Ingverjevi razpokančki z melaso
14:19
Božič je tik pred vrati, samo še par dni, zato je maratonska peka piškotov in raznih slaščic obvezna stvar. 🎄🎅
Vsi poznamo najboljše možne čokoladne razpokančke, ki se nam kar stopijo v ustih. A prazničnemu času primerno sem se odločila preizkusiti še ingverjeve razpokančke z melaso, če se lahko merijo s čokoladnimi - in se lahko! Odlični so za vse, ki obožujete božične začimbe in medenjake. 🍪🎊
Sestavine:
- 1 večje jajce
- 55 g masla
- 1 čž vanilijeve esence
- 2 jušni žlici olja
- 30 ml medu
- 30 ml melase ali medu, če melase nimate
- 150 g bele moke
- 150 g polnozrnate moke
- 160 g rjavega sladkorja
- 2 čž sode bikarbone
- ščep soli
- 1 čž mletega ingverja
- 1,5 čž cimeta
- ščep pimenta
- ščep muškatnega oreščka
- sladkor v prahu
Postopek:
- Zmehčano maslo (mora biti nekaj časa na sobni temperaturi) in sladkor zmiksamo z električnim mešalnikom, da postane povsem kremasto in puhasto.
- Dodamo mu jajce, olje in spet premešamo. Zmesi sedaj dodamo med in melaso. Če melase ali javorjevega sirupa trenutno doma nimamo, lahko v celoti nadomestimo z medom.
- Posebej zmešamo vse suhe sestavine - moko, sol, cimet, ingver, sodo bikarbono, piment, muškatni orešček.
- Počasi suhe sestavine dodajamo mokrim, da dobimo gladko testo.
- Testo zavijemo v kuhinjsko folijo za živila in naj v hladilniku počiva vsaj pol ure.
- Ko je počivalo dovolj časa, se lotimo izdelovanja piškotov. Med dlanmi oblikujemo kroglice, ki jih nato povaljamo v sladkorju v prahu. Kroglice odlagamo na pekač obložen s peki papirjem. Če se nam preveč lepi testo na roke, si jih pomokamo.
- Pečemo 10-12 min v predhodno ogreti pečici na 180°C.
0 komentarji