Polnovreden kruh z mineralno vodo in tekočim jogurtom
22:37
Okusen in zdrav kruh, ki ga je nadvse preprosto pripraviti in vedno uspe. Predvsem pa nam njegova priprava ne vzame veliko časa, saj v sebi nima kvasa in nam ga ni potrebno vzhajati. Če nam ravno v napačnem trenutku zmanjka kruha ali pa nam zadiši svež, domač kruh, je tale zagotovo idealen. Jaz ga najraje potem popečem v kontaktnem žaru namesto toasta, ker je neprimerno boljši in ga pomakam v pečeno jajce ali pa ga samo namažem z maslom. Neprimerno pa je vsak domač kruh boljši od kupljenega.
Recept je sicer iz neke revije katere imena se trenutno ne spomnim. V njem je v celoti narejen iz pirine moke, vendar je meni ljubši, da je malo mešani, kajti pride manj zbit.
Sestavine:
- 250 g pirine polnozrnate moke
- 100 g pšenične polnozrnate moke
- 50 g navadne bele moke
- 2 čž pecilnega praška
- 2 čž olivnega olja
- 1 čž soli
- 150 ml mineralne vode
- 300 ml navadnega tekočega jogurta
- 1 pest nasekljanih orehov
- V posodi najprej zmešamo skupaj olivno olje, mineralno vodo in jogurt, da se vse poveže med seboj.
- Dodamo vse tri vrste moke (ali samo pirino, ki naj jo bo v tem primeru 400 g), sol in pecilni prašek. Ne pozabimo na orehe.
- Testo bo prišlo precej mokro in lepljivo, zato za mešanje uporabimo spatulo ali kuhalnico. Pri tej vrsti kruha ne bo potrebno nobenega gnetenja.
- Ozek in podolgovat pekač (premer okoli 10x30cm) obložimo s papirjem za peko in testo nadevamo vanj. Poskušajmo ga čim bolj enakomerno nadevati po celem pekaču in ga pogladimo.
- Kruh najprej pečemo 30 min v predhodno ogreti pečici na 200°C. Po 30 minutah pa temperaturo zmanjšamo na 180°C in pečemo še 20 min po potrebi še kakšno minuto več.
- Še vroč kruh po skorjici poškropimo z vodo, da se bo zmehčala in ga zavijemo v vlažno krpo dokler se ne ohladi.
0 komentarji