Božični cheesecake z brusnicami

14:55

Če so piškoti in potica obvezni del teh prazničnih dni, zakaj ne bi svoje pomembno mesto dobila tudi torta? 😃😋 Postrežemo jo lahko za posladek pri božični večerji ali kosilu in ker gre za cheesecake, je tortica lahka in bomo z lahkoto po obilni praznični večerji/kosilu zmazali kakšen kos ali dva. 😉


Super pri cheesecake-ih je v tem, da jih ni potrebno peči. Kar je naravnost idealno v zadnjih dneh pred prazniki, ko vsi pospešeno pečemo kakšne piškote in potice, da se nam včasih zazdi, da bo pečica kratko malo pregorela, ko po cele dneve dela s polno paro. In pred praznično večerjo, pečico po vsej verjetnosti potrebujemo za kakšno drugo okusno jed in ni ne prostora, še manj pa časa za ukvarjanje še s torto.


Tortico lahko pripravimo že vsaj en dan prej, saj je veliko boljša, ker se okusi prepojijo med seboj in domače torte so nasploh boljše kakšen dan stare in ne povsem sveže. Navdih za tortico sem našla na strani MidvaKuhava.si, na kateri je ogromno odličnih receptov spisanih zares zabavno 😊😍 in katere sem že velikokrat preizkusila. V začetku decembra sta objavila odličen božični tiramisu in ker mi je bila sama okrasitev tiramisuja naravnost idealna in prava paša za oči, sem se odločila okrasitev tiramisuja (pri čemer imam vedno težave, ker sem brez idej) uporabiti na svoji vrsti božične torte oziroma cheesecake-a. Tortica pa je šla tokrat naprej za darilo, zato žal nimam slike, kako natančno zgleda torta še znotraj.


Sestavine:
(za premer torte 20  ali 22 cm)

Za piškotno dno:
  • 170 g Speculatius piškoti z mandlji (jaz sem svoje našla v Lidlu)
  • 70 g masla  
  • 2 žlici mleka
Za brusnični žele:
  • 300 g zamrznjenih brusnic 
  • 2-3 žlice sladkorja v prahu
  • 1 želatina fix
Za sladko lahkotno kremo:
  • 300 g kremnega sira  
  • 200 ml sladke smetane 
  • 3 božični jogurti po 180 g 
  • 2 želatini fix
  • 3 žlice sladkorja v prahu
Za okrasitev:
  • cimet v prahu
  • granatno jabolko
  • cimetove palčke 
  • janeževe zvezde
Postopek:

