Nora čokoladna torta brez jajc, mleka in masla

19:48

Recept za to tortico je nastal v času, ko so ljudje živeli v pomanjkanju in niso imeli ne sredstev ne dostopa do nekaterih živil brez katerih si v današnjem času, ko imamo praktično vsega v izobilju, skoraj ne predstavljamo biskvita za torte. Slednji biskvit ne vsebuje jajc, masla ali mleka. Pripravimo ga lahko praktično v pekaču v katerem bomo kasneje našo torto spekli in pri tem ne umažemo niti ene posode. Tortica je okusna, sočna in predvsem – zelo čokoladna. Super je, če želimo nekaj na hitro pripraviti in nimamo vseh sestavin ali pa so se nam v zadnjem trenutku najavili gostje, mi pa nimamo ničesar sladkega za postreči. Vsekakor je idealna tudi za vse tiste, ki imajo intoleranco na jajca in mlečne izdelke. Navadno belo moko pa lahko brez skrbi zamenjamo s tisto brezglutensko ali kakšno bolj zdravo različico kot je polnozrnata ali pirina. Tudi sama sem prvotni recept nekoliko spremenila in vanj dodala mešanico pirine in bele moke. Sicer je tortica prišla seveda nekoliko bolj zbita, kar se da hitro popraviti z nekaj okusne domače marmelade. 





Sestavine:
(za premer pekača 22 cm)
  • 1 skodelica pirine moke
  • 1/2 skodelice navadne bele moke
  • 3 jušne žlice nesladkanega kakava v prahu
  • 3/4 skodelice sladkorja
  • 1 čž pecilnega praška
  • 1/2 čž soli
  • 1 čž vanilijevega ekstrakta
  • 1 čž jabolčenega kisa
  • 5 jušnih žlic olja
  • 1 skodelica vode
  • marmelado po našem okusu (opcijsko)
  • 100 g kvalitene čokolade (opcijsko)
  • maline, borovnice za okrasitev (opcijsko)
1 skodelica= 240 ml

Postopek:
  1. Pekač v katerem bomo pekli torto namastimo z oljem. Vanj stresemo moko, sladkor, pecilni, sol in kakav. Z vilico vse skupaj dobro premešamo.
  2. V mešanico suhih sestavin z vilico naredimo tri luknje - dve večji in eno manjšo.
  3. V večji zlijemo skodelico vode in 5 jušnih žlic olja. V manjšo pa zlijemo žličko kisa in vanilijevega ekstrakta.
  4. Vse skupaj dobro pomešamo, da dobimo gladko testo. 
  5. Pečemo okoli 30-35 min v predhodno ogreti pečici na 180°C. Če je dovolj pečeno, preverimo z zobotrebcem, ki mora biti čist, ko ga zapičimo v biskvit.
  6. Preden vzamemo torto iz pekača jo ohladimo, saj se nam sicer lahko zgodi, da nam razpade. 
  7. V tem koraku je tortica končana in lahko jo samo še potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Jaz sem svojo še nekoliko dodelala, da je prišla še boljša :)
  8. Povsem ohlajeno torto po sredini prerežemo na dva diska in ju namažemo z marmelado. Jaz sem v tem primeru uporabila borovničevo. Po želji pa lahko uporabimo katerokoli imamo v tistem hipu doma v hladilniku.
  9. Nad soparo ali v mikrovalovni pečici stopimo čokolado. Če jo topimo v mikrovalovni pazimo, da se nam ne zažge. Raje pečemo v kosu največ 30s skupaj in po večkrat ter jo vsakič premešamo. Kakšen košček čokolade, ki na koncu ostane se bo med mešanjem razstopil v ostali čokoladi. Nočemo je pregreti, saj bo čokolada med strjevanjem dobila sivo patino in ne bo več lepo svetlikajoča.
  10. Nato se lotimo sestavljanje naše tortice. :) Diska, konkretno namazana z marmelado, položimo enega na drugega in polijemo po vrhu stopljeno čokolado.
  11. Zlivamo od sredine proti robovom, lahko si pomagamo tudi tako, da krožnik s torto obračamo v rokah toliko, da steče čokolada tudi po stranicah navzdol. 
  12. Na stopljeno čokolado po želji zložimo borovnice ali kakšno drugo sadje. Pomembno je, da je sveže in ne zamrzjeno - saj tekočina in stopljena čokolada ne gresta ravno z roko v roki. Na čokoladi bomo kasneje imeli packe ali pa se nam ne bo lepo strdila.
  13. Torto postavimo v hladilnik za toliko časa, da se čokolada nekoliko strdi.
  14. Kasneje, ko jo bodo postregli gostom ali samemu sebi :) jo nekoliko prej vzamemo iz hladilnika, da se bo čokolada nekoliko zmehčala in se nam med rezanjem ne bo preveč lomila. 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani