Mehki medenjaki z orehi po receptu stare mame

11:00

Že od kar pomnim, je stara mama pekla najboljše medenjake. Bili so mehki, slastni in kar stopili so se v ustih. Vsak pa je vseboval še polovičko oreha, ki je dal tisto piko na i temu slastnemu piškotu. Nikoli in nikjer drugje nisem jedla boljših - ali so bili pretrdi, presladki in na sploh se niso znali primerjati s temi, ki sem jih bila vajena od doma. Seveda pa je samo stara mama znala narediti te krasne piškote, nikomur drugemu niso uspeli tako kot bi morali. Saj veste, ko ti starejši ljudje dajo recept - "sem dala nekaj medu, pa par jajc pa nekaj moke itd." :D  in tebi to prav nič ne pomaga, da bi piškoti uspeli. Nekoč pa je mami le uspelo dobiti neke vrste napisan recept, zato sedaj tudi v naši kuhinji diši po čudovitih medenjakih, ki prav spominjajo na praznične dni. Predvsem pa me spomni še na tiste otroške in brezskrbne dni, ko en pojeden piškot nikakor ni bil dovolj in sem vedno prosjačila za še in še. :)




Sestavine:
  • 300 ml kostanjevega medu (izkazal se je kot najboljši - priporočam tudi gozdnega)
  • 4 jajca
  • 8 žlic sladkorja
  • 900 g navadne bele moke
  • 2 čž sode bikarbone
  • ščep soli
  • jedrca orehov za okrasitev ali rozine
Postopek:
  1. Jajca penasto z električnim mešalnikom zmešamo s sladkorjem in medom. Za med res priporočam kostanjevega, saj da medenjakom največ okusa. Odlično se izkaže tudi gozdni med, če kostanjevega ne moremo dobiti ali si privoščiti, ker je kar dražji. Po cvetličnem pa posežite le, če ni drugega. Medenjaki bodo vsekakor tudi odlični, vendar so boljši z gozdnim ali kostanjevim.
  2. Na električnem mešalniku zamenjamo metlice za nastavke za testo in z njimi počasi vmešavamo moko, pomešano s sodo in soljo, do gladkega testa, ki bo omamno dišal po medu. :)
  3. Pečico ogrejemo na 180°C (ventilacijska), medtem pa se lotimo oblikovanja kroglic. Kroglice delamo kar majhne - za dobro čajno žličko velike, saj so bolj hm ljubki, če so manjši. :) Na pekač obložen s peki papirjem jih polagamo vsaj za dober 1 cm narazen, ker se bodo med peko nekoliko povečali in nočemo, da bi se sprijeli skupaj. 
  4. Ko je cel pekač poln kroglic, jih okrasimo. Na vsako kroglico položimo polovico oreha ali nekaj rozin, če orehov nimamo. Potisnemo rahlo navzdol, da se kroglica razleže in damo peči za okoli 10 minut.
  5. Piškotov dobimo za okoli 4-5 pekačev. Po potrebi sproti dodajamo še malo moke, če se nam testo prijema na roke. Še boljše pa je, da si roke navlažimo z vodo in jih bomo brez težav oblikovali. Proti koncu testa le dodajmo še moko, saj se nam sicer piškoti precej razležejo in sprimejo skupaj. So seveda enako odlični, le na mizo jih ravno ne bi želeli postaviti. 
  6. Ko so pečeni, jih na pekaču pustimo dokler se skoraj povsem ne ohladijo, saj če jih bomo prehitro želeli odstraniti s peki papirja, se bo vsaj polovica piškota prijela gor in ga bomo uničili. Zato je bolje počakati tistih 10 minut, ko se malo ohladijo. :)

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani