Ingverjevi razpokančki z melaso

14:19

Božič je tik pred vrati, samo še par dni, zato je maratonska peka piškotov in raznih slaščic obvezna stvar. 🎄🎅


Vsi poznamo najboljše možne čokoladne razpokančke, ki se nam kar stopijo v ustih. A prazničnemu času primerno sem se odločila preizkusiti še ingverjeve razpokančke z melaso, če se lahko merijo s čokoladnimi - in se lahko! Odlični so za vse, ki obožujete božične začimbe in medenjake. 🍪🎊


Sestavine:
  • 1 večje jajce
  • 55 g masla
  • 1 čž vanilijeve esence
  • 2 jušni žlici olja
  • 30 ml medu
  • 30 ml melase ali medu, če melase nimate
  • 150 g bele moke
  • 150 g polnozrnate moke
  • 160 g rjavega sladkorja 
  • 2 čž sode bikarbone
  • ščep soli
  • 1 čž mletega ingverja
  • 1,5 čž cimeta
  • ščep pimenta
  • ščep muškatnega oreščka
  • sladkor v prahu
Postopek:
  1. Zmehčano maslo (mora biti nekaj časa na sobni temperaturi) in sladkor zmiksamo z električnim mešalnikom, da postane povsem kremasto in puhasto.
  2. Dodamo mu jajce, olje in spet premešamo. Zmesi sedaj dodamo med in melaso. Če melase ali javorjevega sirupa trenutno doma nimamo, lahko v celoti nadomestimo z medom. 
  3. Posebej zmešamo vse suhe sestavine - moko, sol, cimet, ingver, sodo bikarbono, piment, muškatni orešček.
  4. Počasi suhe sestavine dodajamo mokrim, da dobimo gladko testo.
  5. Testo zavijemo v kuhinjsko folijo za živila in naj v hladilniku počiva vsaj pol ure.
  6. Ko je počivalo dovolj časa, se lotimo izdelovanja piškotov. Med dlanmi oblikujemo kroglice, ki jih nato povaljamo v sladkorju v prahu. Kroglice odlagamo na pekač obložen s peki papirjem. Če se nam preveč lepi testo na roke, si jih pomokamo.
  7. Pečemo 10-12 min v predhodno ogreti pečici na 180°C. 
Prijetno božično sladkanje! 😊





You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Arhiv

Skupno število ogledov strani