Lešnikovi razpokančki s čokolado

20:30

Do prazničnega jutra je le še teden dni in kdo bi si mislil, da se bo leto spet tako hitro obrnilo. Vsakič znova sem presenečena. 😄😀🎅🎄 


In sedaj je tudi pravi čas, da se lotimo maratonske peke piškotov, saj nam bo na koncu verjetno spet zmanjkalo časa zaradi najrazličnejših opravkov, ki jih je pred prazniki potrebno postoriti. Če bomo sladke piškote hranili v zaprti kovinski škatli, nas bodo brez bojazni počakali vse do prazničnega dne, kot bi bili ravno iz pečice. Razpokančki nam časovno vzamejo več časa, saj morajo vsaj nekaj ur počivati v hladilniku, da se masa potrdi. Zato predlagam, da se takšnega peciva in tistih piškotov na modelčke, kot so medenjaki ali klasični vanilijevi piškoti, lotimo najprej. 😉


Sestavine:
  • 180 g čokolade z mletimi lešniki ali navadne temne čokolade z  vsaj 75% kakavovega deleža
  • 2 jajci
  • 80 g masla
  • 1 žličko vanilijive arome
  • 150 g mletih lešnikov
  • 150 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ščep soli
  • sladkor v prahu za posip
Postopek:
  1. Najprej nad soparo stopimo čokolado z lešniki in maslo. Ohladimo na sobno temperaturo.
  2. Jajci penasto umešamo s sladkorjem, tako da jajca postanejo pastelne barve in se volumen 1x poveča. 
  3. Ohlajeno tekočo čokolado z maslom dodamo k jajčni mešanici in premešamo. Zares je pomembno, da ohladimo na sobno temperaturo, da ne "skuhamo" jajc, če dodamo preveč vročo čokolado. 
  4. Posebej zmešamo moko, mlete lešniki, pecilni in sol. Dodamo k mokrim sestavinam.
  5. Testo bo na tej fazi precej tekoče in ne bo možno rokovati z njim in oblikovati kroglic, zato ga za vsaj 2 uri postavimo v hladilnik, da se maslo in čokolada nekoliko strdita. Če tudi 2 uri nista dovolj, še nekoliko podaljšamo. 
  6. Ko se je testo strdilo in na hladnem dovolj časa počivalo, se lotimo oblikovanja kroglic. Delamo za oreh velike kroglice in vsako povaljamo v sladkorju v prahu. 
  7. Odlagamo jih na pekač obložen s peki papirjem vsaj dober centimeter narazen, saj se med peko nekoliko razlezejo. 
  8. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 180° okoli 12 minut. Piškoti bodo še mehki, ko jih bomo vzeli iz pečice in se bodo potrdili, ko se bodo ohladili. 
  9. Povsem jih ohladimo, nato pa do uporabe shranimo v kovinski posodi. 
Prijetno sladkanje! 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani