Klasični vanilijevi piškoti

18:00

Povsem preprost recept za piškote, ki je/bo zagotovo precej aktualen v tem prazničnem času. Je povsem klasičen recept za vanilijeve piškote na modelčke, ki jih za piko na i lahko okrasimo s sladkornim oblivom, jih oblijemo s temno čokolado in potresemo z mrvicami itd. Možnosti imamo mnogo in še pripravimo jih lahko že sedaj, četudi je do božiča še kar celih 14 dni. 😀🎅🎄 Neokrašeni piškoti nas bodo v dobro zaprti posodi brez težav počakali vse do takrat, če jih bomo seveda pospravili iz oči vseh sladkosnedov v familji. 😉😋

Sestavine:
  • 220 g masla
  • 180 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1,5 žlice vanilijeve arome
  • 450 g moke
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 1/4 žličke soli
Za sladkorni obliv:
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak
  • 2 žličke limoninega soka
Postopek:
  1. Kakor za vsake piškote, mora biti maslo povsem zmehčano. Nekaj časa ga pustimo na kuhinjskem pultu ali za 10 sekund postavimo v mikrovalovno. 
  2. Maslo kremasto zmiksamo z električnim mešalnikom, dodamo mu sladkor, jajce in vanilijevo aromo.
  3. Moko, sol in pecilni zmešamo posebej. 
  4. Suhe sestavine počasi dodajamo k mokrim in ves čas mesimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Če se preveč lepi na roke, dodamo še malo moke.
  5. Testo zavijemo v folijo in ga razdelimo na dva dela, saj se bo tako hitreje ohladil. V hladilnik ga moramo postaviti za najmanj 2 uri, lahko tudi kar čez noč. Zvečer pred spanjem zamesimo testo in zjutraj spečemo piškote. ;)
  6. Ko je testo dovolj časa počivalo, ga na pomokani površini razvaljamo do 3 mm debelo in z modelčki izrežemo poljubne oblike. 
  7. Odlagamo jih na pekač obložen s peki papirjem kakšnega pol centimetra narazen, saj se med peko rahlo razlezejo. 
  8. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 180°C okoli 10 minut (odvisno od vaše pečice).
  9. Ko spečemo vse piškote in se slednji povsem ohladijo, se lahko lotimo okraševanja ali pa pustimo kar takšne - so tudi odlični.
  10. Ločimo jajce na rumenjak (uporabimo lahko npr. v Orehovih piškotkih z marmelado) in beljak. Beljak stepamo  z električnim mešalnikom v sneg dokler se ne začnejo pojavljati mehki vrhovi in sedaj počasi začnemo dodajati sladkor v prahu. Predlagam, da med stepanjem z ročnim električnim mešalnikom posodo pokrijete s čisto kuhinjsko krpo, da vsega mletega sladkorja ne dobite v glavo. 😉
  11. Dodamo še žličko ali dve limoninega soka, če pride obliv preveč gost. Po želji lahko dodamo še jedilne barve v pasti, če želimo naše piškote rdeče, modre, zelene, ...
  12. Z njim nadevamo dresirno vrečko z zelo majhnim nastavkom in se lotimo okraševanja piškotov. 
  13. Nekaj časa jih pustimo, da se obliv povsem potrdi in jih do uporabe hranimo v zaprti pločevinasti posodi. 
Prijetno sladkanje! 🎅🎄



You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani