Presne čokoladne kroglice

14:00

Okusne presne čokoladne kroglice, ki so lahko tudi odlično darilo. So malo drugačne od tistih rumovih kroglic, ki smo jih sicer navajeni in zaradi mandljev v njih, jih težko prav veliko pojemo naenkrat. :) Jih imamo pa potem za malo dlje časa in ne samo za kakšno uro. :D


Iz njih lahko pa kot omenjeno naredimo tudi sladko darilce. Zgolj zložimo jih v lep kozarček za vlaganje (izkazal se je boljše kot tiste majhne vrečkice za darila), ki ga okrasimo z darilnim trakcem in pentljico. :) Ali pa naredimo tako, kot sem se lotila jaz v tem primeru - naredimo svojo škatlico za te sladke grižljaje.

 

Na YouTubu sem iskala kakšen pameten tutorial, kako najlažje napraviti pravokotno škatlico. Ta video se mi je od vseh najbolj dopadel in zdel tudi najbolj enostaven. Potrebuješ zgolj A4 papir, ravnilo in lepilo. 



V papirnici si kupiš lep dekorativni papir, ki je malo trši in to je vse. Okrasiš še s kakšnimi nalepkami (jaz sem imela neke stare srčke, ki so ostali od Valentinovega), pentljo ali trakcem in darilo za posebno osebo je pripravljeno. :) 



Sestavine:
  • 150 g mandljev
  • 200 g izkoščičenih datljev (najbolje je take že kupiti in si tako prihraniti delo, ko je treba peške spraviti ven)
  • 1/4 skodelice kakava v prahu
  • 1/2 čž cimeta
  • 1 čž vaniljeve esence
  • ščep soli
  • kokosova moka
  • čokoladne/pisane mrvice
  • nasekljani orehi/lešniki/mandlji
  • 120 g stopljene kvalitetne temne čokolade

Postopek:
  1. V multipraktiku najprej zmeljemo mandlje. Ni potrebno, da so povsem zmleti. Nič ni narobe, če ostane kaj večjih koščkov - bodo kroglice še bolj hrustljave.
  2. Zmletim mandljem dodamo nesladkan kakav v prahu, cimet, vanilijo in sol. Premešamo.
  3. V mešanico stresemo nazadnje še datlje. Dobro je, če jih predhodno vsaj za pol ure namočimo v toplo vodo, da se zmehčajo.
  4. V multipraktiku mešamo do kolikor toliko gladke zmesi. Če nimamo najbolj zmogljivega, ga bomo morali večkrat ustaviti in postrgati lepljivo zmes dol iz sten posode. To nam bo edino vzelo nekaj več časa. Če pa se nam masa zazdi preveč suha, lahko brez težav dodamo kakšno žlico vode ali dve.
  5. Ko dobimo na koncu veliko kepo mase, jo lahko takoj postavimo za par ur v hladilnik. Je pa kasneje lažje za oblikovanje, če si že predhodno vse pripravimo. Pekač/pladenj obložimo s peki papirjem in delamo za čajno žličko velike "kupčke." Tako jih bomo potem, ko so počivali na hladnem, z lahkoto preoblikovali v kroglice. Raje delajmo majhne kroglice, ker pridejo na koncu s čokolado in posipom zelo nasitne in tudi lažje je pojesti dve majhni kot eno ogromno. :) Jih bomo imeli pa toliko več. ;)
  6. Čokolado stopimo v mikrovalovni ali nad soparo. V skodelice si natresemo različne posipe - karkoli želimo. Jaz sem se odločila za mlete orehe, čokoladne in pisane mrvice ter kokosovo moko. Najboljša je meni osebno kar kokosova moka, saj mrvice znajo biti preveč zbite na koncu, ko se čokolada potrdi. 
  7. Oblikujemo kroglice in okoli njih namažemo zgolj tanek sloj čokolade - le toliko da se bo posip prijel nanj. Pri tem si pomagamo z dvema žličkama ali vilicami. Kroglico oblito s čokolado postavimo v željen posip in nato odlagamo na rešetko ali peki papir. 
  8. Ko oblečemo vsako kroglico v čokolado in posip, jih vsaj še za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi. 
  9. Postrežemo jih v papirčkih za minone. 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani