Slastna borovničeva torta z moussom iz bele čokolade

12:01

V poletnih dneh se je zvrstilo veliko rojstnih dni in sem nekako kar obligirala, da jaz poskrbim za torto, ker sem se iskreno tistih iz trgovine ali slaščičarne naveličala. Na koncu imajo pretty much že vse povsem enak okus. Predvsem pa sem ugotovila, da torto ni noben bav bav narediti, čeprav moram priznati, da mi vsaka kaj ponagaja. :) K temu bi verjetno prispevalo tudi to, da se jo prepozno spravim narediti. :) Ampak na srečo je le malo tistih (1 ali 2), ki nista nikakor hoteli uspeti in nobena tistih, ki mi jo je kdo naročil. Tudi tale okusna borovničeva torta, je na koncu uspela tako kot mora - na srečo, saj je bila del darila. :)



Sestavine:
(za premer torte 20cm)

Za piškotno dno:
  • 150 g polnozrnatih piškotov (ali maslenih)
  • 50 g masla
  • 1 jušna žlica mleka
Za mousse iz bele čokolade:
  • 200 g bele čokolade
  • 350 g sladke smetane
  • 3 lističe želatine
Za borovničevo kremo:
  • 300 g borovnic
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 4 lističe želatine
  • 200 g maskarpone sirčka
Za okrasitev:
  • 50 g bele čokolade
  • sveže borovnice
Postopek:
  1. Najprej se lotimo priprave hrustljavega "testa." V blenderju do finih drobtin zmeljemo piškote. Če blenderja morda nimamo, piškote samo danemo v plastično vrečko, zavežemo v vozel in z valjarjem tolčemo po njih dokler ne dobimo drobtin. 
  2. Stopimo maslo nad manjšim ognjem ali v mikrovalovni ter polijemo čez piškote. Z kuhalnico dobro premešamo in dodamo še žlico mleka, da se kasneje lažje reže.
  3. Znotraj oboda za torte ali okroglega pekača za peko tort danemo papir za peko ali acetatno folijo (kupimo v trgovini peki.si ali papirnici). Ker zna to kar nagajati in nikakor noče stati na miru, si pomagamo tako, da najprej obroč namažemo z nekaj olja - papir in folija se bosta nato brez težav oprijela in ne bosta več padala dol. 
  4. Zdrobljene piškote stresemo v notranjost in z roko/žlico/kozarcem pritiskamo navzdol, da se masa povsod porazdeli. Poskusimo gledati, da je povsod kolikor toliko enakomerno.
  5. Postavimo za 15-20 min v hladilnik, da se nekoliko strdi.
  6. Medtem pripravimo borovnice, še posebno če nimamo svežih. Borovnice skupaj z sladkorjem segrejemo, da se nekoliko razpustijo in jih nato s paličnim mešalnikom zmiksamo v kašo. Odstavimo na stran, da se ohladijo. Zelo pomembno je, da imamo hladne borovnice, ko jih bomo vmešavali v kremo, kajti sicer nam lahko zavre in bomo celotno kremo morali vreči stran.
  7. Piškotno dno imamo pripravljeno, borovnice prav tako čakajo in se hladijo, mi pa se lotimo kreme iz bele čokolade. 
  8. Čokolado skupaj s 100 g smetane razpustimo na manjšem ognju in vmešamo 3 lističe želatine, ki smo jih pred tem namočili v hladni vodi.
  9. 250 g smetane dobro stepemo, da se ne premika, če jo obrnemo na glavo. Stopljeno čokolado nekaj minut hladimo, nato pa nežno vmešamo v stepeno smetano. Smetana se bo seveda nekoliko razpustila, vendar naj nas ne skrbi - čokolada se bo v hladilniku strdila.
  10. Beli čokoladni mousse polijemo po piškotih in pogladimo. Postavimo nazaj v hladilnik za najmanj pol ure ali več, da se strdi. Paziti moramo le to, da se nam na bo preveč potrdila, saj se potem obe kremi ne bosta sprijeli skupaj in nam bo borovničeva padala dol, česar pa ne želimo.
  11. Medtem ko čakamo, da se nam prva krema potrdi pa se lahko lotimo borovničeve - če so se že dovolj ohladile. Lahko so še vedno tople, nikakor pa ne vroče. 
  12. Borovnice zmešamo skupaj z maskarpone sirčkom. 4 lističe želatine namočimo v hladni vodi, nato pa ožete stopimo nad nizkim ognjem ali v mikrovalovni pečici. Ne grejemo predolgo, ker se nam lahko zažge!
  13. Vzamemo nekaj kreme in jo vmešamo k želatini, tako se izognemo temu, da se nam ne bi želatina hotela strditi. Zgodi se lahko v primerih, če je krema preveč hladna in ne more želirati. 
  14. Del te kreme vmešamo k preostanku in z električnim mešalnikom nekaj sekund mešamo. 
  15. Kremo postavimo v hladilnik, če se nam prejšnja še ni dovolj potrdila ali pa jo nanesemo na čokoladno kremo.
  16. Poskusimo čim bolj pogladiti z lopatko ali nožem, da bo kolikor toliko ravna.
  17. Torto postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur, najbolje pa kar čez noč.
  18. Naslednji dan tortico snamemo iz obroča, odstranimo peki papir in jo okrasimo po željah. Tukaj lahko damo domišljiji prosto pot. :) Jaz sem samo naribala nekaj bele čokolade (na ribežnu na tistem delu, kjer ponavadi ribamo kumare), da sem dobila nekaj svitkov. Za pol ure sem postavila v hladilnik, da se je nekoliko potrdila čokolada, nato pa skupaj z nekaj borovnicami dala na torto. 


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani