Pirine limonine palačinke z ricotto

09:33

Še ene izjemno okusne, mehke in puhaste palačinke za v indeks receptov palačink  :) So pa te prve, ki so zaradi pirine moke in ricotte v njih nadvse nasitne. Ne rabimo jih veliko, da nas nasitijo in tudi še precej dolgo po zajtrku ne bomo lačni. Idealne za jutra, ko imamo pred seboj naporen dan, najsi bo v službi, doma ali pa se imamo namen morda športati, iti v hribe.

 


Testo pride sicer res precej gosto zaradi ricotte, vendar ga lahko po želji razredčimo z malo mleka, se pa palačinke enako lepo spečejo tudi brez njega. Če nam jih vseh ne uspe zmazati v enem šusu :) jih brez težav lahko tudi zamrznemo za kdaj prihodnjič, ko za pripravo ne bomo imeli časa. Samo povsem jih ohladimo, med vsako palačinko položimo kos peki papirja, pospravimo v vrečko in v zamrzovalnik. Tam nas bodo počakale do 2 mesecev in ko si jih bomo ponovno zaželeli, jih za 1 minuto ali več postavimo v mikrovalovno ali pa pokrite s peki papirjem postavimo v pečico na 200°C za nekaj minut, da se odtajajo. Tako imamo v trenutku pred seboj okusen zajtrk in se lahko malo razvajamo. :)

Sestavine:
  • 1/2 skodelice pirine moke
  • 1/2 skodelice navadne bele moke (pridejo manj zbite palačinke, lahko pa vzamete samo pirino moko)
  • 2 jušni žlici rjavega sladkorja
  • 1 večje jajce
  • 1/2 skodelice ricotte
  • 180 ml riževega/mandljevega mleka
  • ščep soli
  • 1/2 čž cimeta
  • 1/2 čž vanilijeve arome
  • 1 čž limonine lupinice
  • 2 jušni žlici limoninega soka
  • javorjev/agavin sirup, maslo in rezine limone za okrasitev
Postopek:
  1. Zmešamo skupaj vse suhe sestavine in postavimo na stran.
  2. Jajce ločimo na beljak in rumenjak. Stepemo iz beljaka trd sneg in postavimo na hladno, dokler ne zmešamo vseh ostalih sestavin. 
  3. Rumenjak penasto vmešamo s sladkorjem, nato pa dodamo ricotto, mleko, vanilijo, limonin sok in lupinico. K mokrim sestavinam stresemo suhe, samo da se povežejo.
  4. Ko imamo kompaktno testo, mu vmešamo beljak - najprej polovico, da maso razrahljamo in nato še preostanek. Vmešamo počasi, da ne bomo vsega zraka zbili ven.
  5. Kot sem omenila, pride masa zares gosta. Brez težav jo razredčimo z nekaj mleka.
  6. Večjo ponev segrejemo na nizkem do srednjem ognju/temperaturi in jo namastimo z oljem/maslom/sprejem proti prijemanju (so jih imeli sedaj v Hoferju, zasledila tudi v E'Leclerku).
  7. Delamo za zvrhano žlico velike palačinke, seveda lahko tudi večje, vendar je meni lažje obračati nekoliko manjše. 
  8. Palačinko obrnemo, ko se po vrhu začnejo pojavljati mehurčki. Na drugi strani pečemo še dobro minuto.
  9. Postrežemo jih z agavinim/javorjevim sirupom, maslom in rezinami limone. Lahko pa seveda si pustimo proste roke in jih namažemo po lastnih željah. :) 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani