Pečena prosena kaša z jabolki

13:58

Proso je eno izmed žit, ki ga v svoji kuhinji premalo uporabljamo. Je okusno, na naš prebavni trakt vpliva blagodejno in nasploh so prehranske lastnosti zares odlične. Poleg tega pa ne vsebuje glutena in je tako primerna za vse, ki trpijo za celiakijo in so občutljivi na gluten. Ne uporablja pa se zgolj v kuhinji, vendar tudi v lepotne namene. Je zares vsestranski. :) Sama si proseno kašo najraje pripravim zjutraj, saj poleg tega, da je v kombinaciji s svežim ali suhim sadjem naravnost okusna, te tudi za dolgo nasiti in ne potrebuješ čez par ur že prigrizek. Pečena z jabolki in cimetom je pa še posebno 1a s črtico :)


Izjemno puhasta in kremastega okusa, zaradi jabolk in cimeta pa idealna jed za te jesenske dni. Meni je res všeč, ker lahko uporabim sveže odtrgana jabolka iz domačega drevesa, ki jih je v tem času res polno. Pri tem vem, da sem vase vnesla samo zdravje - jabolčki so domači, brez pesticidov, kaša pa je že sama po sebi zelo zdrava. Seveda, pa si jo lahko privoščimo tudi kot posladek po kosilu ali popoldansko malico v obliki narastka. Priprava ni nič zahtevna, vse potrebne dodatne sestavine pa zagotovo najdemo v hladilniku.

Sestavine:
(za manjši pekač - za eno zelo lačno osebo ali dve malo manj)

  • 80 g prosene kaše
  • 170 ml riževega mleka (lahko uporabimo tudi navadno vodo ali kravje mleko)
  • 1 jajce
  • 1 jušna žlica agavinega sirupa/medu/rjavega sladkorja
  • ščep soli
  • 1/2 čž cimeta
  • 1 veliko ali 2 manjši jabolki

Postopek:
  1. Stehtamo kašo in jo na cedilu najprej operemo. Mleko zlijemo v kozico in zavremo. Ko zavre, vanj stresemo kašo in pustimo, da počasi povre celotna tekočina. Ponavadi traja 10-15 minut. Medtem ne pozabimo mešati, da se nam ne bo prijela za dno.
  2. Ko se kaša kuha, pripravimo ostale sestavine. Če imamo kakšna res velika jabolka (kupljena ali domača) bo eno povsem dovolj za tole jed. Večje jabolko prepolovimo in eno polovico si pustimo za okras. 
  3. Če imamo domača, nam jih ni potrebno olupiti, saj lupina vsebuje vse tiste hranilne stvari - sicer pa jabolko olupimo in nato naribamo.
  4. Beljak ločimo od rumenjaka in ga skupaj s ščepom soli stepemo v trd sneg. 
  5. Rumenjak zmešamo skupaj s cimetom, sladilom po izbiri in naribanim jabolkom. 
  6. Medtem se nam je kaša gotovo že skuhala, zato ogenj ugasnemo in kakšnih 5 minut hladimo, preden vanjo umešamo ostale sestavine.
  7. Ko se kaša hladi, si lahko pripravimo rezine jabolka, s katerimi bomo okrasili kašo. Lahko pa ta del po želji tudi izpustimo. Jabolko narežemo na tanke krhlje ali pa prerežemo po sredini, odstranimo muho in pečke. Enako jih narežemo na tanke rezine. 
  8. Kaša se nam je medtem že malo ohladila, zato jo lahko primešamo k jabolkom. Potem dodamo najprej 1/2 beljaka, da malo razrahljamo kašo. Z nežnimi gibi nato primešamo še preostanek. Pazimo, da s preveč mešanja ne spravimo vsega zraka ven. 
  9. Manjši pekač (moj je iz Hoferja) namastimo z maslom ali obložimo s peki papirjem. Nadevamo kašo v pekač in jo okrasimo z rezinami jabolka. Po vrhu jo potresemo še z malo cimeta.
  10. Pečemo jo 20 min v predhodno ogreti pečici na 180°C. Postrežemo si toplo direktno iz pekača (če jo bomo jedli sami) ali pa si jo preložimo na krožnik. 
Dober tek!


 


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani