Ideja za darilo: Praženi pekoči in sladki gingerbread oreščki
19:00
Moja družina in prijatelji so kot ponavadi tudi letos za božička dobili nekaj domačih daril. Sicer je božiča že konec, lahko še vedno podarimo kaj od teh daril za novo leto, ko se bomo obiskovali med seboj in si voščili. 😊 Ena izmed teh darilc so bili te praženi oreščki, ki so enostavni za pripravo in res so lahko odlično domače darilce.
Zanje potrebujemo le izbrane oreščke, sladkor, beljak in izbrane začimbe. Jaz sem kupila kar tiste oreščke, ki so že mešani in jih najdemo v vsaki trgovini. Razen pri pekočih so bolj prevladovali mandlji, ki sem jim dodala še malo orehov in lešnikov. Pomembno pa je, da so vsi oreščki nesoljeni in niso bili predhodno že praženi, saj jih sicer med peko lahko zažgemo.
PRAŽENI PEKOČI MANDLJI
Sestavine:
- 200 g mandljev
- 100 g orehov
- 50 g lešnikov
- 1 beljak
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 žličko soli
- 1 žličko čilija v prahu
- 1/2 žličke česna v prahu
- 1/4 žličke kajenskega popra
Postopek:
- Beljak nekoliko stepemo, toliko da se začne lepo peniti.
- Vanj vmešamo rjav sladkor, sol in izbrane začimbe, ki jih brez težav prilagajamo po okusu.
- V to stresemo vse oreščke in dobro premešamo, da se vseh oreščkov prime mešanica beljaka, sladkorja in začimb.
- Stresemo na pekač obložen s peki papirjem in jih lepo razporedimo.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170°C okoli 10 minut. Nato oreščke premešamo in jih pečemo še slabih 5 minut.
- Ohladimo na pekaču in jih nato nadevamo v čiste kozarčke od marmelade, kumaric, ipd.
- Okrasimo z darilnim papirjem in dodamo kartonček na katerem piše, kaj nekomu poklanjamo. 😉
PRAŽENI SLADKI GINGERBREAD OREŠČKI
Sestavine:
- 250 g mešanih oreščkov - orehi, lešniki, mandlji, indijski oreščki, ...
- 100 g orehov
- 1 beljak
- 60 g rjavega sladkorja
- 1 žlico melase ali medu
- 1 žličko cimeta
- 1/2 žličke ingverja
- ščep mletih klinčkov
- ščep muškatnega oreščka
- ščep soli
Postopek:
- Naredimo po enakem postopku kot prej za pekoče oreščke.
- Beljak nekoliko stepemo, toliko da se začne lepo peniti.
- Vanj vmešamo rjav sladkor, sol in izbrane začimbe, ki jih brez težav prilagajamo po okusu.
- V to stresemo vse oreščke in dobro premešamo, da se vseh oreščkov prime mešanica beljaka, sladkorja in začimb.
- Stresemo na pekač obložen s peki papirjem in jih lepo razporedimo.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170°C okoli 10 minut. Nato oreščke premešamo in jih pečemo še slabih 5 minut.
- Ohladimo na pekaču in jih nato nadevamo v čiste kozarčke od marmelade, kumaric, ipd.
- Okrasimo z darilnim papirjem in dodamo kartonček na katerem piše, kaj nekomu poklanjamo. 😉
0 komentarji