Burgerji s proseno kašo in zelenjavo

10:00

O odličnih in blagodejnih učinkih prosene kaše, sem govorila že v receptu - Pečena prosena kaša z jabolki. Vsekakor se proseno kašo iz več razlogov splača uvrstiti na naš jedilnik vsaj enkrat na teden, naj bo sladka ali slana, za zajtrk, kosilo ali večerjo. Nima posebno izrazitega okusa, zato se odlično znajde tako v sladkih jedeh kot slanih. 



Sama sem se tokrat odločila jo preizkusiti kot priloga h kosilu, čeprav bi lahko bila celoten glavni obrok. Idealna je za vse, ki mesa iz takšnih in drugačnih razlogov ne uživajo, kot tudi za tiste, ki si kdaj zaželijo zdravo in brezmesno kosilo. Spodnji recept je za dve osebi in če boste sestavine povečali pazite le na razmerje - 60 g prosene kaše na osebo, se kuha v vsaj 1,5 x več tekočine. Torej za 1 porcijo potrebujemo vsaj 140 ml tekočine. ;)

Sestavine:
(za dve osebi)
  • 120 g prosene kaše
  • 300 ml vode ali zelenjavne jušne osnove
  • 1 čebula
  • 1 korenje
  • 1/2 rdeče paprike
  • 1/2 rumene paprike
  • 1/2 pora
  • 1 jajce
  • 5 jušnih žlic polnozrnatih drobtin
  • poper
  • pest sveže nasekljane bazilike (če nimamo/ne maramo lahko izpustimo)
  • sol
Postopek:
  1. Narežemo vso zelenjavo na majhne koščke in solimo. Na olivnem ognju najprej prepražimo čebulo, da postekleni, Nato dodamo narezano korenje in pražimo nekaj časa, da se zmehča.
  2. Korenju dodamo por in obe paprike ali katero koli drugo zelenjavo, ki jo imamo na razpolago. Lahko je tudi zamrznjena.
  3. Proseno kašo odmerimo, jo najprej speremo pod tekočo vodo, vmes pa na ogenj pristavimo vodo. Lahko jo skuhamo v vodi ali pa dodamo jušno osnovo. 
  4. Ko nam tekočina zavre, stresemo vanjo oprano proseno kašo in kuhamo okoli 5 minut, da se kaša že začne "napijati" vode.
  5. Skupaj z vodo/jušno osnovo stresemo kašo k pečeni zelenjavi in na nizkem ognju dušimo še okoli 5 minut. Po potrebi zalijemo še z nekaj vode. Začinimo s poprom in drugimi začimbami, ki jih imamo radi. 
  6. Ogenj ugasnemo, pokrijemo in pustimo okoli 20 minut, da kaša nabrekne in se napije celotne tekočine.
  7. V skledo ubijemo jajce, ga razžvrkljamo in kašo z zelenjavo stresemo notri. Dodamo še nasekljano baziliko in drobtine, da bomo lažje oblikovali burgerje in vse skupaj dobro zmešamo. Če je prevroče, da bi z rokami lahko delali burgerje, pustimo še nekaj minut, da se ohladi. 
  8. Medtem ogrejemo ponev in v njej raztopimo maslo, na katerem bomo popekli kašo ali pa uporabimo olivno olje.
  9. Če se kaša ni dovolj ohladila, lahko z jušno žlico zajamemo kašo, jo denemo na vročo ponev in malo potlačimo, da dobimo neke vrste polpetov. 
  10. Kašo pečemo do zlato-rjave barve na obeh straneh dokler ne porabimo vse.
  11. Serviramo lahko poleg mesa ali pa na narezani sveži papriki/poru ali solati. Če nam ostane kakšen burger, ga lahko hladnega pojemo kasneje za malico ali večerjo v bombetki kot pravi zelenjavni burger. Izpade tudi odlično. ;)

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani