vmes rahlo preverjajmo koliko časa še potrebuje.
  7. Po želji tortico okrasimo z malo sladke smetane, ki jo potresemo z nekaj cimeta. 




You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Arhiv

Skupno število ogledov strani