Novoletna torta s penino in malinami

18:08

Jutri vstopamo že kar v novo leto in seveda se je čas kot vsako leto obrnil en dva tri. Ravnokar je skoraj bila že jesen, sedaj pa smo že dobro zakorakali v zimo in leto se že končuje. Da pa bi zares slavnostno zakorakali v novo leto, lahko za silvestrsko večerjo postrežemo to šampanjčno tortico z malinami. 😉😍


Biskvit je pri tej torti treba speči, zato zna biti časovno nekoliko bolj zamudna. Vendar, če imamo danes zvečer še kaj časa na voljo in se nam v hladilniku hladi kakšna steklenica šampanjca več, lahko enostavno spečemo tale sladek in rahel biskvit in ga jutri razrežemo, namažemo s kremo in imamo zvečer odličen posladek. Zraven se bo odlično prilegla tudi super Malinova Mimoza, ki sem jo jaz pripravila za božič.


Če pa slučajno res nimamo časa za peko biskvita in pripravo torte, lahko med mojimi recepti za torte najdete polno takih, ki jih ni potrebno peči. Malinova z belo čokolado in Trojni čokoladni mousse, so bile pri nas top torte v letu 2017 in bodo zagotovo prav vsem všeč. 😉


Sestavine:
(za velikost torte premera 20 cm)
  
Biskvit s penino:
  • 110 ml olja
  • 300 ml penine (jaz sem uporabila Isteničev Desiree)
  • 2 žlički škroba
  • 50 g sladkorja v prahu 
  • 100 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 1 žličko vanilijeve arome
  • 2 žlici mleka
  • 200 g moke
  • 3 žličke pecilnega praška
  • ščep soli
  • sladkano mleko za navlažitev
  • marelična ali malinova marmelada za premaz
Malinova krema:
  • 200 g zamrzjenih malin
  • 3 žlice vode
  • 60 g sladkorja
  • 2 žlici škroba
  • 1 žlico limoninega soka
Krema s penino:
  • 250 ml šampanjca
  • 2 žlički škroba
  • 250 g maskarpone sirčka
  • 200 g kremnega sira
  • 300 g sladke smetane
  • 8 lističev želatine ali 1,5 želatine fix
  • 3 žlice sladkorja v prahu (ali po okusu) 

Postopek:

