Eggnog

17:37

Eggnog ali jajčni liker je čez lužo zelo znana zimska pijača v božičnem času. Največkrat je servirana hladna, sicer pa je polnega okusa, sladka, kremasta, vsebuje polno aromatičnih začimb in povečini ji je dodan burbon in rum. Še bolj pa je jajčni liker odličen z nekaj sladke stepene smetane. 😊



O tej znani pijači največkrat slišiš v kakšnih ameriških božičnih filmih ali knjigah in ravno zato me je že nekaj časa mikalo, da se se zadeve lotila tudi sama in ugotovila, kaj je tako odličnega v tem likerju. 😊 Receptov na spletu je mnogo, razlika med njimi je le v količini mleka, smetane, jajc ter alkohola, seveda. 😀 Če ne želimo alkoholnega likerja, vseeno pa bi imeli v njem okus po rumu, lahko brez skrbi dodamo le njegovo aromo ali alkohol povsem izpustimo. Še vedno bo zaradi začimb odlična tako topla kot tudi hladna pijača.



Sestavine:
  • 1 celo jajce
  • 3 rumenjaki
  • 600 ml mleka
  • 160 g sladkorja
  • 350 ml sladke smetane
  • 60 ml ruma
  • 60 ml burbon whiskeya 
  • 60 ml konjak
  • 1 žličko vanilijeve esence
  • 1 žličko muškatnega oreščka
  • 3/4 žličke cimeta
Postopek:
  1. Rumenjake in eno celo jajce stepamo s sladkorjem toliko časa, da postanejo lepo pastelne rumene barve in se jim volumen podvoji. Postavimo na stran.
  2. Medtem na ogenj pristavimo sladko smetano, ki smo jo zmešali z mlekom. Dodamo še vanilijo, cimet in muškatni orešček. Jaz sem uporabila riževega, ker drugega nisem imela in zadeva je prišla prav tako odlična. 
  3. Mleko pozorno spremljamo in ko se na robu posode začnejo pojavljati mehurčki, nekaj žlic ali eno slabo zajemalko zlijemo k jajčni mešanici. Ne smemo vseh jajc zliti v mleko ali obratno, saj nam zaradi vročega mleka jajca lahko zakrknejo in jih bomo skuhali, kar si v likerju res ne želimo. Na ta način jajca spoznamo z vročo tekočino in jih tempiramo. 
  4. Nato vse skupaj zlijemo v preostanek mleka in na nizkem ognju kuhamo še slabih 10 minut in vmes velikokrat premešamo.
  5. Ko je minilo dovolj časa, jajčno mešanico odstavimo in nekoliko ohladimo. Šele nato vanjo dodamo še alkohol. Če ne želite dodajati alkohola, lahko ta del postopka povsem izpustimo. Jaz sem dodala konjak, rum in burbon, seveda pa lahko dodate le rum ali le burbon ali mešanico obojega. 
  6. Jajčni liker precedimo, če so nam kakšni delčki jajca nehote zakrknili. Prelijemo v vrč in damo v hladilnik počivati za vsaj 2 uri ali še najboljše čez noč, da se okusi res prepojijo med seboj.
  7. Postrežemo hladnega z nekaj ledenimi kockami (opcijsko) in stepeno sladko smetano, ki smo jo potresli z sveže naribanim muškatnim oreščkom. 😊😉

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani