Čokoladni piškoti s kremnim likerjem in obliti z belo čokolado
18:30
Med prazniki mi je že od nekdaj najbolj všeč, da v hiši čudoviti diši po najrazličnejših slastnih piškotih. Da seveda ne omenjam, kako zelo zabavno je bilo vedno ukrasti še topel piškot iz pekača, ki se je v ustih kar stopil. 😍😍😋 Tudi te čokoladni piškoti vam bodo zares neizmerno dišali zaradi likerja. 😉
Četudi sicer piškoti vsebujejo liker, naj vas ne skrbi, saj bo v piškotih ostala samo njegova krasna aroma, alkohol pa bo med peko izhlapel. In zares jih je potrebno obliti s čokolado, saj so tako mnogo mnogo boljši. 😉😊
- 160 g masla
- 1 jajce
- 100 g rjavega sladkorja
- 100 g belega sladkorja
- 70 ml kremnega likerja Baileys ali čokoladni liker
- 1/2 žličke vanilijeve esence
- 30 g kakava v prahu
- 360 g moke (po potrebi dodajte več, če se vam lepi testo na roke)
- ščep soli
- 1 žličko sode bikarbone
- 1 žličko koruznega škroba
- 200 g bele čokolade
- mrvice in posipi
- Kakor za vsake piškote, mora biti maslo povsem zmehčano. Nekaj časa ga pustimo na kuhinjskem pultu ali za 10 sekund postavimo v mikrovalovno.
- Maslo kremasto zmiksamo z električnim mešalnikom, nato mu dodamo bel in rjav sladkor, jajce, vanilijevo aromo in kremni liker.
- Moko, kakav, sodo bikarbono, škrob in sol zmešamo skupaj in presejemo zaradi morebitnih grudic.
- Suhe sestavine počasi dodajamo k mokrim in ves čas mesimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Če se preveč lepi na roke, dodamo še malo moke.
- Testo zavijemo v folijo in ga razdelimo na dva dela, saj se bo tako hitreje ohladil. V hladilnik ga moramo postaviti za najmanj 1 uro.
- Ko je dovolj časa počivalo, se lotimo oblikovanja kroglic. Delamo za slabo jušno žlico velike kroglice, ki jih med dlanmi nato rahlo sploščimo v diske, saj se med peko ne bodo pretirano več razlezli. Odlagamo jih na pekač obložen s peki papirjem pol centimetra narazen.
- Pečemo jih 8-10 min v prehodno ogreti pečici na 180°C. Piškoti bodo po peki še vedno precej mehki, zato jih pustimo, da se na pekaču povsem ohladimo.
- Povsem ohlajene oblijemo z belo čokolado, ki smo jo stopili nad soparo ali v mikrovalovni. Pol piškota potunkamo v tekočo belo čokolado in jih odlagamo na peki papir, da jih bomo kasneje lažje odstranili. Da bodo bolj praznični, jih potresemo s čokoladnimi ali pisanimi mrvicami, majhnimi perlicami, zvezdicami ali karkoli imamo na zalogi. 😉
- Nekaj časa jih pustimo na sobni temperaturi ali postavimo ven na hladno (ter suho) za pol ure, da se čokolada strdi. Hranimo jih v zaprti posodi.
Prijetno sladkanje!
0 komentarji