Ideja za darilo: Čokoladna salama

10:00

Po božiču smo reseda že, to pa ne pomeni, da ne moremo z domačimi sladkimi darilci obdarovati svojih prijateljev tudi po njemu. Navsezadnje je tu še novo leto, katero je spet prišlo neverjetno hitro in včasih se sploh ne zavedaš kako hitro se dnevi, tedni in meseci obračajo. Zdi se mi, da smo komaj bili začetka jeseni, sedaj pa je leta že skoraj konec. 😲😳 Preprosto noro.
Je pa ta praznični čas tak, da se veliko obiskujemo med seboj, naj bodo to sorodniki ali prijatelji in s seboj vedno prinesemo kakšno simbolično darilo. Buteljko vino, kavo, čaj in sladkiše. Tokrat lahko to sladkarijo iz trgovine nadomestimo z domačim izdelkom. Morda ravno ne bo prava domača salama, 😀 a tale čokoladna je prav tako okusna in še nobenega kruha zraven ne potrebuješ. 😀😏😂 Idealna je tudi za tiste, ki mesa iz takšnih ali drugačnih razlogov ne uživajo, izjemno obožujejo pa ravno čokolado.


Sestavine:
  • 225 g masla
  • 300 g kvalitetne čokolade
  • 60 g sladkorja (po potrebi več) 
  • 60 g kakava v prahu
  • 1 čž vanilijeve arome
  • 230 g polnozrnatih pišktov
  • 1/2 skodelice praženih nasekljanih lešnikov
  • 1/2  skodelice praženih pistacij
  • 1/2 skodelice brusnic
  • kokosova moka (opcijsko)
  • 2 jušni žlici čokoladnega likerja (opcijsko)
  • sladkor v prahu za posip salame
  • peki papir in lep celofan v katero bomo čokolado zavili
Postopek:
  1. Čokolado in maslo stopimo v večji skledi nad soparo ali v mikrovalovni pečici. Večkrat ustavimo in premešamo, da se nam ne zažge. 
  2. Dodamo sladkor, kakav v prahu, vanilijo in premešamo. 
  3. Piškote denemo v plastično kuhinjsko vrečko, jo zavežemo in z valjarjem večkrat udarimo po njej, da se piškoti zdrobijo. Ni potrebno, da imamo fine drobtine. Bolje je, če je nekaj piškotnih koškov kaj večjih. 
  4. Zdrobljene piškote dodamo v čokoladno zmes in poleg vmešamo še lešnike, pistacije, brusnice in čokoladni liker. Po želji lahko seveda dodamo druge oreščke in suho sadje, kar je nam všeč oziroma je všeč osebi, katera bo dobila našo čokoladno salamo. 
  5. Na kuhinjsko površino razgrnemo plastično kuhinjsko folijo in nekaj mase naložimo na folijo in pokrijemo. Zmes oblikujemo v neke vrste salamo, konce folije pa zavijemo in zavarujemo z lepilnim trakom ali čem drugim, da se nam ne bi odvila. Iz čokoladne mase dobimo okoli 3-4 salame. 
  6. Salamo ovijemo še v alu folijo, da bo bolj obdržala obliko. 
  7. Vse salame postavimo na pladenj/pekač na katerega smo stresli nekaj riža. Čokoladne salame zložimo na riž, ki bi preprečil, da bodo salame postale ploščate. Postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi. 
  8. Čez kakšno uro ali uro in pol, ko so salame sicer še mehke, vendar se čokolada že počasi strjuje, vzamemo vse salame ven in jih ponovno malo povaljamo po ravni površini, da se znebimo morebitne "ploščatosti." Dovolj je le nekaj sekund za vsako. Če slučajno na ta del pozabimo in se spomnimo šele čez nekaj ur, naše salame pa še zdaleč niso podobne salami, vse salame nadrobimo nazaj v skledo, stopimo toliko čokolado, da lahko spet oblikujemo salame in postopek ponovimo od začetka. 
  9. Po treh urah ali več, ko je na otip trda in lahko rokujemo z njo, jo vzamemo iz hladilnika in se lotimo zadnjega dela. Salamo postavimo na peki papir in jo z vseh straneh zelo velikodušno potresemo s sladkorjem v prahu. 
  10. Če jo damo za darilo, jo zavijemo v peki papir, tega pa nato še v navaden celofan ali takšnega, ki je potiskan s kakšnim prazničnim motivom. Zavežemo jo na obeh koncih z darilnim trakcem in dodamo še pentljico. 
  11. Salamo zaradi čokolade hranimo na hladnem, najlepše pa se reže, če jo imamo nekaj časa na sobni temperaturi. Narežemo jo na bolj tanke rezine, saj je kar nasitna. 
Dober tek! 




You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Arhiv

Skupno število ogledov strani