Gingerbread torta

14:00

Vsem naj najprej zaželim prav čudovite božične praznike!! 🎅🎄😊 Upam, da jih veselo preživljate v krogu svojih najbližjih in najljubših oseb. 😊 Pri nas je danes mizo krasila tale medenjakova tortica  s cimetovo kremo, z rožmarinovimi smrečicami in majhno gingerbread hišico. 😄


Takšno torto sem imela v planu narediti že precej časa, lani sem se raje odločila za mini kolačke, letos pa seveda nisem mogla iz svoje kože, da ne bi naredila kakšne povsem božične torte. 😊 Tortica je nekoliko manjša, vendar še vedno dovolj velika, saj je zaradi biskvita bogatega okusa in kreme nasitna in bo po obilnem kosilu dovolj že manjši kos. Zraven pa se vsekakor prileže še stepena sladka smetana ali kvaliteten vanilijev sladoled. 😉



Sestavine:
(za velikost torte premera 20 cm)

Medenjakov biskvit:

  • 110 ml olja
  • 4 jajca
  • 120 g sladkorja
  • 160 ml pinjeneca
  • 1/3 skod rjavega sladk z melaso
  • 1 žličko cimeta
  • 3/4 žličke ingverja
  • 1/4 žličke mletih klinčkov
  • 2 žlički pecilnega
  • 1 1/4 skod moke
  • sladkano mleko za navlažitev
  • pomarančna marmelada za premaz

Cimetova krema: 

  • 500 g maskarpone sira
  • 200 g sladke smetane
  • sladkor v prahu
  • 1 žličko cimeta
  • 1 želatina fix

Postopek:
Medenjakov biskvit:
  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. K beljakom stresemo bel sladkor in jih stepamo dokler ne dobimo mehkih vrhov (nekaj minut). 
  2. Rumenjake prav tako penasto stepemo z rjavim sladkorjem z melaso, da postanejo bolj pastelno rumeni in se jim volumen 2x poveča. Namesto takšnega sladkorja, lahko brez skrbi uporabimo navadni rjav sladkor in 2 žlici melase ali medu, npr. kostanjevega, ker da od sebe največ okusa.
  3. Posebej zmešamo olje in pinjenec. Če pinjeneca nimamo, le žličko limoninega soka nalijemo v mleko, počakamo kakšnih 20 minut, da se mleko zgosti. 
  4. Zmešamo suhe sestavine - moko, cimet, ingver, klinčke, sol in pecilni.
  5. K rumenjakom med mešanjem počasi dodajamo suhe sestavine in mešanico olja in pinjeneca. 
  6. Nato nežno vmešamo še polovico snega in ga vmešamo na način, kot bi rezal zrak (ne v smeri urinega kazalca). Tako ne bomo izbili vsega zraka in rahlosti ven iz beljakov. Na koncu vmešamo še preostanek snega. 
  7. Torti model na dnu obložimo s peki papirjem, obod pa dobro namastimo z maslom. Medenjakovo maso zlijemo v tortni model in po vrhu lepo pogladimo z lopatko.
  8. Pečemo v prehodno ogreti pečici na 180°C okoli 30-35 min. Jaz ga po 20 minutah vedno pokrijem s folijo, da se po vrhu ne žge preveč, saj se biskvit precej dvigne med peko.
  9.  Če je pečen preverimo z zobotrebcem, ki ga na sredini biskvita porinemo povsem do dna in mora priti ven iz njega čist. Takrat je biskvit pečen. 
  10. Biskvit prvih 10 minut ohladimo v pekaču, nato pa na rešetki. Povsem ohlajenega razrežemo na tri enake diske. Diske nato zložimo tako, da je spodnji del sedaj na vrhu, saj je najbolj raven, srednji še vedno srednji, zgornjega pa prestavimo na dno. Tako imamo na vrhu lepo ravno torto.
  11. Prvi disk položimo  na pladenj, ga navlažimo s toplim sladkanim mlekom in izdatno namažemo z pomarančno marmelado. 
  12. Okoli njega postavimo obod za torte, ki smo ga znotraj obložili s peki papirjem ali acetatno folijo. 
Cimetova krema:
  1. Maskarpone sirček kremasto zmiskamo z želatino. Po okusu sladkamo in dodamo cimet. 
  2. Sladko smetano trdno stepemo in jo nežno vmešamo v kremo. 
  3. Tanko plast kreme najprej namažemo na prvi disk in nanj položimo nov biskvitni disk, ki ga navlažimo in namažemo z marmelado. Ponovno namažemo kremo.
  4. Zadnji disk navlažimo na spodnji strani - torej ne po vrhu, saj lahko pride preveč moker in se krema ne bo lepo namazala. Enako naredimo tudi z marmelado.
  5. Po vrhu ponovno namažemo nekaj kreme. Ostati nam jo mora vsaj dobra četrtina s katero bomo obmazali torto.
  6. Torto najprej postavimo za pol ure do ene v hladilnik, da se krema malo usede. Medtem sem jaz preostanek kreme pustila na sobni temperaturi, da se mi v hladilniku ne bi preveč potrdila. 
  7. Nato torto obmažemo s tanko plastjo kreme, s katero bomo pobrali vse morebitne drobtine od biskvita, da jih ne bomo potem imeli povsod po torti. Torto spet postavimo v hladilnik za 20 minut.
  8. Na koncu s preostankom kreme dokončno obmažemo torto in jo okrasimo. Jaz sem iz medenjakovega testa naredila hišico, gingerbread man-a in jelenčka. V torto sem zapičila sveže rožmarinove vejice, ki dajejo obliko smrečic okoli hišice in zraven položila še "drva" iz prelomljenih cimetovih palčk. Lahko pa se seveda poigramo kot želimo. 😉
Prijetno sladkanje!



You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani