Orehovi piškotki z marmelado

12:00

Teli orehovi piškotki so že par let obvezni božični piškoti. Recept zanje sem nekoč našla v neki knjigi, ki vsebuje polno receptov za drobno pecivo. Takoj so mi padli v oči zaradi orehov in seveda, se jih je bilo potrebno lotiti.


Doslej sem se vedno povsem držala recepta, ki vsebuje zgolj navadno belo moko, letos pa sem želela malo "tvegati" 😊 in jih preizkusiti, če bi enako dobro uspeli tudi s pirino. Povsem nisem želela nadomestiti navadne bele moke, tako da jo recept še vedno vsebuje 1/3, kajti odličnega recepta za piškote nisem želela sedaj pokvariti in dobiti zbitih piškotov. 😁



Sestavine:
  • 200 g pirine moke
  • 100 g navadne bele moke
  • 2 rumenjaka
  • 200 g masla
  • 50 g navadnega belega sladkorja
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 100 g mletih orehov
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja z burbonsko vanilijo
  • nastrgana limonina lupinica
  • ščep cimeta
  • ščep soli
  • marmelada po izbiri
  • sladkor v prahu za posip
Postopek:
  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Beljakov v tem receptu ne bomo potrebovali, zato ga lahko uporabimo za beljakove vetrce ali morda celo za makrone. Uporabimo jih lahko tudi za sladkorni obliv pri sladkih snežinkah in zvezdicah.
  2. Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem in mu dodamo zmehčano maslo. Če smo predhodno pozabili ven vzeti maslo, ga za okoli 15 sekund postavimo v mikrovalovno. Želimo samo zmehčano in ne stopljeno maslo. 
  3. V maso nastrgamo za žličko limonine lupinice. 
  4. Posebej zmešamo vse suhe sestavine v ločeni posodi. Moko naprej presejemo, nato dodamo sol, cimet in mlete orehe.  
  5. Suhe sestavine vmešamo k rumenjakom, sladkorju in maslu. Najprej si pomagamo s kuhalnico ali lopatko, na koncu pa z rokami zamesimo testo. 
  6. Ko smo vmesili vso moko, testo pokrijemo ali zavijemo v plastično folijo za živila in ga damo počivati v hladilnik za najmanj eno uro. Piškoti bodo vedno boljši, če bodo nekaj časa počivali na hladnem. 
  7. Ko je testo vsaj nekaj časa počivalo, se končno lahko lotimo izdelave piškotkov. :)
  8. Oblikujemo majhne kroglice in jih odlagamo na pekač obložen s peki papirjem vsaj dober 1 cm narazen. Kot vsaki piškotki se tudi teli nekoliko razlezejo in nočemo, da se nam sprimejo skupaj. 
  9. V vsako kroglico naredimo s kuhalnico luknjo (ne povsem do konca!).
  10. Piškote damo za 8 minut peči v predhodno ogreto pečico na 180°C. 
  11. Ko mine 8 minut, piškote vzamemo ven in v luknjice s čajno žličko nadevamo izbrano marmelado ali marmelado denemo v dresirno vrečko oziroma navadno kuhinjsko vrečko, ki ji s škarjami odrežemo majhen konček. Marmelado vzamemo katerokoli imamo v hladilniku. Vsaka bo odlično opravila svojo nalogo. 
  12. Potem, ko vse piškote obogatimo s sladkim polnilom, jih damo nazaj v pečico še za slabih 3-5 minut, odvisno od zmogljivosti vaše pečice. Piškotki morajo biti zlato-rjavo zapečeni. 
  13. Povsem ohlajene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Arhiv

Skupno število ogledov strani