Klasični vanilijevi piškoti
18:00
Povsem preprost recept za piškote, ki je/bo zagotovo precej aktualen v tem prazničnem času. Je povsem klasičen recept za vanilijeve piškote na modelčke, ki jih za piko na i lahko okrasimo s sladkornim oblivom, jih oblijemo s temno čokolado in potresemo z mrvicami itd. Možnosti imamo mnogo in še pripravimo jih lahko že sedaj, četudi je do božiča še kar celih 14 dni. 😀🎅🎄 Neokrašeni piškoti nas bodo v dobro zaprti posodi brez težav počakali vse do takrat, če jih bomo seveda pospravili iz oči vseh sladkosnedov v familji. 😉😋
- 220 g masla
- 180 g sladkorja
- 1 jajce
- 1,5 žlice vanilijeve arome
- 450 g moke
- 1 žličko pecilnega praška
- 1/4 žličke soli
- 250 g sladkorja v prahu
- 1 beljak
- 2 žličke limoninega soka
Postopek:
- Kakor za vsake piškote, mora biti maslo povsem zmehčano. Nekaj časa ga pustimo na kuhinjskem pultu ali za 10 sekund postavimo v mikrovalovno.
- Maslo kremasto zmiksamo z električnim mešalnikom, dodamo mu sladkor, jajce in vanilijevo aromo.
- Moko, sol in pecilni zmešamo posebej.
- Suhe sestavine počasi dodajamo k mokrim in ves čas mesimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Če se preveč lepi na roke, dodamo še malo moke.
- Testo zavijemo v folijo in ga razdelimo na dva dela, saj se bo tako hitreje ohladil. V hladilnik ga moramo postaviti za najmanj 2 uri, lahko tudi kar čez noč. Zvečer pred spanjem zamesimo testo in zjutraj spečemo piškote. ;)
- Ko je testo dovolj časa počivalo, ga na pomokani površini razvaljamo do 3 mm debelo in z modelčki izrežemo poljubne oblike.
- Odlagamo jih na pekač obložen s peki papirjem kakšnega pol centimetra narazen, saj se med peko rahlo razlezejo.
- Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 10 minut (odvisno od vaše pečice).
- Ko spečemo vse piškote in se slednji povsem ohladijo, se lahko lotimo okraševanja ali pa pustimo kar takšne - so tudi odlični.
- Ločimo jajce na rumenjak (uporabimo lahko npr. v Orehovih piškotkih z marmelado) in beljak. Beljak stepamo z električnim mešalnikom v sneg dokler se ne začnejo pojavljati mehki vrhovi in sedaj počasi začnemo dodajati sladkor v prahu. Predlagam, da med stepanjem z ročnim električnim mešalnikom posodo pokrijete s čisto kuhinjsko krpo, da vsega mletega sladkorja ne dobite v glavo. 😉
- Dodamo še žličko ali dve limoninega soka, če pride obliv preveč gost. Po želji lahko dodamo še jedilne barve v pasti, če želimo naše piškote rdeče, modre, zelene, ...
- Z njim nadevamo dresirno vrečko z zelo majhnim nastavkom in se lotimo okraševanja piškotov.
- Nekaj časa jih pustimo, da se obliv povsem potrdi in jih do uporabe hranimo v zaprti pločevinasti posodi.
Prijetno sladkanje! 🎅🎄
0 komentarji