Polnozrnata jabolčna pita

11:00

Zagotovo nisem edina, ki obožuje jabolčne pite. Ali dober domač jabolčni zavitek? Če pa poleg tega vsebuje še domača jabolka, je pa še tolikokrat boljša. :) Jaz se ponavadi najraje lotim speči pito, do čim zavitek oziroma "štrudl" je bolj mamina domena. Oboje pa vsekakor zmažemo, da ne ostane niti drobtinica. :)



Že večkrat sem se spravljala speči pito iz polnozrnatega testa, vendar mi doslej nekako nikoli ni uspelo. Če ni šlo za pomanjkanje časa, je bilo pa premalo volje ali sem ravno porabila zadnjih 100 g moke za kaj drugega. Tokrat mi je le uspelo! :) Pita zaradi polnozrnate in ovsene moke ni bila tako rahla kot bi bila iz navadne, ampak sem se že navadila, da je redko enako ali podobno. Brez skrbi seveda polnoznato moko nadomestite z navadno belo.


Sestavine:
(za velikost pite premera 24 cm)

Za polnozrnato krhko testo:
  • 140 g polnozrnate moke
  • 120 g ovsene moke
  • 90 g hladnega masla
  • 2 čž rjavega trsnega sladkorja
  • 1/2 čž soli
  • 50 ml zelo hladne vode
  • maslo za namastitev pekača
Za jabolčni nadev:
  • 6-7 srednje velikih jabolk
  • 2-3 jušne žlice rjavega trsnega sladkorja
  • cimet
  • maslo za peko
Postopek:
  1. Moko najprej presejemo. Precej pomemben korak, če želimo našo pito bolj rahlo in ne tako, ki se lomi na vseh koncih in krajih. :) Navadne bele moke ni nujno presejati, polnozrnato pa kar obvezno. 
  2. V moko na sredino naredimo majhno jamico in vanj nadrobimo hladno maslo. Lahko za 5 minut postavimo tudi v zamrzovalnik. Pri izdelavi dobre pite je važno, da uporabljamo zares hladne sestavine. Hladno posodo, ki jo lahko pred uporabo celo postavimo kot maslo v zamrzovalnik in seveda mora biti tudi hladna voda, ki jih dodajamo in nazadnje tudi naše roke. Za dobro pito se splača vzeti nekaj več časa. ;)
  3. Poleg masla dodamo k moki še sladkor in sol. Vse skupaj zmešamo skupaj, da dobimo drobtine - kot bi delali drobljenec. 
  4. Na koncu počasi dolivamo hladno vodo - toliko, da dobimo gladko kepo testa. Rahlo jo pomokamo.
  5. Kepo sploščimo v neke vrste disk, saj jo bomo kasneje lažje razvaljali in zavijemo v prozorno folijo. Testo damo počivati v hladilnik za najmanj pol ure - še boljše pa če vsaj za eno uro.
  6. Medtem jabolka nalupimo in narežemo na manjše koščke. Po želji jih lahko tudi naribamo. 
  7. V kozici razpustimo maslo in jabolka skupaj z nekaj sladkorja dušimo toliko časa, da se zmehčajo. Po želji lahko dodamo tudi kakšno žlico limoninega soka ali jedilnega škroba, da bo prišlo bolj gosto. 
  8. Pekač za pite ali torte dobro namastimo z maslom. Testo vzamemo s hladilnika in ga na pomokani površini, silikonski podlagi ali med dvema listoma peki papirja razvaljamo. Jaz sem ga razvaljala kar na peki papirju, saj nisem želela preveč dodatne moke vmešavati v testo. Testo razvaljamo na kakšne 2-3 mm. 
  9. V pekač ga prestavimo tako, da ga rahlo navijemo na valjar in nato razvijemo nad pekačem. Nekoliko ga potisnemo, potlačimo navzdol, da se povsod dobro oprime. Kar testa visi čez rob pekača (če uporabljamo tistega za pite), samo potisnemo navzdol, da se pretrga. 
  10. Testo na več krajih prebodemo z vilicami (ne skoparimo), tudi po robovih. Na testo položimo peki papir in vanj nastresemo riž, fižol ali posebne kroglice za slepo peko. S tem bomo preprečili, da se nam bo testo med peko dvignil. 
  11. Pečemo 10 min v predhodno ogreti pečici na 180°C.
  12. Medtem lahko iz tistega testa, ki nam je ostal od pite naredimo mrežo. Zgolj ponovno ga razvaljamo in narežemo na trakce okoli 1 cm široke. 
  13. Pito po 10 min vzamemo iz pečice in obložimo z jabolčnim nadevom. Čez položimo trakce testa, ki smo jih prej narezali in naredimo mrežo. Po želji ta del lahko tudi izpustimo in testo zavržemo ali naredimo kakšno majhno pito. Uporabimo ramekin ali silikonske modelčke za muffine. Seveda pečemo manj časa. 
  14. Pito postavimo nazaj v pečico še za vsaj 20-25 minut oziroma dokler robovi niso zlato-rjavo zapečeni 
  15. Pito ohladimo v pekaču in jo potem po želji postavimo na kakšen lep krožnik. Če bomo še vročo poskušali spraviti ven iz pekača, se lahko zgodi da nam bo kje razpadla.
  16. Iz pekača jo najlaže spravimo tako, da gremo najprej z nožem po robu pekača, nato pa na pito postavimo krožnik in jo obrnemo okoli. Pekač previdno odstranimo, sedaj na spodnjo stran pite postavimo izbran lep krožnik in med obema krožnika pito obrnemo nazaj na pravo stran. Zgornji krožnik odstranimo in pito po želji potresemo še s sladkorjem v prahu.

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani