Čokoladni kolački v pomarančah ali strašno sladke buče za noč čarovnic

11:00

Noč čarovnic je že skoraj pred vrati in vsepovsod lahko najdemo stvari na to tematiko. Od dekoracije v trgovinah, do kostumov in tutorialov kako narisati določeno strašno masko (okostnjaka ali kaj podobnega), razno raznih receptov, kako pripraviti "strašno" hrano za tvojo zabavo za noč čarovnic in še in še. Pri nas ta praznik vsekakor ni tako opevan kot v Ameriki, tudi praznuje se ga ne na takšen način. Seveda so zabave in žuri, vendar ne spet v takih razsežnostih kot drugje. Pri nas je maškaradi še vedno namenjen pust v februarju ali marcu. Jaz sem za noč čarovnic izdolbla kdaj kakšno bučo, ki je zrasla na vrtu pri stari mami ali pa jo je nekdo od nekje prinesel - s tem pa se je ponavadi praznovanje čarovnic tudi prenehalo in tudi sedaj ni nič posebno drugače. Morda edino, da se spravim narediti kakšne bolj nenavadne cupcakes in kakšne druge slaščice.


Spodnje kolačke sem naredila že lani in ker so res zabavni, sem se letos to odločila ponoviti in deliti recept. :) Zakaj pa ne bi vsi vedeli kako narediti čokoladne kolačke v pomarančah, ki se v pečici in kasneje z nekaj črnega flomastra transformirajo v strašne buče? :D Bučke postavimo v krog, prižgemo eno čajno svečko in že imamo strašno ozračje za noč čarovnic. :)


Kolački ne bodo povsem taki kot smo jih vajeni, pridejo zaradi pomaranč kar nekoliko bolj "mokri" Je pa priprava seveda kot za vse kolačke enostavna in gotovo bi bila zabavna tudi za otroke - če ne delanje kolačkov pa kasnejše risanje strašnih obrazov na lupino pomaranče in takrat, ko bi z žličko ven iz pomaranč jedli sladek čokoladni kolaček. :)


Sestavine:
  • 20 g nesladkanega kakava
  • 130 g polnozrnate moke
  • 1 čž pecilnega praška
  • 1 jajce
  • 65 ml olja
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 1/2 čž vanilijeve esence
  • ščep soli
  • 80 ml pomarančnega soka iz pomaranč (preostanek soka vsekakor spijemo :D )
  • 6-7 majhnih pomaranč
Postopek:
  • Najprej se lotimo pomaranč. V trgovini se res potrudimo poiskati čim manjše, da bomo imeli več buč. Vsaki pomaranči odrežemo vrh - recimo 1 cm, ki ga bomo uporabili za pokrov naših kolačkov. Odrežemo tudi nekaj spodnjega dela - le toliko, da bo pomaranča stala naravnost in se nam ne bo kotalila po pultu.
  • Pokrove pospravimo na stran in se lotimo dela. Vsaki pomaranči izdolbemo ven "meso." Najlažje je vanjo zarezati nekje do dna, nato pa izdolbsti do konca z žlico. To počnemo nad večjo skledo, saj nam bo sicer pomarančni sok vsepovsod tekel in gotovo si nihče ne želi dajati še večjega dela s pospravljanjem, ali pač? :)
  • Ko izdolbemo vse pomaranče, pripravimo sestavine za čokoladno testo.
  • Kot za vsake kolačke/muffine najprej skupaj zmešamo mokre sestavine. Jajce, olje, sladkor, vanilijo in sok izdolbenih pomaranč.
  • V drugi posodi skupaj vmešamo kakav, sol, moko in pecilni. Z žlico nekajkrat premešamo.
  • Suhe sestavine stresemo v mokre in premešamo le toliko, da se vse skupaj poveže. Kakšna grudica tu in tam ni nič narobe.
  • V izdolbene pomaranče nadevamo testo tja do 3/4. Vsako pomarančo nato zavijemo v alu folijo in seveda izpustimo luknjo, da se bodo kolački lahko spekli. Zaradi folije bodo pomaranče ohranile oranžno barvo.
  • Ko nadevamo vse pomaranče, jih položimo kar v pekač za peko muffinov. Tako jih bomo precej lažje pekli kot v navadnem pekaču. 
  • Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 20-25 min. 
  • Medtem, ko se kolački pečejo, bomo mi naredili peclje za buče. Z zobotrebcem predremo na vrhu vsak "pokrov" za buče - torej pomarančo, ki smo jo na začetku odrezali. 
  • V trgovini kupimo bonbone "gliste" in uporabimo tiste polovice, ki so zelene ali rjave. Odrežemo jih na kakšen 1 cm dolžine in jih napičimo na zobotrebec. Ali pa kupimo neke vrste palčke, imenujejo se Stixi. So gumijasti bonboni z okusom cole (ker so rjavi), zraven bi zagotovo šli tudi zeleni. Jaz sem svoje našla v Kiku. :)
  • Lahko pa preprosto vzamemo zelen/rjav fondant (če kaj oblikujemo z njim), iz njega oblikujemo peclje in zelene listke. 
  • Kolački so medtem gotovo že pečeni, vendar vseeno naredimo test z zobotrebcem. V temno notranjost pomaranče potisnemo zobotrebec, ki mora ven priti čist. 
  • Kolačke povsem ohladimo, nato pa se lotimo sestavljanja.
  • Med peko so se zagotovo dvignili, zato to odrežemo stran in lahko uporabimo za dekoracijo - npr. zemljo ali pa preprosto pojemo. :)
  • Potem vsakemu kolačku poiščemo pravi pokrov. V njega že prej rahlo zapičimo naš pecelj, nato pa povsem do dna. Ven naj gleda samo zeleno-rjavi del. 
  • Z dobrim črnim flomastrom ali alkoholnim na buče narišemo strašne obraze. :) 
  • In to je to. :) Naše strašno sladke buče so končane, samo še postrežemo jih. :)


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani