Hrustljavi kupčki s temno čokolado s stevio in Baileys'
10:00
Je še kdo, ki obožuje riževo čokolado? Jaz jo vsekakor še iz otroških dni in tudi sedaj ni nič drugače. 😊 Vedno je bilo veselje, ko sem za rojstni dan ali sedaj v decembru za Miklavža pri stari mami dobila to čokolado. Zagotovo jo je najprej zmanjkalo in še danes je verjetno edina od čokolad, ki jih brez težav zmažem v enem šusu. 😀 Seveda sedaj v tej pregrehi manj uživam, ker ženske pač malo le moramo paziti na linijo. 😀
Sicer sem nekje videla, da obstaja že temna riževa čokolada, ki si je pa še nisem privoščila. Morda zato, ker je nikoli nisem sama kupila. 😄 Bo treba to vsaj za poizkušnjo enkrat v prihodnje popraviti. 😊
Sicer sem nekje videla, da obstaja že temna riževa čokolada, ki si je pa še nisem privoščila. Morda zato, ker je nikoli nisem sama kupila. 😄 Bo treba to vsaj za poizkušnjo enkrat v prihodnje popraviti. 😊
Nedavno sem na eni strani zasledila recept, kako preprosta je priprava riževe čokolade. Potrebuješ čokolado in napihnjen riž - in to je to. Že takrat sem imela idejo v glavi, da se enkrat v prihodnje moram tega lotiti in si narediti čokolado bolj "zdravo." 😊😄 Nato pa nekaj časa nazaj gledam tv in kot nalašč najdem oddajo Ana kuha, kjer pripravlja nekaj iz riža in čokolade. Po mojem sem kar zastrigla z ušesi, ker sem si takrat ravno pripravljala kakšno skodelico kave. 😊 Dobila sem še boljšo idejo kako se lotiti lastne riževe čokolade in nastali so čokoladni kupčki z Baileysom. Baileys' ali katerikoli drug kremni whiskey, čokoladni liker, gre neverjetno dobro k čokoladi, zato ga v zadnjem času večkrat uporabim kaj v kombinaciji z njo namesto ruma. Sami lahko po želji izpustite, če boste pripravljali za otroke.
Sestavine:
Sestavine:
- 300 g temne čokolade slajene s stevio in brez dodanega sladkorja (moja je bila Dorina)
- 40 g ekspandiranega polnozrnatega riža
- 30 g ekspandirane pire (jaz imela premalo riža, vi brez težav to nadomestite z rižem)
- 60 g kokosovega čipsa
- 1 žlico Baileys'
- ščep soli
Postopek:
- Čokolado s stevio nalomimo na koščke. Moja je bila od Dorine, katero lahko dobite tudi mlečno s stevio. Imajo jo v vseh bolje založenih trgovinah.
- Nalomljeno čokolado nato stopimo nad soparo ali v mikrovalovni pečici. Tukaj vsaj nekajkrat premešamo in pazimo, da se nam ne bi zažgala.
- Kokosov čips je veliko boljši, če je malo pražen saj da od sebe precej več okusa. Lahko praženega že kupimo, enostavno pa ga je pripraviti tudi doma. Samo stresemo ga v ponev premazano proti prijemanju in ga pražimo zgolj nekaj minut, da rahlo porjavi. Pri tem ves čas spremljamo kaj se dogaja, saj se nam zna hitro zažgati.
- V večjo skledo stresemo riž, piro in kokos. Riž lahko po želji še malo nasekljamo, da bomo imeli manjše koščke.
- Čokoladi primešamo Baileys' in ščep soli. Sol bo še bolj poudarila okus čokolade.
- Polovico stopljene čokolade primešamo k rižu, piri in kokosu ter dobro premešamo. Ko se vse sestavine povežejo, dodamo še preostanek čokolade in spet dobro premešamo.
- Pekač ali pladenj obložimo s peki papirjem in nanj z žličko polagamo mešanico čokolade, riža, pire in kokosa. Nastanejo neke vrste kupčki. :)
- Ko uporabimo vso maso, damo kupčke v en hladen prostor (ne hladilnik ali skrinja), da se čokolada dokaj počasi ohladi. Nato pa do uporabe hranimo na hladnem.
0 komentarji