Za piškotno dno:
  1. Najprej zmeljemo piškote. Damo jih v multipraktik ali v kuhinjsko vrečko za živila in po njej nekajkrat udarimo z valjarjem, da se piškoti zdrobijo. Ne potrebujemo povsem finih drobtin - dobro je, če je nekaj koščkov kaj večjih.
  2. Maslo stopimo v mikrovalovni ali nad nizkim ognjem in ga prilijemo k piškotnim drobtinam. Premešamo, da se drobtine začnejo sprijemati skupaj. Dodamo žlici mleka, da bomo kasneje tortico lažje razrezali. 
  3. Na lepši pladenj ali krožnik postavimo obod za torto ali pač uporabimo tortni model s snemljivim robom. Pri tortnem modelu tudi na dno položimo papir za peko, sicer se nam bodo piškoti preveč prijeli in bomo na krožnik lahko dali samo kremo brez "biskvita." Če uporabljamo samo obod, to ni potrebno. V vsakem primeru pa znotraj oboda položimo papir za peko ali acetatno folijo, da je tortica potem lepša, ko ga snamemo. Ker je folijo ali papir za peko težko lepo namestiti, da se nam ne bi ves čas premikal ali gubal, obod predhodno rahlo namažemo z oljem. Papir ali folija nam ne bo delal nobenih težav več. ;)
  4. Piškotne drobtine stresemo v notranjost modela ali oboda in jih z žlico razporedimo po celotni površini. Pomagamo si lahko tudi z roko. Z ravnim dnom kozarca pa jih potiskamo navzdol, da imamo povsod kolikor toliko enako višino piškotnih drobtin. 
  5. Postavimo v hladilnik za najmanj 20 min, da se piškoti malo posedejo in se sprimejo skupaj.
Za brusnični žele:
  1. Brusnice s 3 žlicami vode nad nizkim ognjem pokuhamo, da se razpustijo. Dodamo celotno vrečko želatine mix, premešamo in nato dodamo še sladkor v prahu. Želatina bolje deluje, če dodamo sladkor za njo kot pred njo. S paličnim mešalnikom nato dobro zmiksamo, da dobimo gosto kašo.  
  2. Ohladimo na sobno temperaturo. Zelo pomembno je to narediti, saj se nam bo maslo v piškotnem dnu stopilo, če bomo pretopel žele zlili nanj. Navsezadnje nočemo, da nam maslo teče izpod oboda ven. 
  3. Tu se lahko sedaj odločimo kako bomo naredili. Lahko brusnični žele zlijemo direktno na piškotne drobtine ali naredite tako kot jaz.  Vzela sem še en obod za torte in nastavila na premer 20 cm (lahko je tudi manj). Znotraj oboda sem namestila plastično kuhinjsko folijo in tako preprečila, da bi žele tekel ven izpod oboda. Brusnični žele sem zlila v notranjost in vse skupaj za dobrih 20 minut postavila v zamrzovalnik, da se je strdilo. S tem postopkom se našega želeja ne bo videlo, bo pa dalo lep efekt torte, ko jo bomo razrezali. 
  4. Če imamo slučajno samo en nastavljiv obod za torte, lahko brez skrbi v naprej pripravimo žele in se piškotnega dna lotimo šele takrat, ko imamo žele že strjen. Seveda se temu delu lahko brez težave izognemo in naredimo navadne tri plasti. 
Za lahkotno kremo:
  1. Kremni sir že predhodno vzamemo iz hladilnika, saj je precej boljše, če je sobne temperature. Enako naredimo z jogurti. Oboje dobro premešamo (z lopatko ali električnim mešalnikom), da dobimo enotno kremo in se okusi pomešajo med seboj.
  2. Dodamo obe želatini fix, vmešamo jih z električnim mešalnikom. 
  3. Dodamo sladkor in spet dobro premešamo. Sladkor vedno dodajamo po tem, ko smo že dodali želatino v prahu. 
  4. Hladno smetano trdno stepemo in jo nežno vmešamo v kremo. Smetana mora biti vedno direktno iz hladilnika, sicer se lahko zgodi, da se nam ne bo nikakor stepla in se bo samo sesirila. 
  5. Lotimo se sestavljanja torte. Na sredino torte postavimo disk brusničnega želeja, da imamo na vseh straneh nekaj praznega prostora. V vsakem primeru le pazimo, ko ga kasneje polagamo na piškotno dno, da ga ne poškodujemo! Na vrh tega nadevamo našo kremo in jo dobro razmažemo, da jo spravimo povsod okoli brusničnega diska. Tudi po vrhu čim lepše z lopatko pogladimo, da je na vseh straneh lepo kolikor toliko ravna. Lahko pa najprej po piškotih namažete nekaj kreme, nanjo položite brusnični disk, ki ga spet pokrijete s preostankom kreme. 
  6. Postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema strdi. Najbolje je čez noč ali vsaj za 6 ur. 
Za okrasitev torte:
  1. Ko je torta dobro ohlajena se lotimo okraševanja. Granatno jabolko narežemo vzdolž na pol centimetra široke rezine in jih položimo vrh torte. Potresemo še z nekaj cimeta, dodamo cimetove palčke in janeževe zvezde. Nekaj pešk granatnega jabolka tudi še potresemo po vrhu torte. 


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Arhiv

Skupno število ogledov strani