Huzarski krapki z orehi in mehkim čokoladnim polnilom

12:00

Pred kakšnim mesecem smo imeli večje praznovanje, zato je bilo potrebno za goste napeči kar nekaj peciva, s katerim so se po obilnem kosilu v gostilni lahko posladkali ob kavici. Tudi sama sem se javila, da z veseljem napečem nekaj peciva, kajti vsekakor se v kuhinji dobro znajdem in ni mi težko napeči kakšne piškotke ali okusno biskvitno pecivo.


Približno sliko kakšno pecivo bi napekla, sem imela v glavi, saj se je v zadnjih nekaj letih zvrstilo kar precej okroglih obletnic in drugih praznovanj. Vendar sem želela še nekaj drugačnega in novega. Zato sem se podala na "lov" za primernim receptom. :) Na internetu je seveda najti vse živo in veliko slik je takih, da se ti res sline pocedijo. :) Veliko receptov tako še čaka na izvedbo, izmed njih pa se mi je v tistem trenutku najbolj dopadel za tele ljubke huzarske krapke. V originalu so sicer z lešniki, ker pa jih nisem imela doma, sem uporabila kar orehe, ki jih je polno ostalo od peke mehkih medenjakov z orehi. Sam recept sem še nekoliko spremenila, saj me je seveda zanimalo, kako se obnese pirina moka v piškotih. Nisem nadomestila vse, vendar zgolj polovico, saj piškotki niso bili namenjeni samo za domačo uporabo in bi jih bilo škoda zaradi eksperimentiranja zavreči, če ne bi uspeli. :)


Sestavine:
(za 2,5 pekača piškotkov)

Za testo:
  • 280 g zmehčanega masla
  • 140 g rjavega trsnega sladkorja
  • 4 rumenjake
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 180 g pirine moke
  • 180 g navadne bele moke
  • ščep soli
  • 100 g kvalitetne naribane temne čokolade
Za posip:
  • 4 beljake
  • 100 g mletih orehov
Za mehko čokoladno polnilo:
  • 15 g masla
  • 90 g kvalitetne temne čokolade
  • 2 jušni žlici sladke smetane
  • 1 jušno žlico gozdnega medu
Postopek:
  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Beljake postavimo na stran, saj jih bomo kasneje potrebovali za posip.
  2. K rumenjakom penasto vmešamo rjavi in vanilijev sladkor in zmehčano maslo. Maslo naj bo mehko in ne stopljeno! 
  3. V posebni posodi zmešamo skupaj moko, sol in naribano čokolado. To potem počasi stresamo k mokrim sestavinam in si najprej pomagamo s kuhalnico, potem pa z rokami. Zgnetemo vse sestavine skupaj, da dobimo gladko testo.
  4. Testo zavijemo v plastično folijo za živila in ga sploščimo v disk. Na ta način se bo hitreje ohladil. Testo damo počivati v hladilnik za vsaj kakšno uro. Vsako testo za piškote je dobro dati počivati na hladno, saj se potem veliko bolje in lepše spečejo. Tudi manj se nam med peko razlezejo. 
  5. Medtem lahko pripravimo mehko čokoladno polnilo. Kozico pristavimo na nizek ogenj in vanjo denemo maslo in smetano. Nekaj sekund grejemo, nato dodamo nalomljeno čokolado in med. Grejemo dokler se čokolada ne stopi in medtem ves čas mešamo. Ko je čokolada stopljena in povezana z ostalimi sestavinami, kozico odstavimo iz ognja. Ne sme nam zavreti!
  6. Čokoladno polnilo stresemo v čisto skledo, saj se bo tako precej hitreje ohladila kot v vroči kozici. Ni nam potrebno dati v hladilnik, saj bomo šele kasneje napolnili naše piškotke in na sobni temperaturi se bo čokolada počasi ohladila. 
  7. Ko je testo dovolj časa počivalo, se lotimo izdelovanja piškotov. Delamo za čajno žličko velike kroglice in jih odlagamo na pekač obložen s peki papirjem vsaj dober 1 cm narazen. Jaz osebno imam raje majhne piškote, saj so mi bolj ljubki :) in še vedno lahko vzamem dva ali več, če mi bo en majhen premalo. 
  8. Ko naredimo za en pekač kroglic, vsako nato potopimo v beljak, ki smo ga prej postavili na stran in jih povaljamo v mletih orehih. Enako naredimo z vsemi kroglicami, nato pa v vsako s kuhalnico naredimo luknjo. Ne povsem do dna, le dovolj da jih nekoliko potlačimo. V te luknje bo šlo čokoladno polnilo, ki se nam medtem hladi. Enako naredimo z vsemi ostalimi kroglicami.
  9. Piškote pečemo na 180°C v predhodno ogreti pečici okoli 12-15 minut, po potrebi tudi več. Po 12 minutah jih bolj nadzorujemo, da se nam ne bodo prepekli. 
  10. Ko se nam vsi piškoti spečejo, jih ohladimo na pekaču ali rešetki. Povsem ohlajene bomo nadevali s čokoladno kremo.
  11. Kremo nadevamo v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom. Če je morda nimamo, samo vzamemo navadno kuhinjsko plastično vrečko za živila, jo nadevamo in en konček vrečke odrežemo. Ne prevelik, da nam ne bo šlo ven preveč kreme in bomo naredili celo packarijo. ;)
  12. V vsako luknjo piškotka nabrizgamo mehko čokoladno kremo. 
  13. Piškotke hranimo v posodi na hladnem, da se nam čokolada preveč ne zmehča. ;)

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani