Veganska domača čokolada

11:00

Sliši se kot zelo zahteven podvig - narediti svojo čokolado, pa niti slučajno ni tako! Če bi se zavedali, kako lahko je narediti čokolado in kako zelo je okusna, bi si jo zagotovo večkrat pripravili. Nam pa domača čokolada povzroča eno veliko težavo - neznosno dolgo (ali pa se samo meni tako dozdeva) moramo počakati, da se strdi. 😋😄


Za okusen posladek ali za sladko grizljanje pred televizijo potrebujete zgolj tri sestavine. Niti vam ni potrebno biti prav nič vešč v kuhinji. Vse kar je pomembno je le, da vam čokoladna zmes ne zavre in da je na otip zgolj mlačna ter ne vroča! Poleg tega pa je zdrava, ne vsebuje nobenih konzervansov in še potresemo jo lahko z različnimi oreščki, semeni ali suhim sadjem, ki nam je všeč. Še en velik plus pa je za vse tiste, ki so občutljivi na gluten, laktozo ali arašide. Domačo presno čokolado pa lahko poklonite tudi za darilo.



Sestavine:
  • 60 g kakavovega masla
  • 60 g kokosovega olja (lahko v celoti nadomestite s kakavovim maslom)
  • 1/2 skodelice presnega kakava v prahu (ali katerega koli grenkega kakava v prahu)
  • 3 jušne žlice tekočega sladila (med, agavin sirup, javorjev sirup)
  • ščep soli (čokoladi da še boljši okus)
  • posipi po izbiri (suhe brusnice, kokos, orehi, lešniki, goji jagode, mandlji, bučna semena, solni cvet, ...)
Postopek:
  1. Nad soparo najprej stopimo kakavovo maslo in kokosovo olje. Jaz sem uporabila pol-pol, lahko pa v celoti uporabite samo kakavovo maslo. Najdete ga v vseh bolje založenih trgovinah, nedavno so ga imeli tudi v Hoferju. Vseeno pa je dobro, da dodate nekaj kokosovega olja, da bo čokolada bolj mehka. 
  2. Ko se maslo in olje začneta topiti zraven primešamo kakav v prahu in izbrano tekoče sladilo. Jaz sem uporabila 2 žlici kostanjevega medu in eno žlico agavinega sirupa. Dodamo še majhen ščepec soli in mešamo dokler se vse dobro ne poveže in raztopi.
  3. Čokolado mešanico odstavimo iz pare takoj, ko imamo enotno zmes. Če ne bomo tega naredili, se nam bo čokolada zaradi pare še naprej grela in lahko se nam ves vložen trud sfiži, ker ne bo takšna kot bi morala biti. Čokoladna zmes mora biti na otip zgolj topla, preverimo jo lahko tako, da jo s prstom damo na ustnico. Čutiti moramo blago toploto. 
  4. Zmes pride bolj tekoča, vendar naj naj ne skrbi - v hladilniku se nam bo potrdila. Bi bila pa bolj gosta, če bi vsebovala večjo količino kakavovega masla in manjšo kokosovega olja. Doma jo lahko pripravite večkrat in najdete razmerje, ki vam najbolj ustreza. Pazimo le, da je v razmerju 1:1. Za pol skodelice kakava, gre pol skodelice masla in olja.
  5. Čokolado lahko serviramo na več različnih načinov. Obložimo pekač s peki papirjem in jo nalijemo notri. Ali pa jo nalijemo v silikonske modelčke za praline. Uporabimo lahko tudi papirnate papirčke za mignone ali kupimo aluminijaste. Lepe, v obliki srčkov, prodajajo v Tediju za 1€. 😉
  6. Vsako čokolado lahko potresemo še z raznimi oreščki po izbiri ali pustimo takšno brez dodatkov.
  7. Pekač ali modelčke pa moramo za nekaj ur postaviti v hladilnik, da se dobro strdi. Načeloma bi lahko dali tudi v zamrzovalnik, če se nam zelo mudi preizkusiti našo čokoladno poslastico. 😄😛
  8. Čokolado iz pekača narežemo na kvadratke, tablice ali trikotnike in postrežemo - sebi ali drugim, vendar najprej sebi, da nam ostali vsega ne zmažejo. 😛😁
  9. Hranimo na hladnem prostoru, če bo toliko časa sploh zdržala. 😉

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani