Čokoladni muffini z grškim jogurtom in banano
09:30
Iz nekoliko prezrelih banan, ki jih noben noče jesti, ni možno speči le bananinega kruha, ampak tudi okusne čokoladne muffine. Prav zaradi zrelih in sladkih banan pa ne potrebujemo veliko dodatnega sladkorja ali skoraj nič, in si jih lahko privoščimo brez slabe vesti. Kot vsi muffini, so slednji narejeni hitro in brez, da bi vložili nekaj posebno veliko truda. Skoraj da vržeš sestavine skupaj, nadevaš modelčke in daš peči. V pol ure imaš slasten in razmeroma zdrav posladek za goste ali zase za h kavici. Načeloma bi si jih lahko privoščil tudi kot za "take away breakfast," saj nas bo pirina moka v njih nasitila do malice/kosila. Pravzaprav kar sami razlogi, da takoj vzamemo metlico in posodo v roko ter se jih lotimo - sploh, če se nam tam v kotu, v posodi s sadjem, valja kakšna prezrela banana ali dve ;)
(za 12 čokoladnih muffinov)
- 1 večje jajce
- 150 g grškega jogurta
- 1/3 skodelice rjavega sladkorja
- 1/2 skodelice čokoladnih kapljic ali na majhne koščke narezana čokolada z najmanj 75% kakavovega deleža (naši muffini bodo še bolj zdravi :) )
- 1/4 skodelice (60 ml) stopljenega bio kokosovega olja
- 2-3 zrele banane
- 1/2 skodelice pirine/pšenične polnozrnate moke
- 1/2 skodelice pirine moke
- 1 čž sode bikarbone
- ščep soli
- 1/2 čž cimeta
- 1 čž vanilijevega ekstrakta
- 4 jušne žlice nesladkanega kakava v prahu
- 1 jušna žlica koruznega škroba (mafini bodo še bolj rahli - če nimamo, dodamo eno jušno žlico več moke)
- Zmešamo jajce, sladkor, vanilijevo aromo in jogurt. Kokosovo olje stopimo - kozarec postavimo v vročo vodo, da se utekočini. Jaz sem ga čez poletje hranila v hladilniku, ker se cel stopil. Tudi lažje ga je odmeriti, če je olje stopljeno. Banane zmečkamo in jih dodamo. Vse skupaj dobro premešamo.
- V drugi posodi zmešamo skupaj vse suhe sestavine. Moko, sodo, sol, kakav, cimet in koruzni škrob. Dodamo čokoladne kapljice ali čokolado nasekljamo na majhne koščke. Jaz skoraj vedno lomim čokolado, ker se redko spomnim kupiti kapljice. :) In še od kakšnega rojstnega dne ali delanja čokoladnih pralin, imam vedno nekaj čokolade na zalogi.
- Čokolado stresemo kar med suhe sestavine in vse nato v mokre. Najprej polovico suhih sestavin in nato še preostanek. Lažje je zmešati postopoma, da se nam moka ne vsuje čez posodo. Meni se velikokrat, ker ponavadi uporabljam malo premajhno skledo. :) Seveda premešamo le toliko, da se vse skupaj poveže (nič ni narobe, če se kje moka ni povsem vmešala - nočemo zbitih muffinov).
- V pekač za muffine vstavimo papirčke (če imamo silikonske modelčke to izpustimo). Če papirčkov slučajno nimamo, samo na kvadrate razrežemo peki papir in jih potisnemo v vdolbine od pekača. Včasih pridejo muffini tako še lepše, še posebno če so čokoladni.
- Modelčke nadevamo z maso do robu, po želji potresemo še z nekaj kapljicami/čokolado.
- Pečemo okoli 20 minut v predhodno ogreti pečici na 180°C. Če so naši muffini pečeni, naredimo test z zobotrebcem. Mogoče bo ven prišel umazan, ker bomo zadeli ravno kakšen košček čokolade. :)
- V pekaču jih hladimo 10 minut, nato dalje na rešetki ali pa si privoščimo še vroče, ko je čokolada v njih lepo stopljena. :)
Dober tek!
0 komentarji