Biskvit s penino:
  1. Najprej se lotimo šampanjca, saj ga moramo malo pokuhati skupaj s škrobom, da se zgosti. Šampanjec torej zlijemo v kozico skupaj s škrobom in nad nizkim ognjem kuhamo kakšnih 10 minut, toliko da se mu volumen zmanjša za polovico. Dobiti ga moramo 150 ml. Če ga je še vedno več, ga kuhamo toliko časa, da se dovolj zmanjša. Gledamo, da nam medtem ne zavre. 
  2. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Če nismo posebno vešči tega opravila, potem vsak beljak posebej ubijemo v skodelico in ga iz skodelice prestavimo v večjo posodo. Škoda bi bilo, da bi se nam naredila neljuba nezgoda in bi nekaj rumenjaka zašlo k beljaku. V takem primeru ne moremo več narediti snega. 
  3. Beljake stepemo v trden sneg skupaj s sladkorjem v prahu, dokler ne dobimo vrhov in ko posodo obrnemo na glavo, sneg nikamor ne steče. Postavimo na stran - najbolje na hladno.
  4. Rumenjake skupaj z navadnim sladkorjem stepamo toliko časa, da se volumen poveča na 2x velikost in postanejo rumenjaki pastelno rumene barve. Dodamo vanilijevo aromo.
  5. Skupaj zmešamo olje, mleko in šampanjec. Med mešanjem počasi dodajamo mešanico, da se vse lepo vmeša v jajčno maso. 
  6. K moki dodamo pecilni prašek in sol ter dobro premešamo. Oboje stresemo k mokrim sestavinam in mešamo le toliko, da se vse lepo poveže med seboj. 
  7. Na koncu k zmesi vmešamo še sneg. Najprej 1/3, da bomo maso nekoliko razrahljali in nato počasi še preostanek. Mešamo tako kot bi rezali z lopatko ali kuhalnico skozi zrak, saj lahko v nasprotnem primeru zbijemo ves zrak ven in je bil postopek ločevanja jajc na rumenjake in beljake brezpredmeten. 
  8. Maso zlijemo v pekač velikosti premera 20 cm, ki smo ga obložili s peki papirjem in robove dobro namastili z maslom. Po vrhu lepo pogladimo.
  9. Pečemo ga v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 30-35  minut (odvisno od vaše pečice). Če je pečeno naredimo s paličico, saj je zobotrebec premajhen. Gledamo, da porinemo paličico povsem do dna in na sredini, kjer se bo še najbolj videlo ali je biskvit pečen ali potrebuje še nekaj minut več. 
Malinova krema:
  1. Maline stresemo v kozico in dodamo sladkor, vodo ter limonin sok. Počasi kuhamo na nizkem ognju, da se maline razpustijo.
  2. Ko postanejo mehke, jih s paličnim mešalnikom spasiramo v pire in precedimo čez cedilo, saj ne želimo v kremi nobenih pešk. 
  3. Pire nato postavimo spet na nizek ogenj in vanj vmešamo dve žlici škroba, ki bo kremo zgostil. 
  4. Kuhamo dokler se krema nekoliko ne zgosti in medtem ves čas mešamo, saj se nam sicer lahko zažge. 
  5. Ohladimo na sobno temperaturo.
Krema s penino:
  1. Kot za biskvit, moramo tukaj enako narediti neke vrste sirup. Šampanjec zlijemo v kozico in dodamo škrob, ki bo pomagal zgostiti šampanjec. Šampanjec kuhamo na nizkem ognju toliko časa, da ga dobimo ven polovico  - torej iz 250 ml šampanjca, moramo dobiti 125 ml. Dokler se nam volumen ne zmanjša dovolj, ga kuhamo in medtem ves čas mešamo z metlico. Šampanjčni sirup ohladimo. 
  2. Maskarpone in kremni sir imamo nekaj časa na sobni temperaturi, saj se tako veliko lažje kremasto zmešata. Dodamo ju šampanjec in zmešamo z električnim mešalnikom.
  3. Dodamo 1,5 vrečke želatine fix. Pomembno je, da želatino dodamo preden kremo sladkamo, saj sicer noče zaželirati kot bi morala. Če nimamo želatine fix, lahko uporabimo tudi 8 lističev želatine, ki jih predhodno namakamo, ožamemo in raztopimo nad nizkim ognjem s kakšno žlico vode. Stopljeno nežno vmešamo v kremo.
  4. Sladkamo po okusu, zame so bile dovolj 3 žlice sladkorja v prahu.
  5. Sladko smetano trdno stepemo in jo nežno vmešamo v kremo. 
Sestavljanje torte:
  1. Preden se lotimo rezanja in sestavljanja torte biskvit povsem ohladimo (najbolje ga je speči en večer prej). Če je naš biskvit na sredini dobil "hribček" ga odrežemo stran in uporabimo za cakepopse ali preprosto pojemo.  😀
  2. Obrnemo ga na glavo, tako da je spodnji del biskvita sedaj na vrhu - to pomaga, da ima naša tortica na vrhu ravna. 
  3. Biskvit razrežemo na 3 enake diske in vsakega dobro navlažimo s toplim sladkanim mlekom ali vodo. Vsakega tudi premažemo z marelično ali malinovo marmelado. 
  4. Na pladenj kamor bomo položili torto najprej denemo malo kreme, ki bo biskvit držala na svojem mestu, da se nam po kakšnem morebitnem nesrečnem naključju ne bi zapeljala cela torta dol. Nato nanjo postavimo prvi disk, ga navlažimo in namažemo z marmelado.
  5. Na sredino diska damo polovico malinove kreme in jo razmažemo 2-3 centimetre stran od robu. 
  6. Nato po robu damo kremo s šampanjcem in čez malinovo kremo. Poskusimo čim lepše namazati, da se nam se bosta obe kremi preveč pomešali med seboj.  Seveda ni nič narobe, če se nam. 😉
  7. Nato položimo srednji disk, ga enako navlažimo, namažemo z marmelado in obema kremama. 
  8. Zgornji disk pa navlažimo in namažemo z marmelado na spodnji stran, torej na tisti, ki se bo sprijela s kremo srednjega diska. To naredimo zato, ker se na preveč navlažen zgornji biskvit ne bi dalo lepo namazati kreme. 
  9. Jaz rada okoli torte postavim na koncu še obod za torte, da res lepo stoji naravnost in da se krema mogoče ne spodriva ven. 
  10. Torto postavimo za 1 uro v hladilnik, da se krema nekoliko potrdi. Preostanek kreme pustimo zunaj na sobni temperaturi, saj nočemo, da se preveč strdi, ker moramo še vedno obmazati torto.
  11. Ko je torta dovolj časa počivala, jo vzamemo ven in nežno odstranimo obod. Nato torto obmažemo s tanko plastjo kreme, s katero bomo pobrali vse morebitne drobtine od biskvita, da jih ne bomo potem imeli povsod po torti. Torto spet postavimo v hladilnik za 20 minut.
  12. Na koncu s preostankom kreme dokončno obmažemo torto in jo okrasimo. Lahko uporabimo sveže maline, si nekaj kreme prihranimo in naredimo nekaj rozet. Lahko jo potresemo tudi s kakšnimi prazničnimi perlami ali vanjo zapičimo iskrice, ki jih prižgemo tik preden torto postrežemo. 
Prijetno sladkanje! 😉😋

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani