Orehovi piškotki z marmelado
12:00
Teli orehovi piškotki so že par let obvezni božični piškoti. Recept zanje sem nekoč našla v neki knjigi, ki vsebuje polno receptov za drobno pecivo. Takoj so mi padli v oči zaradi orehov in seveda, se jih je bilo potrebno lotiti.
Doslej sem se vedno povsem držala recepta, ki vsebuje zgolj navadno belo moko, letos pa sem želela malo "tvegati" 😊 in jih preizkusiti, če bi enako dobro uspeli tudi s pirino. Povsem nisem želela nadomestiti navadne bele moke, tako da jo recept še vedno vsebuje 1/3, kajti odličnega recepta za piškote nisem želela sedaj pokvariti in dobiti zbitih piškotov. 😁
Doslej sem se vedno povsem držala recepta, ki vsebuje zgolj navadno belo moko, letos pa sem želela malo "tvegati" 😊 in jih preizkusiti, če bi enako dobro uspeli tudi s pirino. Povsem nisem želela nadomestiti navadne bele moke, tako da jo recept še vedno vsebuje 1/3, kajti odličnega recepta za piškote nisem želela sedaj pokvariti in dobiti zbitih piškotov. 😁
Sestavine:
- 200 g pirine moke
- 100 g navadne bele moke
- 2 rumenjaka
- 200 g masla
- 50 g navadnega belega sladkorja
- 50 g rjavega sladkorja
- 100 g mletih orehov
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja z burbonsko vanilijo
- nastrgana limonina lupinica
- ščep cimeta
- ščep soli
- marmelada po izbiri
- sladkor v prahu za posip
Postopek:
- Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Beljakov v tem receptu ne bomo potrebovali, zato ga lahko uporabimo za beljakove vetrce ali morda celo za makrone. Uporabimo jih lahko tudi za sladkorni obliv pri sladkih snežinkah in zvezdicah.
- Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem in mu dodamo zmehčano maslo. Če smo predhodno pozabili ven vzeti maslo, ga za okoli 15 sekund postavimo v mikrovalovno. Želimo samo zmehčano in ne stopljeno maslo.
- V maso nastrgamo za žličko limonine lupinice.
- Posebej zmešamo vse suhe sestavine v ločeni posodi. Moko naprej presejemo, nato dodamo sol, cimet in mlete orehe.
- Suhe sestavine vmešamo k rumenjakom, sladkorju in maslu. Najprej si pomagamo s kuhalnico ali lopatko, na koncu pa z rokami zamesimo testo.
- Ko smo vmesili vso moko, testo pokrijemo ali zavijemo v plastično folijo za živila in ga damo počivati v hladilnik za najmanj eno uro. Piškoti bodo vedno boljši, če bodo nekaj časa počivali na hladnem.
- Ko je testo vsaj nekaj časa počivalo, se končno lahko lotimo izdelave piškotkov. :)
- Oblikujemo majhne kroglice in jih odlagamo na pekač obložen s peki papirjem vsaj dober 1 cm narazen. Kot vsaki piškotki se tudi teli nekoliko razlezejo in nočemo, da se nam sprimejo skupaj.
- V vsako kroglico naredimo s kuhalnico luknjo (ne povsem do konca!).
- Piškote damo za 8 minut peči v predhodno ogreto pečico na 180°C.
- Ko mine 8 minut, piškote vzamemo ven in v luknjice s čajno žličko nadevamo izbrano marmelado ali marmelado denemo v dresirno vrečko oziroma navadno kuhinjsko vrečko, ki ji s škarjami odrežemo majhen konček. Marmelado vzamemo katerokoli imamo v hladilniku. Vsaka bo odlično opravila svojo nalogo.
- Potem, ko vse piškote obogatimo s sladkim polnilom, jih damo nazaj v pečico še za slabih 3-5 minut, odvisno od zmogljivosti vaše pečice. Piškotki morajo biti zlato-rjavo zapečeni.
- Povsem ohlajene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.
0 komentarji