Polnozrnati njoki z baziliko in ricotto na posteljici solate in pečene zelenjave
12:26
Slednji recept je odlično brezmesno kosilo in čeprav moramo sami pripraviti njoke, nam ne vzamejo spet veliko časa. Njihova priprava vsekakor ni zahtevnain se bodo zagotovo uspeli tudi tistim, ki v kuhinji niso najbolj vešči. Njoki so izjemno okusni, zaradi ricotte puhasti, bazilika pa jim da še dodatni svež poletni okus.
Sestavine:
Za njoke potrebujemo:
- 250g ricotte (skuta)
- 1 jajce
- 1 pest bazilike
- 50g parmezana
- 150g polnozrnate pšenične moke ali pirine moke
- sol
- poper
- maslo za peko
- solata/rukola za serviranje
Za pečeno zelenjavo:
- eno čebulo
- sezonsko zelenjavo (bučke, paradižnik, paprika)
- baziliko
- poper
- sol
- olivno olje
Postopek:
- Najprej narežemo zelenjavo, ki nam raste na vrtu ali jo imamo v hladilniku - povsem po svojih željah. Preden jo zložimo v pekač jo začinimo s poprom in posolimo.
- Skupaj s čebulo in bazilikinimi listi narezano zelenjavo zlagamo v pekač, dokler nam je ne zmanjka. Količina zelenjave je seveda odvisna od velikosti našega pekača.
- Na koncu vse skupaj polijemo še z dvema žličama olja in damo peči v predhodno ogreto pečico na 180°C za okoli 20- 25 min.
- Nato se lotimo priprave njokov. V skledi penasto vmešamo jajce, mu dodamo parmezan, ricotto, sol in poper. Pest bazilikinih listov dobro operemo in nasekljamo. Dodamo ostalim sestavinam.
- Počasi vmešamo tudi moko, da dobimo ven kepo testa iz katere bomo oblikovali njoke.
- Preden se lotimo oblikovanja njokov, si roke pomokamo in delamo za zvrhano čajno žličko velike kroglice, ki jih odlagamo na pomokano površino.
- Ko nam zmanjka vse mase ali že pred delanjem njokov, zavremo vodo v večjem loncu (v katerem ponavadi recimo kuhamo testenine) in polagamo počasi njoke v vrelo vodo.
- Kuhani so, ko priplavajo na površino. Ven jih je najlažje pobirati s kakšno lopatico, ki ima reže, da nam odteče voda.
- Njoki bi bili sicer tudi samo kuhani odlični, vendar jih bomo za piko na i popekli še na maslu.
- V večji ponvi razpustimo za dve žlici masla in njoke na srednjem ognju pečemo dokler ne postanejo zlatorjavi.
- Med pripravo njokov se nam je tudi že naša zelenjava zagotovo spekla in iz pečice že diši. :)
- Njoke postrežemo na večjem plitvem krožniku na katerem smo naredili "posteljico" iz zelene solate ali rukole. Nanjo zložimo pravkar pečeno zelenjavo in na maslu pečene njoke. Po želji okrasimo še z vejico sveže bazilike.
Dober tek! :)
0 komentarji