Pirini muffini s sadjem
20:44
Recept za muffine sem že dolgo časa nekje našla in se niti ne spomnem več kje. Seveda sem ga nekoliko preoblikovala, kajti v kuhinji vedno rada malo eksperimentiram s sestavinami. Nadomestim belo moko s katero drugo, zmanjšam tisto ali povečam kaj drugega. Zato praktično muffini vedno pridejo ven nekoliko drugačni. Vendar vedno uspejo in nikoli ne razočarajo. :)
Sestavine:
- 100g pirine moke
- 100g pšenične polnozrnate moke ali pirine polnozrnate
- 2 jajci
- 2 zvrhani žlici kisle smetane
- 60g rjavega sladkorja
- 60g belega sladkorja
- 80 ml olja
- 150 ml mleka
- 2 ČŽ pecilnega praška
- 1/2 ČŽ soli
- 1 ČŽ vanilijeve arome ali en vanilijev sladkor
- 150 g sadja po izbiri (ali kolikor se nam zazdi, da ga želimo v svojih muffinih)
Za kremo:
- 150g maskarpone sirčka
- 150g sladke smetane
- jagodna marmelada
- nekaj manjših jagod za dekoracijo
Postopek:
- Skupaj stresemo obe moki, sol, pecilni prašek in z metlico premešamo. Odstavimo na stran.
- V drugi posodi penasto vmešamo jajci s sladkorjem in prilijemo olje, mleko ter kislo smetano. Z metlico ali električnim mešalnikom mešamo dokler se vse skupaj ne poveže skupaj in ni več videti, da olje "plava posebej".
- V mokre sestavine postopoma stresamo mešanico moke in pecilnega ter z lopatko rahlo mešamo, da se mokre in suhe sestavine samo povežejo. Če bomo preveč mešali, bomo izgubili ves zrak in muffini bodo prišli zbiti.
- Vse moke ne stresemo takoj zraven k masi. Sadje, ki nam je najljubše ali kar imamo na zalogi/skrinji narežemo na manjše koščke. Nato sadje stresemo k moki in pomešamo toliko, da se moka "oprime" koščkov. Slednji postopek pripomore, da nam vse sadje v muffinih ne potone na dno, vendar so lepo razporejeni po celotnem muffinu.
- Sadje z moko stresemo k masi in spet narahlo vmešamo - še posebno, če imamo zmrzjeno sadje in ne želimo preveč obarvanih muffinov od npr. borovnic. V primeru, da za sadje uporabimo borovnice predlagam tudi, da vzamemo več sladkorja, ker ga sicer ne bo zaradi borovnic čutiti in bodo prišli bolj kiselkasti muffini.
- Ko imamo zmes pripravljeno, jo samo še do 3/4 nadevamo v papirnate modelčke vstavljene v pekač za muffine.
- Pečemo okoli 20 min v predhodno ogreti pečici na 180°C. Po 20 minutah z zobotrebcem preverimo, če so pečeni. Zapičimo ga v muffin in ven mora priti čist.
- Prvih 10 min jih ohlajamo v pekaču in jih nato prestavimo na rešetko.
- Odlični pa so tudi kot cupcakes. Maskarpone in jagodno marmelado zmešamo v razmerju, ki nam najbolj ugaja. Lahko bi tudi zmiksali jagode v pire in ga uporabili namesto marmelade. Sladko smetano stepemo in jo primešamo k maskarponeju.
- Okrašujemo popolnoma hladne. Kremo nadevamo v navadno plastično vrečko in ji odrežemo en vogal, če nimamo nobenega seta in nastavkov za okraševanje. Na vrh kreme na koncu potisnemo še manjše jagode - lahko jih tudi vzdolž prerežemo na pol in je za na več muffinov.
Ena starejša verzija cupcaksov po istem receptu. |
0 komentarji