Polnovreden kruh z mineralno vodo in tekočim jogurtom

22:37

Okusen in zdrav kruh, ki ga je nadvse preprosto pripraviti in vedno uspe. Predvsem pa nam njegova priprava ne vzame veliko časa, saj v sebi nima kvasa in nam ga ni potrebno vzhajati. Če nam ravno v napačnem trenutku zmanjka kruha ali pa nam zadiši svež, domač kruh, je tale zagotovo idealen. Jaz ga najraje potem popečem v kontaktnem žaru namesto toasta, ker je neprimerno boljši in ga pomakam v pečeno jajce ali pa ga samo namažem z maslom. Neprimerno pa je vsak domač kruh boljši od kupljenega. 


Recept je sicer iz neke revije katere imena se trenutno ne spomnim. V njem je v celoti narejen iz pirine moke, vendar je meni ljubši, da je malo mešani, kajti pride manj zbit. 

Sestavine:
  • 250 g pirine polnozrnate moke
  • 100 g pšenične polnozrnate moke
  • 50 g  navadne bele moke
  • 2 čž pecilnega praška
  • 2 čž olivnega olja
  • 1 čž soli
  • 150 ml mineralne vode
  • 300 ml navadnega tekočega jogurta
  • 1 pest nasekljanih orehov
Postopek:
  1. V posodi najprej zmešamo skupaj olivno olje, mineralno vodo in jogurt, da se vse poveže med seboj.
  2. Dodamo vse tri vrste moke (ali samo pirino, ki naj jo bo v tem primeru 400 g), sol in pecilni prašek. Ne pozabimo na orehe.
  3. Testo bo prišlo precej mokro in lepljivo, zato za mešanje uporabimo spatulo ali kuhalnico. Pri tej vrsti kruha ne bo potrebno nobenega gnetenja. 
  4. Ozek in podolgovat pekač (premer okoli 10x30cm) obložimo s papirjem za peko in testo nadevamo vanj. Poskušajmo ga čim bolj enakomerno nadevati po celem pekaču in ga pogladimo.
  5. Kruh najprej pečemo 30 min v predhodno ogreti pečici na 200°C. Po 30 minutah pa temperaturo zmanjšamo na 180°C in pečemo še 20 min po potrebi še kakšno minuto več.
  6. Še vroč kruh po skorjici poškropimo z vodo, da se bo zmehčala in ga zavijemo v vlažno krpo dokler se ne ohladi.


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani