Čokoladni piškoti s kremnim likerjem in obliti z belo čokolado

18:30

Med prazniki mi je že od nekdaj najbolj všeč, da v hiši čudoviti diši po najrazličnejših slastnih piškotih. Da seveda ne omenjam, kako zelo zabavno je bilo vedno ukrasti še topel piškot iz pekača, ki se je v ustih kar stopil. 😍😍😋 Tudi te čokoladni piškoti vam bodo zares neizmerno dišali zaradi likerja. 😉



Četudi sicer piškoti vsebujejo liker, naj vas ne skrbi, saj bo v piškotih ostala samo njegova krasna aroma, alkohol pa bo med peko izhlapel. In zares jih je potrebno obliti s čokolado, saj so tako mnogo mnogo boljši. 😉😊


Sestavine:
  • 160 g masla
  • 1 jajce
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 100 g belega sladkorja
  • 70 ml kremnega likerja Baileys ali čokoladni liker
  • 1/2 žličke vanilijeve esence
  • 30 g kakava v prahu
  • 360 g moke (po potrebi dodajte več, če se vam lepi testo na roke)
  • ščep soli
  • 1 žličko sode bikarbone
  • 1 žličko koruznega škroba
  • 200 g bele čokolade
  • mrvice in posipi
Postopek:
  1. Kakor za vsake piškote, mora biti maslo povsem zmehčano. Nekaj časa ga pustimo na kuhinjskem pultu ali za 10 sekund postavimo v mikrovalovno. 
  2. Maslo kremasto zmiksamo z električnim mešalnikom, nato mu dodamo bel in rjav sladkor, jajce, vanilijevo aromo in kremni liker. 
  3. Moko, kakav, sodo bikarbono, škrob in sol zmešamo skupaj in presejemo zaradi morebitnih grudic. 
  4. Suhe sestavine počasi dodajamo k mokrim in ves čas mesimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Če se preveč lepi na roke, dodamo še malo moke.
  5. Testo zavijemo v folijo in ga razdelimo na dva dela, saj se bo tako hitreje ohladil. V hladilnik ga moramo postaviti za najmanj 1 uro. 
  6. Ko je dovolj časa počivalo, se lotimo oblikovanja kroglic. Delamo za slabo jušno žlico velike kroglice, ki jih med dlanmi nato rahlo sploščimo v diske, saj se med peko ne bodo pretirano več razlezli. Odlagamo jih na pekač obložen s peki papirjem pol centimetra narazen. 
  7. Pečemo jih 8-10 min v prehodno ogreti pečici na 180°C. Piškoti bodo po peki še vedno precej mehki, zato jih pustimo, da se na pekaču povsem ohladimo. 
  8. Povsem ohlajene oblijemo z belo čokolado, ki smo jo stopili nad soparo ali v mikrovalovni. Pol piškota potunkamo v tekočo belo čokolado in jih odlagamo na peki papir, da jih bomo kasneje lažje odstranili. Da bodo bolj praznični, jih potresemo s čokoladnimi ali pisanimi mrvicami, majhnimi perlicami, zvezdicami ali karkoli imamo na zalogi. 😉 
  9. Nekaj časa jih pustimo na sobni temperaturi ali postavimo ven na hladno (ter suho) za pol ure, da se čokolada strdi. Hranimo jih v zaprti posodi. 
Prijetno sladkanje! 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani