Slastni brusnični piškoti s kokosom
14:04
Odlični piškoti, ki jih zmanjka kot bi mignil. Cimet jim da pa tisti pridih prazničnosti med božičem, ko cela hiša čudovito diši po cimetu in ingverju. Zato so odlični med prazničnem časom kot tudi sedaj, če se nam zahoče dober domač piškot.
Na recept sem naletela enkrat lani pred božičem, ko sem iskala kakšno dobro varianto diy (naredi sam) piškotov iz kozarca. Naletela sem na tofffee piškote in te krasne piškote z brusnicami in se jih enostavno morala lotiti, ker pač obožujem brusnice. :-) In izkazala se je kot dobra ideja pa še imela sem doma narejeno darilo za božička. :-) Več o tem bom napisala tudi svoj prispevek. ;-)
Mogoče so res prazniki še daleč in je res malo nenavadno o tem govoriti o sredini oktobra, vendar je včasih bolje kakšen recept preizkusiti pred njimi, ker morda ne pride tako kot ti obljubljajo. Vem iz lastnih izkušenj in kako zoprno zna to biti. Še posebno, če je to kakšen ameriški recept, kjer nisi prepričan, kako bo vse skupaj prišlo, ker nimajo metričnega sistema in so seveda sestavine napisane v skodelicah, unčih in še čemu. Pretvarjanje mi je zato vedno delalo nekoliko težav, dokler mi ni prijateljica kupila za rojstni dan tistih njihovih skodelic, s katerimi sedaj recepti nedvomno uspejo. Moram že res nekaj kiksniti, da se kaj sfiži. :) Mislim, da sem te žličke oziroma skodelice, ki imajo označeno količino/mililitre videla v Mercatorju kar cenovno ugodno (natančne cene ne vem, pod 4€?). Seveda jih imajo tudi vse boljše slaščičarske/pekovske trgovine, le dražje so - no in nekatere tudi lepše. :) Kar je komu seveda bolj všeč. :)
Sestavine:
(za en pekač piškotkov)
- 110 g masla
- 1 jajce
- 1 čž vanilijeve arome
- 1/2 skodelice ovsenih kosmičev
- 1/2 skodelice granole (ali dodamo ovsene kosmiče, če granole doma nimamo)
- 1/2 skodelice belih čokoladnih kapljic
- 1/3 skodelice rjavega sladkorja
- 1/4 skodelice belega sladkorja
- 1/2 skodelice + 1 jušna žlica pirine moke
- 1/2 skodelice + 1 jušna žlica navadne bele moke
- 1/2 skodelice brusnic
- 2 jušni žlici kokosove moke
- 1/2 čž solimo
- 1/2 čž sode bikarbone
- 1/2 čž cimeta
1 skodelica = 250 ml
Postopek:
- Postopek za tele slastne piškotke je izjemno enostaven. Zmehčano maslo, jajce, vanilijevo aromo in obe vrsti sladkorja penasto vmešamo.
- V drugi posodi zmešamo skupaj ovsene kosmiče, brusnice, granolo, moko, kokos, sol, cimet in sodo bikarbono. Premešamo.
- Suhe sestavine počasi stresamo v mokre in mešamo, da dobimo veliko kepo testa.
- Iz testa oblikujemo kroglice in jih na pekač obložen s peki papirjem odlagamo kakšen dober centimeter narazen, saj se bodo med peko nekoliko razlezli. Če se nam testo med oblikovanjem kroglic preveč prijema na roke, si jih pomokamo.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na okoli 180°C in pečemo 10-12 min oziroma do zlatorjave barve.
- Piškotki bodo na začetku še precej mehki, zato pazimo da v njih ne bomo pustili ravno celega prsta. :)
- Povsem ohlajene piškote hranimo v zaprti kovinski posodi.
0 komentarji