Jajček pečen v avokadu

10:00

Avokado je zelen sadež nekoliko jajčaste oblike in veljal naj bi za enega najbolj zdravih sadežev na zemlji. V večjih količinah vsebuje zelo veliko esencialnih hranil, prav tako pa ga odlikuje veliko zdravih mononenasičenih maščob. Zagotovo ga pokusimo uvrstiti v svojo prehrano. 




Nima posebno močnega okusa, zato ga lahko uporabljamo tako v slanih kot sladkih jedeh. Z nekaj začimbami ga lahko spremenimo v okusen namaz, pripravimo domač guacamole za pomako pri tortiljah, ga popečemo, narežemo v solato ali pa ga zmešamo skupaj z banano v okusen in nasiten smoothie, si morda pripravimo zdrav čokoladni mousse ali torto. Možnosti imamo izjemno veliko. Še masko za lase lahko naredimo iz njega. :) Jajček pečen v avokadu pa je vsekakor nadgradnja običajno pečenega jajca. Zajtrk je zdrav, poln zdravih maščob in beljakovin, zato se ga zares splača pripraviti. ;)

Pazimo le pri nakupu avokadov, da bomo res lahko uživali v celotnem sadežu. Vedno kupimo trde avokade, saj jih lahko v nekaj dneh ob bananah hitro zmehčamo. Pazimo, da po njegovi zeleni lupini ni večjih črnih pik, ker pomeni, da je bil tam udarjen in bo na tistem mestu začel gniti, preostanek avokada pa še ne bo zrel in bo trd. Prav tako kupimo sadeže, ki imajo majhen "pecelj" še zraven, dlje časa bo ostal svež. Avokado je zrel in primeren za uživanje, ko ga lahko enostavno zmečkamo z vilicami. 

Sestavine:
(za 1 osebo - meni je bilo eno jajce v polovici avokada dovolj)
  • 1 zrel avokado
  • 1 jajce
  • sol
  • kajenski poper/črni poper
  • mleta bazilika
  • pirin toast
Postopek:
  1. Zrel avokado po sredini prerežemo in v eno polovico ubijemo notri jajce.
  2. Posolimo, popramo in dodamo še druge začimbe, če imamo kakšno priljubljeno. Pri meni je bila to bazilika.
  3. Avokado previdno položimo na pekač obložen s peki papirjem ali pa "trebušasti" del avokada rahlo potisnemo v vdolbino pekača za muffine.
  4. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C okoli 10-15 minut oziroma dokler jajce malo ne zakrkne. Beljak mora biti bel in ko rahlo stresemo pekač, se mora jajce v avokadu še rahlo stresti. 
  5. Postrežemo vročega s popečenim pirinim toastom ali drugim kruhom.

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani