Polnozrnate palačinke z gozdnimi sadeži

09:30

Saj vem, spet še en recept za palačinke. Žal si ne morem pomagati, če so pa dobre. :) Še posebno te na ameriški način, ki so puhaste in polne okusa ter jih lahko postrežeš ravno s čimer koli. In z njimi lahko postrežeš zjutraj svojega dragega ali drago, ko mu jih prineseš za zajtrk v posteljo. Sem prepričana, da ne bo imel/a nič proti. ;)


Na recept sem naletela v zadnji številki revije Radegunda, ki jo je možno dobiti preko e-maila zastonj. Sem ga pa vsekakor nekaj preoblikovala, da bi bile malo bolj zdrave. :)

Sestavine:
(za okoli 12 palačink)
  • 120 g polnozrnate pšenične moke
  • 40 g navadne bele moke
  • 170 ml riževega vanilijevega mleka
  • 30 g  stopljenega masla
  • 2 žlici grškega jogurta
  • 1 jajce
  • 1/2 čž cimeta
  • 1/2 čž vanilijeve esence
  • 1 čž pecilnega praška
  • ščep soli
Nadev:
  • 200 g zamrznjenih gozdnih sadežev
  • 1 lonček (200 g) Hoferjevega grškega jogurta z 2% maščobe
  • 1 jušna žlica limoninega soka
  • 2 žlici rjavega sladkorja
Postopek:
  1. Nad nizkim ognjem ali v mikrovalovni pečici najprej stopimo maslo, postavimo na stran in nekoliko ohladimo.
  2. Jajce ločimo na rumenjak in beljak, katerega skupaj s ščepom soli stepemo v trd sneg.
  3. Moko, pecilni in cimet stresemo v eno skledo in premešamo. Postavimo na stran.
  4. V drugi posodi jajce stepemo skupaj z agavinim sirupom, grškim jogurtom, mlekom, vanilijevo esenco in prej stopljenim maslom.
  5. V mokre sestavine poačasi vmešamo suhe le toliko, da se povežejo. 
  6. Dodamo sneg iz beljakov. Najprej samo polovico, da nekoliko maso razrahljamo in nato še preostanek. Vmešamo na način kot bi rezal zrak, da ne zbijemo vsega zraka ven zaradi česar smo tudi stepli beljake, da bi bile palačinke bolj rahle. Če se nam zdi masa preveč gosta, dodamo še malo mleka. Dobro je, če maso za kakšnih 10 minut pustimo, da "počiva" in se šele nato lotimo peke. Nič pa ni narobe, če ta del izpustimo.
  7. Ponev namastimo z maslom ali oljem (kokosovim) in jo segrejemo na srednji temperaturi (ognju). Ko je dovolj vroča, apliciramo za jušno žlico velike palačinke in jih z žlico malo pomažemo, da nastanejo okoli 6-8 cm velike palačinke.
  8. Palačinka je na eni strani pečena, ko se po vrhu začnejo pojavljati majhni mehurčki. Z lopatko jo obrnemo in na drugi strani pečemo še dobro minuto. Enako naredimo dokler nam ne zmanjka testa. Sem pa s peko že kar nekaj palačink ugotovila, da je precej boljša teflonska ponev kakor tista s keramičnim premazom, ker se palačinke manj prijemajo. 
  9. Ko imamo vse palačinke pečene in na toplem pokrite s pokrovko, se lotimo priprave nadeva. Nadev bi seveda lahko pripravili tudi že pred peko palačink in nam ne bi bilo potrebno čakati na okusen zajtrk. 
  10. Nadev je povsem preprost - zamrznjene gozdne sadeže ali katero koli drugo sadje, ki nam je všeč, nad nizkim ognjem ali v mikrovalovni pečici ogrejemo samo toliko, da spusti nekoliko vode. Sicer če želimo, ga lahko povsem skuhamo, vendar bo žal izgubil sadje nekoliko svoje teksture. 
  11. Sadje zmešamo z nekaj sladkorja in limoninim sokom, nato pa se lotimo sestavljanja. Na vsako palačinko denemo nekaj jogurta in gozdnih sadežev ter pokrijemo z novo palačinko pri kateri postopek ponovimo. 3-4 palačinke na osebo so skoraj dovolj, saj pride celotna jed na koncu precej nasitna.

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani