Božična pomarančno brusnična torta
20:00
Pri božični večerji ali naslednji dan po kosilu, se vsekakor prileže tudi kos odlične domače torte. Ta brusnična pomarančna z lešnikovim biskvitom je zares povsem božična. 🎅🎅
Sestavine:
(za velikost premera 22 cm)
Lešnikov biskvit:
- 3 jajca
- 50 g navadnega sladkorja
- 50 g rjavega sladkorja
- 60 g mletih praženih lešnikov
- 40 g navadne bele moke
- ščep soli
- 1/4 žličke mletega kardamoma ali cimeta
- brusnična marmelada za premaz biskvita
- toplo sladkano mleko za navlažitev
Pomarančna krema:
- 1 vrečka vanilijevega pudinga
- 300 ml sveže izstisnjenega soka pomaranče
- 1 vrečka pomarančnega sladkorja
- 1 žlico arome pomarančnih cvetov (opcijsko)
- 70 g bele čokolade
- 250 g maskarpone sirčka
- 200 g sladke smetane
- sladkor v prahu
Brusnična krema:
- 100 g zamrznjenih brusnic
- 80 g bele čokolade
- 150 g maskarpone sirčke
- 200 g sladke smetane
- 3 lističi želatine
Okrasitev:
- 250 g maskarpone sirčka
- 100 g sladke smetane
- nekaj žlic sladkorja v prahu
- 1 Kremfix
- posušene pomarančne rezine
- nekaj zamrznjenih brusnic povaljanih v sladkorju
- cimetove palčke
- vejice rožmarina
- janeževe zvezde
Postopek:
Lešnikov biskvit:
- Praženi lešniki so najboljši v pecivu, saj le tako dajo od sebe tisti pravi lešnikov okus. Zato moramo kupiti ali že pražene lešnike ali pa to naredimo sami. Lešnike le stresemo na pekač obložen s peki papirjem in jih na 200°C pražimo v pečici od 5-10 minut oziroma da zadišijo ven iz pečice. Malo jih moramo preverjati, saj nočemo, da se nam zažgejo. Pražene lešnike nato stresemo v kuhinjsko krpo, jo zavijemo in lešnike toliko časa drgnemo med seboj, da gre vsa lupinica lepo stran in nam ostanejo lepi praženi lešniki. Malo jih ohladimo, nato pa stresemo v multipraktik in jih fino zmeljemo.
- Mlete lešnike dodamo k moki, ščepu soli in malo kardamoma ali cimeta. Postavimo na stran.
- Jajca ločimo na rumenjake in beljake. K beljakom stresemo bel sladkor in jih stepamo dokler ne dobimo mehkih vrhov (nekaj minut).
- Rumenjake prav tako penasto stepemo z rjavim sladkorjem, da postanejo bolj pastelno rumeni in se jim volumen 2x poveča.
- K rumenjakom dodamo suhe sestavine in žlico beljakovega snega, tako bomo nekoliko lažje zmešali suhe sestavine in rumenjake.
- Nato nežno vmešamo še polovico snega in ga vmešamo na način, kot bi rezal zrak (ne v smeri urinega kazalca). Tako ne bomo izbili vsega zraka in rahlosti ven iz beljakov. Na koncu vmešamo še preostanek snega.
- Torti model na dnu obložimo s peki papirjem, obod pa dobro namastimo z maslom. Lešnikovo maso zlijemo v tortni model in po vrhu lepo pogladimo z lopatko.
- Pečemo v prehodno ogreti pečici na 180°C okoli 10-12 min (po 10 minutah preverimo). Če je pečen preverimo z zobotrebcem, ki ga na sredini biskvita porinemo povsem do dna in mora priti ven iz njega čist. Takrat je biskvit pečen.
- Biskvit prvih 10 minut ohladimo v pekaču, nato pa na rešetki. Ohlajenemu nato odrežemo morebitni "vrh" (se nam je samo na sredini dvignil), da je lepo raven.
- Položimo ga na pladenj, ga navlažimo s toplim sladkanim mlekom in namažemo z brusnično marmelado.
- Okoli njega postavimo obod za torte, ki smo ga znotraj obložili s peki papirjem ali acetatno folijo.
Brusnična krema:
- Zamrznjene brusnice najprej pokuhamo, da se zmehčajo in jih s paličnim mešalnikom zmiksamo v pire. Brusnice precedimo čez cedilo, da se znebimo morebitnih lupinic. Nekoliko jih ohladimo.
- 50 g smetane in belo čokolado stopimo nad soparo. Vanjo vmešamo ožete lističe želatine, ki smo jih predhodno namakali v hladni vodi. Postavimo na stran in ohladimo na sobno temperaturo.
- Brusnice kremasto zmešamo z maskarpone sirčkom, ki je sobne temperature, saj se tako lažje meša. Počasi dodamo stopljeno čokolado in mešamo dokler se vse lepo ne poveže med seboj.
- Preostanek sladke smetane (150 g) trdno stepemo in jo nežno vmešamo v brusnično kremo.
- Kremo nadevamo na biskvit in čim lepše pogladimo. Postavimo v hladilnik za vsaj pol ure ali po potrebi več. Krema se mora nekoliko strditi.
Pomarančna krema:
- Najprej ožamemo nekaj pomaranč, da dobimo okoli 3 dl tekočine. Lahko jih tudi spustimo čez sokovnik, kot sem naredila jaz.
- Pomarančni sok zlijemo v kozico in počasi zavremo. Vanilijev puding skuhamo po navodilih na vrečki - prašek torej zmešamo z nekaj žlicami soka in sladkorja. Vmešamo zmes v preostanek pomarančnega soka in kuhamo toliko časa, da se zgosti. S paličnim mešalnikom se znebimo morebitnih grudic. Puding prestavimo v drugo posodo, saj se bo hitreje hladil in pokrijemo po površini s plastično folijo, da ne naredi "kožice."
- Ohladimo. Sedaj, ko je zunaj mraz, lahko posodo postavimo ven na balkon ali okno, da se bo hitreje ohladil.
- Ohlajen puding zmešamo skupaj z maskarpone sirčkom. Pazimo, da se nam ne naredijo kakšne večje grudice. Dodamo pomarančni sladkor in aromo pomarančnih cvetov. Po okusu dodamo sladkor v prahu.
- Belo čokolado in 50 g smetane stopimo nad soparo. Nekoliko ohlajeno tekočo čokolado primešamo k maskarpone sirčku.
- Preostanek smetane trdno stepemo in jo nežno vmešamo v kremo.
- Kremo nadevamo že na nekoliko strjeno brusnično kremo in jo lepo pogladimo. Pokrijemo obroč s plastično kuhinjsko folijo, da se torta ne bi navzela vonjav ter jo na hladno postavimo za vsaj 6 ur.
Okrasitev:
- Smetano z električnim mešalnikom stepemo skupaj s sladkorjem v prahu in kremfixom. Dodamo jo k maskarpone sirčku. Kremo za kakšne pol ure damo v hladilnik (ali več), da se nekoliko potrdi.
- Torto vzamemo iz obroča in jo postavimo na vrtljivo desko, če jo imamo. Tako je precej lažje okraševati.
- Celo torto obmažemo s kremo. Jaz sem šla na bolj rustikalen videz, po želji jo lahko obmažete tako, da ima lepe linije.
- Na vrh torte sem nadevala nekaj posušenih pomaračnih rezin, ki sem jih dobila tako, da sem večer prej pomarančo narezala res na tanke rezine, jih postavila na časopisni papir, ki sem ga položila na radiator. Do jutra so se pomaranče večinoma posušile.
- Za bolj zimsko torto sem dodala še nekaj vejic rožmarina, cimetove palčke in janeževe zvezde.
0 komentarji