Limetin cheesecake z avokadom

17:31

Že kar nekaj časa sem se spravljala narediti cheesecake oziroma "sirovo torto," vendar je vedno kakšna druga prišla na vrsto. Ker pa sem ravno praznovala rojstni dan, se je vsekakor zdela odlična ideja, da poskusim s cheseecake-om in ne morem verjeti, da sem čakala toliko časa! Tudi moji gostje so bili navdušeni nad njo. :)  Tortica je bila več kot zgolj odlična in limete so ji dale svežino, zato je vsekakor odlična za poletni čas.  Še dodatni plus pa je, da je ni potrebno peči in da nam vzame minimalno časa. 


Sestavine:

(za pekač premera 20cm)

  • 150 g maslenih piškotov
  • 50 g masla
  • 1 zrel avokado
  • 2 limeti + 1 limeta za okrasitev
  • 400 g kremnega sira
  • 350 g sladke smetane
  • 1/3 skodelice sladkorja
  • 1 instant želatina (ali 1 želatina fix)

Postopek:
  1. V blenderju zmeljemo piškote - nič hudega, če ostane nekaj večjih koščkov. Lahko jih zmeljemo tudi tako, da jih damo v plastično kuhinjsko vrečko, jo zavežemo in po njih udarjamo z valjarjem, dokler niso zmleti. 
  2. V piškotne drobtine zlijemo stopljeno maslo, ki smo ga stopili v mikrovalovni pečici ali na štedilniku. Dobro premešamo, da se vse drobtine povežejo z maslom. Če se nam zazdi preveč gosta oziroma suha masa, vanjo dodamo še kakšno žlico mleka.
  3. Pripravimo podlago na kateri bo stala torta in vzamemo obod za torto s premerom 20cm. Obod obložimo s papirjem za peko ali acetatno folijo (dobi se jo v vseh papirnicah in slaščičarskih trgovinah). Če uporabljamo peki papir, potem se velikokrat znamo namučiti, da slednji stoji na mestu. Zato peki papir rahlo namažemo z nekaj kapljicami olja in brez težav se bo oprijel oboda. :)
  4. Ko pripravimo vse našteto, piškotne drobtine stresemo na podlago/pladenj in jih razporedimo po celotni površini. Pri tem si najlažje pomagamo s kozarcem. Z njegovim dnom pritiskamo na maso, da pride povsod približno enako visoko. 
  5. Vse skupaj za 10 min postavimo v zamrzovalnik ali pa za vsaj 20-30 min v hladilnik, da se malo strdi. 
  6. Medtem pripravimo naš nadev. Avokado najprej prerežemo na polovico in ga olupimo. Mora biti res zrel (seveda meso ne sme biti že rjavo), torej da je mehak in ga brez težave zmečkamo z vilicami. 
  7. K avokadu naribamo lupinico obeh limet, slednje pa nato ožamemo in k nadevu dodamo njihov sok. 
  8. Z ročnim mešalnikom ali kar v blenderju, ki smo ga uporabili za piškote nato skupaj zmešamo kremni sir, 200g smetane, zmečkan avokado, lupinica in sok dveh limet. Mešamo dokler ne dobimo nežne zelene barve. 
  9. Dodamo eno vrečko želatine fix in mešamo pol minute na srednji hitrosti. Šele po dodani želatini v maso vmešamo tudi sladkor (ki ga po želji lahko tudi izpustimo, če nas kislost limet ne moti), saj se sicer zna zgoditi, da želatina ne bo hotela želirati. 
  10. Na koncu preostanek smetane stepemo, da dobimo vrhove in jo nežno vmešamo v našo maso. 
  11. Nadev lahko malo pustimo, da se potrdi ali pa ga kar takoj zlijemo na piškotno dno, ki se je v hladiniku/zamrzovalniku že nekoliko strdil. 
  12. Z lopatko pogladimo nadev, da je kolikor toliko povsod enakomerno visok in celotno tortico pokrijemo s plastično folijo, da se ne navzame vonja iz hladilnika. 
  13. Tortico lahko postavimo za par uric (največ 5) postavimo tudi v skrinjo, da se bo hitreje strdila in še bolj osvežilno-hladna bo v vročem poletnem dnevu. Ali pa jo postavimo v hladilnik, kjer naj tudi počiva najmanj 5 ur ali kar celo noč. 
  14. Ko se nadev strdi, našo čudovito tortico vzamemo iz obroča in jo okrasimo. Polovico limete narežemo na tanke rezine, ki jih razrežemo na četrine (ali seveda po naših željah). Pri drugi polovici pa naribamo lupinico. 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani