Puhaste vanilijeve palačinke z grškim jogurtom

10:07

Palačinke? Ja, prosim! Jaz prav gotovo spadam med tiste, ki bi palačinke jedli na dnevni bazi. Za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo. Ene slane, druge sladke, naj bodo zdrave ali pregrešne. Žal samp ni vedno tistega časa, ko bi si lahko vzel čas in jih pripravil, ker je toliko drugih opravkov in zadev za postoriti. Zato palačinke pridejo največkrat na vrsto med vikendom ali kakšno popoldne, ko se želim malo razvajati. Le kdo me bo, če se ne bom sama? :) 

Recept za te palačinke sem že pred časom našla nekje na internetu in se ne spominjam več natančno kje. Od takrat sem jih naredila že res velikokrat, ker so zares izjemno okusne. Še posebno s kakšnim svežim sezonskim sadjem. Kot ponavadi sem se malo poigrala in ga ponekod spremenila, da je bolj zanimivo :D in no - zdravo. :)




Sestavine:
(za okoli 8-10 manjših palačink)

  • 1 skodelica pirine moke
  • 1/2 skodelice grškega jogurta
  • 3/4 vanilijevega riževega mleka (prodajajo ga v Müllerju)
  • 1 jajce
  • 1/2 JŽ vanilijeve esence
  • 1/2 JŽ pecilnega praška
  • 1 JŽ agavinega sirupa
  • 1 JŽ stopljenega kokosovega masla/olja
  • ščep soli
  • grški jogurt za namaz/marmelada/nutella/linolada
  • sveže sezonsko sadje
1 skodelica = 240 ml

Postopek:
  1. Rumenjak ločimo od beljaka in beljak skupaj s ščepom soli stepemo v trd sneg. Sol dodamo, ko se med stepanjem beljaka začnejo delati penice.
  2. Rumenjak skupaj z mlekom, grškim jogurtom, agavinim sirupom, kokosovim oljem in vanilijevo esence tudi stepamo toliko časa, da se vse poveže med seboj.
  3. Mokrim sestavinam dodamo suhe in moko s pecilnim praškom počasi vmešamo v mokre sestavine z žlico ali lopatko. Zmešamo le toliko, da se sesatavine povežejo.
  4. Na koncu vmešamo še sneg. Najprej polovico, da "razrahljamo" maso in nato še ostalo polovico. Sneg ne vmešavamo s krožnimi gibi, kot bi stepali jajce, ampak bolj kot bi "rezali zrak." Tako ne izgubimo vsega zraka, kar pa bi se nam zgodilo, če bi mešali v smeri urinega kazalca. Pazimo le, da res ves sneg vmešamo v testo, sicer bi se nam lahko prijemalo za ponev.
  5. Palačinke pečemo na srednjem ognju oziroma temperaturi, na ponvi premazani proti prijemanju. Če slednje nimamo, jo namastimo s kokosovim oljem. 
  6. Delamo za dobro žlico velike palačinke. Lahko tudi večje, vendar je meni boljše če so manjše, ker jih je lažje obračati.
  7. Palačinko obrnemo, ko se po vrhu začenjajo delati mehurčki in jo na drugi strani pečemo še slabi 2 minuti.
  8. Pečene palačinke zložimo eno vrh drugo in jih vmes namažemo z grškim jogurtomin okrasimo s svežim sadjem. Lahko pa jih namažemo z namazom po svojih željah - tudi s stopljeno čokolado so več kot odlične. 


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani