Majhna porcija piškotov s čokoladnimi koščki za hude dni :)

11:00

Vsak ima kdaj dan, ko bi ves čas jedel same sladke stvari. Čokolado, bonbone, piškote, ... A kot zanalašč takrat nimaš na zalogi nobene sladkarije. Morda si ravno zadnjo škatlo piškotov ponudil nepričakovanim gostom in zaloge nisi obnovil ali pa je nekdo drug izmaknil še zadnje tri piškote iz škatle ter pustil prazno v omari... Nesramnost pa taka! 😯😁




Ali pa bi želel ob popoldanski kavici zraven samo kakšno sladko stvar, v trgovino pa se ti zgolj zato res ne ljubi hoditi. Kajti veš, da boš kupil še polno stvari, ki jih v tistem trenutku ne potrebuješ prav nič in tudi čas boš po nepotrebnem izgubil. Za veliko porcijo piškotov pa žal nimaš dovolj sestavin, imaš pa nekaj masla ali margarine v hladilniku, kakšno jajce, sladkor in moko. V omari pa še odprto jedilno čokolado, katere pa te same res ne mika napasti, naj bo želja po cukru še tako velika. 😊 V takih trenutkih je slednji recept idealen, saj dobimo iz njega okoli 7-8 piškotov, odvisno kako velike delamo. Ravno dovolj zate in še za koga, da se posladkata ob kavi ali pa seveda samo in zgolj zate 😁 za prvo silo, če že ne moreš dobiti ravno doze sladkorja naravnost v žilo. 😉😁


Sestavine:
  • 30 g zmehčanega masla ali margarine 
  • 2-3 jušne žlice rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja (lahko uporabimo tudi belega)
  • 1 jušno žlico ražvrkljanega jajca
  • 5 jušnih žlic pirine moke (po potrebi dodamo še eno več, če se testo preveč lepi)
  • majhen ščep soli
  • za noževo konico sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličke vanilijevega sladkorja
  • 4 jušne žlice narezane čokolade ali čokoladnih kapljic
Postopek:
  1. Maslo kakšne pol ure prej postavimo iz hladilnika na sobno temperaturo, da se zmehča. Lahko ga za okoli 10 sekund postavimo tudi v mikrovalovno. Če nimamo masla, lahko seveda uporabimo tudi navadno margarino. Brez težav je lahko tista, ki jo sicer mažemo na kruh in čez med ali marmelado. 😉
  2. Skupaj s sladkorjem maslo dobro z metlico zmešamo, da postane kremasto. 
  3. Jajce rahlo penasto zmešamo v posebni posodi in ga odvzamemo za 1 jušno žlico. Preostanek lahko uporabimo za zgostitev juhe ali pa si spečemo vmešano jajce. 
  4. 1 žlico jajca vmešamo k maslu in sladkorju.
  5. Masi dodamo vanilijev sladkor, sol, sodo in moko. Z lopatko vse skupaj premešamo, da dobimo testo.
  6. Testo pride kar lepljivo, zato lahko po potrebi dodamo še kakšno žlico moke več.
  7. Čokolado nasekljamo na majhne koščke ali k testu zamešamo kar čokoladne kapljice. Odvisno kaj imamo doma. 
  8. Majhno kepo testa lahko za 15 minut postavimo v hladilnik ali se kar takoj spravimo k oblikovanju kroglic. 
  9. Kroglice delamo za čajno žličko velike, lahko seveda tudi večje - odvisno kako velike piškote želimo. Na pekač jih odlagajmo kar narazen, saj se med peko razlezejo. 
  10. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 10-12 ali max 15 minut. Čas peke je povsem odvisen od zmogljivosti vaše pečice. Po 10 minutah piškote bolj nadzorujmo koliko še potrebujejo.
  11. Pečeni so, ko so na sredini še mehki na robovih pa zlato-rjavo zapečeni. Pazimo le, da jih ne prepečemo, saj bodo piškoti potem trdi. Najboljši pravzaprav so, če so malo premalo pečeni, saj so potem res mehki. Sicer pa jih pospravimo v nepredušno zaprto posodo, kjer se nam bodo zmehčali. 
Prijetno sladkanje! 😉

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani