Medeni adventni venček

16:00

Za uvod v praznični čas in sladke božične recepte je tukaj medeni adventni venček v katerega bi lahko prav sladkosnedno tudi zagrizli! 😁😄 Seveda bi hkrati predlagala, da v navalu sladkosnednosti svečke le pustite na miru in raje, vsako nedeljo do božiča, eno prižgete ob kosilu. 😉


Že nekaj časa sem imela v mislih narediti adventni venček iz medenega piškotnega testa in letos mi je to naposled le uspelo. Recept sem vzela že od mojega recepta za Zimsko pravljico, ki ni nič drugega kot preprost recept za medenjake. Venček je povsem enostavno pripraviti in zraven nam ostane še dovolj testa, da naredimo piškote in se nam ni treba spraviti prav na naš venček. 😉


Sestavine:
  • 100 g polnozrnate moke
  • 400 g navadne bele moke
  • 150 g mletega sladkorja
  • 150 g kostanjevega medu (da medenjakom največ okusa)
  • 150 g masla ali margarine
  • 2 jajci
  • 1 žličko sode bikarbone
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/2 žličke mletega ingverja
Za sladkorni obliv:
  • 1 večji beljak
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1-2 čž limoninega soka
  • jedilne barve po izbiri (opcijsko)
Postopek:
  1. Kakor za vsake piškote, mora biti maslo povsem zmehčano. Nekaj časa ga pustimo na kuhinjskem pultu ali za 10 sekund postavimo v mikrovalovno. 
  2. Maslo kremasto zmiksamo z električnim mešalnikom, dodamo mu sladkor, med in jajca. 
  3. Moko, cimet, sodo in ingver zmešamo posebej. Obvezno presejemo zaradi polnozrnate moke, da piškoti ne bodo zbiti.
  4. Suhe sestavine počasi dodajamo k mokrim in ves čas mesimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Če se preveč lepi na roke, dodamo še malo moke.
  5. Testo zavijemo v folijo in ga razdelimo na dva dela, saj se bo tako hitreje ohladil. V hladilnik ga moramo postaviti za najmanj 2 uri, še najbolje, če kar čez noč. Zvečer pred spanjem zamesimo testo in zjutraj spečemo piškote. ;)
  6. Ko je testo dovolj časa počivalo, ga na pomokani površini razvaljamo do 3 mm debelo in izrežemo večji krog, ki nam bo služil za podlago venčka. Jaz sem si pomagala s krožnikom, ki sem ga nežno položila testo in šla okoli njega z ostrim nožem. Če želimo narediti prav venec, potem vzamemo še en manjši krog in izrežemo venec. 
  7. Za hiško si naredimo iz tršega papirja šablono. Zadeva je precej preprosta, vendar si le pomagajmo z ravnilom, da bodo naši "zidaki" enaki in da jih bomo pečene lahko zložili skupaj. Sicer jih lahko še vedno potem z ostrim nožem odrežemo, če nam slučajno kaj ne bo šlo skupaj. 😉 Hiška pa naj bo predvsem majhna, sicer je ne bomo spravili na venček. 😊
  8. Kar nam ostane testa naredimo piškote po lastnih željah in oblikah. Položimo jih na pekač obložen s peki papirjem in jih odlagamo za pol centimetra narazen, saj se med peko razlezejo. 
  9. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 10 minut (odvisno od vaše pečice).
  10. Ko spečemo vse piškote in se slednji povsem ohladijo, se lahko lotimo okraševanja ali pa pustimo kar takšne - so tudi odlični.
  11. Ločimo jajce na rumenjak (uporabimo lahko npr. v Orehovih piškotkih z marmelado) in beljak. Beljak stepamo  z električnim mešalnikom v sneg dokler se ne začnejo pojavljati mehki vrhovi in sedaj počasi začnemo dodajati sladkor v prahu. Predlagam, da med stepanjem z ročnim električnim mešalnikom posodo pokrijete s čisto kuhinjsko krpo, da vsega mletega sladkorja ne dobite v glavo. 😉
  12. Dodamo še žličko ali dve limoninega soka, če pride obliv preveč gost.
  13. Z njim nadevamo dresirno vrečko z zelo majhnim nastavkom in se lotimo okraševanje hišice.  Najprej preizkusimo, če se bo vse lepo ujemalo in z ostrim nožem odrežemo morebitne napake. Vse elemente okrasimo po svoji domišljiji. 😉 Okrašene odlagamo na pladenj in jih pustimo na zraku sušiti vsaj kakšno uro ali raje dve. Šele, ko se obliv povsem posuši, se lahko šele lotimo sestavljanja hiške. 
  14. Z "malto" namažemo zidake 😁 in jih nežno stisnemo skupaj. Streho dodamo šele, ko se ogrodje hiške nekoliko strdi. 
  15. Jaz sem na svoj adventni venček dodala še majhno 3D smrečico za katero potrebujemo več modelčkov za piškote v obliki zvezdice. Na sredino vsake zvezde damo nekaj obliva in jih sprimemo skupaj. 
  16. Na koncu na venček razporedimo naše čajne svečke, hiško in smrečico. Svečke z oblivom zalepimo na piškotno podlago, naredimo potko do vrat naše hiške in poleg postavimo smrečico. 😊🌲🎄
Lep adventni čas želim! 🎄🎇🌟

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani