Bučna juha s kokosovim mlekom
12:11
Praktično o vseh receptih doslej sem o uporabi buče govorila samo v sladicah in ne o kakšnih toplih jesenskih juhicah ali prilogah. Se vidi, da imam raje sladice. 😀 Sladice z bučo so neverjetno dobro uspele in vsem so bile zelo všeč, vendar pa se ob telih deževnih jesenskih dneh neznansko prileže dobra in topla juhica, ki nas lepo pogreje.
Priprava bučne juhe je zelo enostavna, pride res edino nekoliko sladka - zato javorjev sirup izpustite ali pa ga dodajte zgolj za eno čajno žličko, če vam to morda ne bi bilo všeč. 😉
Sestavine:
- 300 g bučnega pireja
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- 300 ml jušne osnove
- 150 ml kokosovega mleka
- 1/2 jušne žlice javorjevega sirupa
- olivno olje
- ščep soli, popra, cimeta in muškatnega oreščka
- kisla smetana in bučna semena za okrasitev
Postopek:
- Kokosovo mleko za vsaj kakšno uro postavimo v hladilnik, da se bo strdilo in bo kokosova voda ostala na dnu.
- Na majhne koščke nasekljamo čebulo in česen in oboje prepražimo na olivnem olju, samo da postekleni.
- Dodamo bučni pire in premešamo. Na nizkem ognju malo dušimo, nato pa vse skupaj zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.
- V juho nato vmešamo kokosovo mleko, ki nam bo juho še nekoliko zgostil in bo res polna okusa.
- Začinimo s soljo, poprom, cimetom in muškatnim oreščkom. Popra po potrebi dodajmo več, če imamo radi bolj pekoče. S cimetom in muškatnim oreščkom pa raje ne pretiravajmo, saj zna biti hitro preveč, napako pa je težko popraviti.
- Enako bodimo pazljivi z javorjevim sirupom, da ne bomo juhe preveč sladili. Dodajmo malo, poskusimo in po potrebi dodamo še več.
- Če se nam zdi potrebno, juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, da se znebimo kakšnih večjih koščkov buče ali čebule.
- Po potrebi še dodatno popramo ali solimo.
- Še vročo nadevamo v krožnike ali skodelice, dodamo malo kisle smetane in potresemo z nekaj bučnimi semeni za malo kontrasta. 😉
0 komentarji