Breskova "rožasta" torta z grškim jogurtom

10:00

Izjemno okusna tortica iz grškega jogurta in sladkimi breskvami iz kompota. Odlična je za vroče poletne dni kot tudi sedaj, ko nam na vrata že trka jesen. Enkrat med poletjem sem na neki strani našla tale recept in ga nekoliko spremenila, ker mi je bil ljubši v obliki torte brez peke.  Lotila sem se jo več kot enkrat, kajti breskve in grški jogurt se neverjetno dobro povežeta skupaj, da v momentu zmažeš tisti kos majhen kos. :) Kljub breskvam ni sladka in je idealna za vse, ki imate raje bolj osvežilne in sadne torte kakor težke in čokoladne. Čeprav bi sedaj bila bolj v skladu z letnim časom kakšna kostanjeva ali jabolčna ali katera koli druga jesenska, bo tale slastna tortica, če ne drugega spomin na vroče poletne dni. :)


Sestavine:
(za premer tortice 22 cm)


Za piškotno dno: 

  • 160 g piškotov (jaz sem izbrala Mercatorjeve polnozrnate)
  • 50 g masla
  • 2 jušni žlici mleka
Za breskovo kremo:
  • 300 g breskev iz kompota
  • 150 ml tekočine iz kompota
  • 100 ml vode
  • 1 vrečka pudinga z okusom burbonska vanilija
Krema iz grškega jogurta:
  • 300 g grškega jogurta
  • 250 g sladke smetane
  • 40 g sladkorja
  • 5 listov želatine
Za okrasitev:
  • 300 g breskev iz kompota
  • preliv za torte (opcijsko)

Postopek:
  1. Najprej se lotimo priprave breskove kreme, kajti kuhali bomo puding in piškoti ter vroč puding ne gresta skupaj. 
  2.  Breskve narežemo na majhne koščke, jih stresemo v kozico in prilijemo tekočino iz kompota. Zavremo, medtem pa v hladni vodi zmešamo vanilijev puding v gladko zmes. Nič dodatno ne sladkamo, kakor med kuhanjem pudinga, saj so že breskve dovolj sladke. 
  3. Med vrele breskve vmešamo puding in na nizkem ognju kuhamo dokler se ne zgosti. Medtem ves čas mešamo, da se nam ne bi kaj zažgalo. 
  4. Vročo kremo najprej ohladimo, kajti sicer bomo stopili maslo v piškotnem dnu, česar pa ne želimo. Iz lastnih izkušenj vem, da boljše, če ne hitiš :) Maslo se ti stopi in teče izpod oboda ven, kar pa nočemo. Če želimo pospešiti postopek ohlajanja, za 5-10 minut postavimo v zamrzovalnik, sicer pa je bolje da pretresemo iz kozice v čisto skledo in ohladimo na kuhinjskem pultu. 
  5. Medtem ko se krema hladi, se lotimo piškotnega dna. Zmeljemo/zdrobimo piškote in jih prelijemo s stopljenim maslom. Dodamo mleko ali vodo, da jo bomo lažje rezali. To lahko izpustimo, če želimo bolj hrustljavo piškotno dno.
  6. Piškote stresemo v obod torte obdan s peki papirjem ali acetatno folijo in z rokami/žlico/kozarcem potiskamo navzdol in piškotne drobtine porazdelimo po celotni podlagi do oboda. Pri tem si lahko pomagamo z dnom kozarca, da bo prišlo čim bolj ravno.
  7. Za vsaj 20 minut postavimo na hladno, da se stopljeno maslo nekoliko strdi nazaj in da dobimo trdno podlago. Če se nam mudi, lahko damo za 10 minut v zamrzovalnik.
  8. Ko je krema ohlajena na sobno temperaturo (lahko je še topla), jo denemo čez piškote in pogladimo toliko s spatulo, da je dokaj ravna na celotnem delu. :) Postavimo v hladilnik.
  9. Trdno stepemo sladko smetano, da se smetana dobi vrhove (podobno kot za sneg). Grški sneg posebej zmešamo skupaj s sladkorjem in nežno vmešamo sladko smetano. 
  10. Lističe želatine namočimo v hladni vodi, dokler se dobro ne zmehčajo - nekaj minut. Ožamemo jih in jih stopimo nad nizkim ognjem ali v mikrovalovni. V stopljeno želatino najprej damo za žlico jogurtove kreme in zmešamo. Pri tem se izognemo morebitni nesreči, da nam želatina ne bi strdila kreme, ker je ta bila prehladna. Stresemo v preostanek kreme in dobro premešamo s spatulo ali za nekaj sekund z električnim mešalnikom (ne več, da ne bomo sesirili smetane).
  11. Jogurtovo kremo damo čez breskovo in pogladimo, da je povsod lepo ravna. Pokrijemo s plastično folijo za živila, da se torta v hladilniku ne bi navzela drugih vonjav in jo postavimo na hladno za 5 ur ali pa najboljše kar čez noč.
  12. Ko je torta od stala v hladilniku vsaj 5 ur, ji snamemo obod in se lotimo okraševanja. Iz breskev bomo naredili neke vrste rožico. 
  13. Breskve iz kompota narežemo na čim tanjše rezine in jih najprej zložimo po zunanjem krogu - konci rezin naj se nekoliko prekrivajo. Ko je cel krog pokrit, se pomaknemo navznoter tako, da najširši del rezine breskve pokriva dva konca breskev (na sliki se dobro vidi kako). To počnemo dokler ne pridemo čisto na sredino torte. Tu breskev zvijemo skupaj in jo položimo na sredino - in dobili smo vrtnico iz breskev. :)


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani