Jaffa cheesecake
11:00
Na YouTubu rada spremljam kanal Gemme Stafford, saj ima vedno kakšne zanimive recepte. Poleti se mi je zelo dopadel njen recept o pripravi sorbeta in sladoleda brez aparata in vsekakor sem ga večkrat preizkusila, saj se je izkazal za odličnega. Ima pa veliko receptov o mug cakes oziroma torticah iz skodelice, ki jih pripravimo v mikrovalovni pečici. Nekaj takšnih tortic sem že poizkusila (ne ravno od Gemme), posebno takrat, ko mi pade sladkor in mi zadiši ena čokoladna tortica. :) Tudi tale recept je pravzaprav tortica iz skodelice, samo z razliko, da gre za cheesecake. Seveda sem ob prvi priliki morala tudi preizkusiti, kako izpade in če je res tako slastna kot jo je Gemma predstavila. Nekaj stvari v receptu sem rahlo spremenila, njen video pa si lahko pogledate tukaj.
Sestavine
(za 3 kozarčke/skodelice)
- 60 g zdrobljenih piškotov
- 120 g maskarpone sirčka/kremnega sira
- 225 g grškega jogurta
- 2 beljaka
- 1/2 čž vanilijeve esence
- ščep soli
- 1 jušna žlica polnozrnate moke
- 1 jušna žlica agavinega sirupa
- 2 jušni žlici jaffa linolade
Postopek:
- V kozarčke ali skodelice najprej natresemo zdrobljene piškote. Zdrobimo jih v blenderju ali pa jih damo v navadno vrečko za shranjevanje živil, jo toliko zavijemo, da nam ne bodo piškoti veselo leteli po celem kuhinjskem pultu in z valjarjem udarjamo po njih, da se zdrobijo.
- Ko imamo pripravljeno podlago, se lotimo priprave kreme. Kremni sir ali mascarpone (jaz ga morala porabiti, ker je bil pred rokomom) zmešamo skupaj z grškim jogurtom, agavinim sirupom, vanilijevo esenco in soljo.
- Dodamo žlico moke ali po želji tudi zmletih mandeljev, ki bo preprečila, da bi se nam krema med gretjem dvignila.
- V maso vmešamo Jaffo Linolado (dobimo v vseh bolje založenih Mercatorjih, drugje je še nisem zasledila) ali pa Nutello.
- 2 beljaka rahlo stepemo, toliko da nista več tekoča, vendar tudi sneg še ni nastal. Vmešamo ju v kremo.
- Kremo razdelimo v vse tri kozarčke približno enako (jaz sem uporabila samo dva, vendar je bilo skoraj prenasitno).
- Postavimo v mikrovalovno pečico in damo greti za 15 sek. To ponovimo še vsaj dvakrat in vsakič pogledamo, kaj se dogaja z našimi cheesecake v skodelici. Grejemo največ 45 sek. Na sredini se mora še vedno nekoliko tresti krema.
- Skodelice postavimo v hladilnik še najmanj za 2-3 ure preden jih postrežemo, da se vse res nekoliko strdi.
- Okrasimo z rezino pomaranče in čokoladnimi mrvicami ali s stepeno sladko smetano.
0 komentarji