Pomarančni piškoti s cimetom
15:00
Pomaranče, cimet in med so top kombinacija ter se seveda v piškotih odlično dopolnjujejo med seboj. Piškoti imajo zato precej močan okus, še posebno če uporabite kostanjev med, kot sem ga sama. 😉 Zato nekoliko po okusu spominjajo na medenjake, s pridihom cimeta in pomaranče. 😉
Sestavine:
- 110 g masla
- 60 ml sveže izstinjenega pomarančnega soka
- 1 žlico pomarančne lupinice
- 40 ml medu
- 130 g sladkorja
- 1 žličko vanilijeve arome
- 1/4 žličke cimeta
- 360 g moke (po potrebi več ali manj - odvisno kako tekoč je med)
- 1 žličko sode bikarbone
- ščep soli
- nekaj stopljene bele čokolade za okras
Postopek:
- Kakor za vsake piškote, mora biti maslo povsem zmehčano. Nekaj časa ga pustimo na kuhinjskem pultu ali za 10 sekund postavimo v mikrovalovno.
- Maslo kremasto zmiksamo z električnim mešalnikom, nato mu dodamo sladkor, med, vanilijevo aromo, naribano pomarančno lupinico (lahko jo tudi kupimo od Dr. Oetker) in sveže iztisnjeni sok pomaranče.
- Moko, sodo bikarbono, sol in cimet zmešamo skupaj in presejemo zaradi morebitnih grudic.
- Suhe sestavine počasi dodajamo k mokrim in ves čas mesimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Če bomo uporabili cvetlični med, ki je nekoliko bolj tekoč, bomo verjetno potrebovali več moke.
- Testo zavijemo v folijo in ga razdelimo na dva dela, saj se bo tako hitreje ohladil. V hladilnik ga moramo postaviti za najmanj 1 uro.
- Ko je dovolj časa počivalo, se lotimo oblikovanja kroglic. Delamo za oreh velike kroglice in jih odlagamo na pekač obložen s peki papirjem dober centimeter narazen, saj se bodo med peko razlezli.
- Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 170° okoli 10 minut. Piškoti bodo še vedno na otip povsem mehki in premalo pečeni, saj gre za piškote, ki so nekoliko bolj "žvečljivi."
- Stopimo nekaj bele čokolade in povsem ohlajene piškote okrasimo na način, da z žličko na kateri je nekaj čokolade hitro premikamo nad piškoti.
0 komentarji