Osnove: Bučni pire
10:00
V tem jesenskem času imamo v izobilju najrazličnejših buč, ki jih za noč čarovnic lahko spremenimo v strašne obraze ali pa jih uporabimo v marsikateri jedi - najsi naj bo sladka ali slana. Jedilne buče (hokaido, muškatne, maslene) lahko dobimo tako v vsaki trgovini kot tudi pri najbližjem kmetu, če že ni možnosti, da nam zrastejo doma. Če le lahko, raje kupimo tiste od domačega kmeta, saj precej bolje vemo od kje so prišle. ;)
Bučni pire, ki je osnova vseh bučnih jedi, pri nas ne moremo kupiti kar konzerviranega kakor čez lužo, vendar ni noben bav bav ga narediti doma. Sama priprava ni zahtevna, le nekoliko časa vzame, še posebno če bi vsakič znova delali od samega začetka. Predlagam, da ga naenkrat pripravite večjo količino in ga preostanek preprosto zamrznete. Še celo nadaljnjo jesen in zimo se boste lahko pogreli ob vroči bučni juhici ali pa spekli kakšno sladico. V nepredušno zaprti posodi pa nas bo v hladilniku počakal tudi do enega tedna, če bi nam morda bučna jed se zaluštala v naslednjih dneh.
Pri pripravi pazimo le na svoje prste, saj je lupina buče zelo trda in hitro nam nož lahko spodleti kam kamor si ne želimo. Hokaido buče so poleg muškatnih najbolj priljubljene zaradi svoje žareče oranžne barve, vendar pa jih ni nujno peči v pečici za pire. Lahko jih olupimo in skuhamo v vodi ali na pari. Pri lupljenju je najlažje uporabljati lupilec za zelenjavo kakor nož.
Še vedno pa so najbolj slastne buče pečene. :)
Sestavine:
Še vedno pa so najbolj slastne buče pečene. :)
Sestavine:
- hokaido, maslene, muškatne buče
- nekaj vode
- Buče najprej operemo, da se znebimo morebitne umazanije.
- Jih razpolovimo in odstranimo vsa semena in tiste neke vrste "mrežice," ki se skupaj semeni drži mesa buče.
- Narežemo jo na ražnje, npr. muškatno. Lahko pa jo zgolj razpolovimo, če imamo manjše buče hokaido.
- Vse zložimo na pekač obložen s peki papirjem ali alu folijo- hokaido buče obrnemo s prerezano stranjo navzdol.
- Pečemo jih vsaj 40 -50 min na 180°C v predhodno ogreti pečici.
- Če je naša buča dovolj pečena, lahko preverimo tako, da gre nož skozi meso buče z lahkoto do lupine - jo tudi brez težav prereže.
- Ker so vroče, jih vsaj kakšnih 10 minut hladimo, da jih bomo lahko kasneje olupili. Lahko pa samo vzamemo žlico in ven postrgamo meso.
- Ko olupimo buče, njeno mehko pečeno sredico stresemo v multipraktik in zmiksamo v gosto kašo oziroma pire. Če se nam lepi na stranice posode, večkrat postrgamo dol.
- Za bolj gladek pire kot je npr. krompirjev, dodamo poleg nekaj vode.
- Naš bučni pire je tako pripravljen za nadaljevanje. :) Lahko ga takoj uporabimo za juho, njoke, napitek ali sladico.
- Sicer pa ga povsem ohladimo in shranio v hladilniku. Ali pa ga razdelimo na manjše količine (ali točno odmerjene za kakšne recepte) in zamrznemo za prihodnjič.
0 komentarji