Bananin kruh z domačo chia jagodno marmelado

10:00

Nekoliko prezrelih banan se je vedno najlažje znebiti, če spečeš bananin kruh - banan ne vržeš stran, vendar pripraviš okusno sladico, prigrizek ali zajtrk. Včasih nehote pozabiš na tisti par banan v hladilniku ali med preostalim sadjem, ker vedno zobaš ravno nekaj drugega ali ti preprosto ne pašejo in prej ali slej postanejo pikaste, nato črne. Sama nikoli nisem marala tistih še zelenih banan, ker niso ne sladke niti nimajo nobenega posebnega okusa. Raje imam že nekoliko zrele, ko od sebe dajo tisti njihov poln okus. Nedvomno jih pri nas porabljamo skoraj na dnevni bazi - če ne same, pa v smootijih, poleg palačink ali med kosmiči. Včasih pa pač ostanejo, če je nekoliko črna na nekaterih delih, ker je bila morebiti samo malo udarjena, pa se je tako noben noče dotakniti. Če imam le čas, se spravim speči bananin kruh. Je preprost, okusen in sladek - v kombinaciji z domačo jagodno chia marmelado pa naravnost slasten. :)


Chia semena so odlična superhrana, ki pa ni novodobna iznajdba. Poznali so jo že v majevskih in azteških kulturahTa drobna in majhna črna semena so poznana tudi pod imenom olja kadulja in imajo bogato hranilno sestavo. Njihova največja značilnost pa je, da se ob stiku s tekočino, te tekočine napijejo in se precej zgostijo - naredi se neke vrste puding. Najboljše pa je, da so bogata z vlakninami in da nas za dolgo časa nasitijo, kar je pri zajtrku bistveno. Poleg pudingov, ki ni drugega kot mešanica mleka in chia semen, pa lahko pripravimo tudi okusno marmelado. 

Sestavine:

Za bananin kruh:
  • 2 zreli banani
  • 1 lonček pirine polnozrnate moke
  • 1/2 lončka polnozrnate bele moke
  • 1/3 lončka stopljenega masla
  • 1/2 lončka rjavega sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 čž pecilnega praška
  • ščep soli
  • 1/2 čz cimeta
  • pest orehov
Za jagodno chia marmelado:
  • 250 g svežih jagod (lahko tudi zamrzjenih)
  • 1-2 jušni žlici chia semen
  • sladilo po izbiri
Postopek:
  1. 2 zreli banani olupimo in zmečkamo z vilicami. Če morda nimamo nobene zrele banane doma, torej da je ponekod že črna, ima črne pike, jo lahko za 5-10 minut postavimo v pečico in dobili bomo zrelo banano. :) 
  2. Jajce s sladkorjem in stopljenim maslom penasto zmešamo in dodamo zmečkani banani.
  3. V drugi posodi zmešamo skupaj vse suhe sestavine - moko, pecilni, sol, cimet in pest nasekljanih orehov.
  4. Kot za vse druge recepte, suhe sestavine premešamo z mokrimi le toliko, da se povežejo med seboj. Nočemo preveč zbitega kruha.
  5. Testo vlijemo v pekač obložen s peki papirjem, ki je namenjen za peko kruha/kolača. Po vrhu potresemo še nekaj orehov. Pečemo na 180°C okoli 40-50 minut, odvisno od pečice.  Lahko, da bomo potrebovali tudi celo uro. Kruh malo preverjajmo, da se nam ne bo nehote zažgal. 
Postopek za chia marmelado:
  1. Medtem ko se nam peče bananin kruh in že iz pečice omamno diši, se lotimo priprave marmelade. Sveže jagode s paličnim mešalnikom spasiramo v gladek pire in sladkamo. Jaz sem sladila z žlico agavinega sirupa, saj so jagode bile že dovolj sladke. 
  2. V pire stresemo chia semena in dobro premešamo. Marmelado samo še prelijemo v sterilizirane kozarčke (za 10 minut smo jih postavili na 100°C) in jo dobro zapremo. Raje uporabimo manjše kozarčke, saj se tudi v hladilniku hitro pokvari. Zdrži okoli 4 dni. 
  3. Če pa svežih jagod nimamo, lahko uporabimo tudi zamrznjene. Postopek je enak, samo da jih najprej pokuhamo toliko, da zavrejo. Sladkamo, dodamo chia semena in žlico limoninega soka. Vročo marmelado enako nadevamo v majhne ogrete kozarčke in dobro zapremo. Zavijemo jih v odejo in postavimo na temen prostor, da se počasi ohladi. Ta marmelada je enaka tisti, ki jo ponavadi kuhamo, samo da namesto želirnega sladkorja uporabimo chia semena, ki pa v tem primeru naredijo enako nalogo. Marmelada nam zdrži dlje časa

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani